Socoteanu a-mpușcat francul elvețian. Societatea sa de avocatură a obținut în premieră înghețarea cursului CHF-LEU

 

socoteanu justitie Socoteanu a mpușcat francul elvețian. Societatea sa de avocatură a obținut în premieră înghețarea cursului CHF LEU poze
Socoteanu a-mpușcat francul elvețian. Societatea sa de avocatură a obținut în premieră înghețarea cursului CHF-LEU la data încheierii contractului de credit.  Societatea civilă de avocați  SOCOTEANU & POPA, coordonată de consilierul local craiovean Răzvan Socoteanu (foto stânga), a reușit să obțină o primă victorie în războiul debitorilor cu băncile care au acordat credite în franci elvețieni. Judecătoria Craiova a da câștig de cauză unui craiovean în procesul cu Banca Românească, hotărând înghețarea cursului CHF – LEU la nivelul celui înregistrat la data acordării creditului, pentru întreaga durată de derulare a contractului.
„Judecătoria Craiova a pronunţat prima soluţie favorabilă într-o speţă privind îngheţarea cursului CHF – LEU la data încheierii contractului de credit. Instanţa a admis acţiunea formulată de împrumutat / consumator în contradictoriu cu banca şi a constatat caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar referitor la efectuarea plăţilor în moneda creditului şi suportarea de către consumator a diferenţelor de curs valutar. S-a dispus îngheţarea cursului de schimb valutar CHF – LEU  la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pentru întreaga perioadă a derulării raporturilor contractuale. Banca a fost obligată să restituie împrumutatului sumele plătite în plus, precum şi dobânda legală aferentă. Împrumutatul a fost reprezentat cu succes împotriva băncii creditoare de SOCOTEANU & POPA – societate civilă de avocaţi, prin avocat Carolina Mărgineanu”, se precizează într-o postare pe site-ul societății de avocați a lui Socoteanu. http://scasp.ro/comunicate/nghearea-cursului-de-schimb-valutar-chf—leu-la-data-ncheierii-contractului-86 Iată și soluția, pe scurt, așa cum figurează pe portalul instanelor de judecată. Tip solutie: Admite in parte cererea Solutia pe scurt: Respinge,excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, Admite în parte acţiunea Constată caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar inserate în contractul de credit nr. 97073650/16.11.2007 la art.1 pct.2, art.8 pct.1, art.9 pct.1 privind efectuarea plăţilor în moneda creditului şi suportarea de către consumator a diferenţelor de curs valutar. Constată nulitatea absolută a acestor clauze. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF- leu pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, urmând ca pârâtele să restituie reclamantului sumele plătite în plus de către acesta, respectiv 44.752,07 lei. Respinge ca neîntemeiată cererea privind denominarea în moneda naţională a plăţilor Admite în parte cererea şi obligă pârâtele să achite reclamantului dobânda legală la suma ce urmează a fi restituită, calculată de la data formulării ac?iunii, respectiv 20.11.2014, până la momentul plăţii efective a debitului. Obligă pârâtele la plata sumei 600 lei către reclamant, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat. Document: Hotarâre  3474/2015  16.03.2015.