Societatea de Medicina Familiei Dolj: Ne aratam profund surprinsi de pozitia Directiei Patrimoniu a Primariei Craiova

 

Ne aratam profund surprinsi de pozitia Directiei Patrimoniu a Primariei Craiova exprimata prin Comunicatul de Presa privind cabinetele medicilor de familie, transmis ieri 12.12.2018 si ne simtim obligati sa facem urmatoarele precizari :

Medicii de familie au respectat in permanenta obligatiile pe care le-au avut privind spatiile in care-si desfasoara activitatea in interesul public al pacientilor, acestea fiind autorizate sa functioneze conform legii, de catre toate Institutiile acreditate: Sanepid, ISU, Colegiul Medicilor, etc.

In fapt, încā de mai bine de 10 ani, Primaria Craiova, ca detinatoare a spatiilor, conform art. 32 al OUG 68/2008 avea obligatia ca acestea sa fie ” amenajate si dotate … conform standardelor” prevazute in legislatia UE, in caz contrar, daca acestia nu hotarau sa aloce fonduri pentru acest lucru, spatiile trebuiau vandute medicilor de familie pentru ca acestia sa le poata amenaja. De mentionat si cā vanzarea se poate face doar cu obligatia ca in acele spatii sa se desfasoare pentru totdeauna doar activitate medicala.

Din pacate Directia Patrimoniu a Primariei Craiova nu s-a ingrijit de aceasta obligatie, de a amenaja si repara spatiile, si pe cale de consecinta Consiliul Local Craiova, încā de atunci, a decis prin Hotararea nr. 135/2008 sa vanda spatiile medicilor de familie, pentru ca acestia sa poata investii banii necesari renovarilor si dotarilor. Ca urmare a acestei Hotarari spatiile au fost expertizate si evaluate pentru a se stii pretul de vanzare, dar cu surprindere Directia Patrimoniu nu a finalizat aceasta vanzare decat in cateva cazuri izolate, pe criterii doar de ei stiute !!!

Cu uimire si de neinteles pentru nimeni am constatat ca dupa ani buni in care nu s-au vandut si nici nu s-au reparat spatiile de Primarie (cu exceptia a 2 cazuri izolate) , dupa 8 ani , Directia Patrimoniu a Primariei Craiova a comandat o noua expertiza, de data aceasta de evaluare a chiriei, pe care prin Raportul 85047/2016 a majorat-o de peste 50 de ori, aceasta prin incalcarea unor prevederi legale elementare cum ar fi: expertilor nu li s-a permis sa intre in cladiri, si nici nu a avut loc negocierea chiriei, prevazuta la art. 4.2. al Ordinului 946/2004, etc .

In urma acestei decizii am purtat discutii cu Comisia Juridica, Administratie Publica, Ordine Publica si Drepturi Cetatenesti a Primariei Craiova, unde ni s-a dat dreptate si in interesul locuitorilor Craiovei, pacientii nostrii, s-a luat hotararea (discutata in Sedinta Consiliului Local din 26.01.2017) de a se relua vanzarea cabinetelor medicale.

S-a facut deja o noua evaluare a pretului de vanzare a cabinetelor (a cata? si pe banii cui !!!) si Directia Patrimoniu a Primariei Craiova ar fi trebuit sa demareze vanzarea cabinetelor medicale, lucru pe care continuam sa il asteptam, dar cu mirare si surprindere lecturam acest Comunicat de Presa care nu are nici cea mai mica legatura cu realitatea.

Ar mai fi de mentionat cā in extrem de multe localitati din România, Primariile, de ani buni, au reparat si dotat cabinetele medicale, iar acolo unde nu au avut banii necesari le-au vandut medicilor pentru ca acestia, ca proprietari, sa le poata intretine corespunzator, in Craiova insa … este o mare problema.

Cu respect,

Preşedinte SNMG – Filiala Dolj, Data Dr. Dogaru Carmen Adriana 13.12.2018