SNMF: Scrisoare către ministrul Sănătăţii privind vaccinarea anti HPV

rodica tanasescu SNMF: Scrisoare către ministrul Sănătăţii privind vaccinarea anti HPV poze

Stimate Domnule Ministru, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), organizatie profesionala reprezentativa pentru medicii de familie din toata tara doreste sa isi exprime profunda apreciere fata de intentia Ministerului Sanatatii de a initia un program de vaccinare anti-HPV (la cerere), in anul 2013, pentru prevenirea leziunilor pre-canceroase si a cancerului de col uterin, ca urmare a solicitarilor din partea societatii civile.
Anual, in Romania, mii de femei mor din cauza cancerului de col uterin, conform rapoartelor organizatiilor internationale, mai mult decat in oricare alta tara din cadrul Uniunii Europene. In acelasi timp, conform acelorasi rapoarte, prevalenta si incidenta acestei boli a atins cote covarsitoare in randul romancelor.
In ceea ce priveste cancerul de col uterin, in Romania este o stringenta nevoie de informare, de educatie, de vaccinare, de screening si de consiliere. Fara a aplica toate aceste masuri, coerent, concomitent si continuu nu vom putea sa ne aliniem tarilor cu morbiditate si mortalitate scazute in acest domeniu.
In lipsa unui program de vaccinare anti-HPV, in lipsa realizarii pana la capat a screeningului CCU, vom asista in continuare la cresterea incidentei cancerului de col, cu consecinte grave asupra sistemului de sanatate si sanatatii publice, dar si cu suferinte inimaginabile pentru multe dintre pacientele noastre..
Ca si dumneavoastra, profesionistii din medicina familiei sunt constienti de importanta profilaxiei prin vaccinare, iar initierea primului program de vaccinare anti-HPV din Romania, in anul 2008, trebuie continuata. In acelasi timp, deoarece suntem constienti de importanta vaccinarii anti-HPV in randul populatiei din Romania, SNMF a continuat sa promoveze in randul comunitatii sale aceasta metoda de preventie prin organizarea de simpozioane si cursuri avand ca tema centrala vaccinarea ant-HPV si cancerul de col uterin. In eventualitatea lansarii, in anul 2013, a unui program de vaccinare anti-HPV (la cerere), SNMF isi declara sprijinul fata de o asemenea decizie initiata de Ministerul Sanatatii. Mai mult, SNMF doreste sa fie un partener al Ministerului Sanatatii si sa se implice in mod activ in campania de comunicare si educare a populatiei si a medicilor de familie cu privire la vaccinarea anti-HPV, campanie ce trebuie neaparat sa insoteasca campania de vaccinare.
Preventia si profilaxia sunt domenii care ne intereseaza in mod deosebit, iar aducerea Programului National de vaccinari la nivelul firesc al secolului XXI este un deziderat pe care il sustinem de ani buni.
În speranța că vom colabora cu succes în această inițiativă, vă asigurăm, domnule Ministru, de întreaga noastră considerație.
Dr. Rodica Tănăsescu
Presedinte SNMF