Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii Lainici

REM 3146 Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii Lainici poze

 

 

 

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie la mănăstirea Lainici din judeţul Gorj, cu prilejul hramului acestui sfânt aşezământ monahal.

Alături de Înaltpreasfinţia Sa au slujit Înaltpreasfinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului şi Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei înconjuraţi de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic al Catedralei Mitropolitane din Craiova condus de profesorul Victor Şapcă.

Cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu care le-a vorbit credincioşilor despre înţelesurile dogmatice şi duhovniceşti ale praznicului „Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos”.

“Sfinţii Apostoli se învrednicesc de arătarea slavei dumnezeieşti, de arătarea luminii celei necreate, de arătarea energiei care iese tocmai din fiinţa lui Dumnezeu pentru că în Mântuitorul Iisus Hristos este Dumnezeul adevărat din care izvorăsc darurile, energiile, harul şi puterea lucrătoare a Preasfintei Treimi.

În felul acesta, Dumnezeu a arătat pentru prima data că omul poate să stea de vorbă cu Dumnezeu, că omul poate să comunice cu Dumnezeu, că omul intră în comuniune cu El şi se împărtăşeşte de aceeaşi slavă dumnezeiască după măsura sa. Dumnezeu Se dăruieşte întru totul dar noi primim pe măsura capacităţii noastre de a cuprinde în mintea, în inima şi în sufletul nostru”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

„Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos” este hramul istoric al vechii obşti monahale de pe defileul Jiului, fiind păstrat de Schitul Locurele, aşezământ poziţionat la aproximativ 5 kilometri de Mănăstirea Lainici.

Stareţul lavrei monahale, părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu, a spus că “Schimbarea la faţă” este sărbătorită cu multă evlavie în fiecare an de obştea călugărilor şi de mulţimea de credincioşi, acest praznic fiind considerat principalul hram al mănăstirii Lainici.

“Această stare duhovnicească a cuprins mănăstirea Lainici, întreaga vale a Jiului, defileul Jiului, judeţele Gorj şi Hunedoara şi pe toţi credincioşii care au venit să se împărtăşească de sfinţenia acestui loc sfânt presărat cu multă rugăciune, trudă şi nevoinţă de către părinţii care au trăit în această mănăstire”, a spus părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici.

Şi în acest an, credincioşi din împrejurimi şi din zone mai îndepărtate ale ţării au venit pentru a cinsti hramul acestui aşezământ monahal şi a se ruga la icoana Maicii Domnului, Grabnic Ascultătoarea şi la moaştele Sfântului Irodion, fostul stareţ al mănăstirii Lainici.

“Am venit cu gândul către Dumnezeu şi să încercăm să fim mai buni, să ne mai schimbăm viaţa. Uneori este nevoie de o schimbare. De mic copil veneam cu bunicii şi părinţii la mănăstirea Lainici. Acum îmi aduc şi eu copiii la rândul meu”, a spus o credincioasă din localitatea gorjeană Turcineşti.

O altă credincioasă a venit în pelerinaj din Drobeta Turnu Severin. “Vin de mai mulţi ani pentru că aici mă simt foarte bine când este hramul. Mă rog pentru sănătate, pentru bine şi pentru copiii mei”.

Sărbătoarea „Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos”  a fost statornicită ca hram al Schitului Locurele, care aparţine de Mănăstirea Lainici, la data de 6 august 1860, când locaşul de închinare a fost sfinţit de Sfântul Calinic de la Cernica, pe atunci Episcop de Râmnic.

Slujba Sfintei Liturghii de hram a fost săvârşită la acest cinstit locaş de închinăciune de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de psalţi ai Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Schitul Locurele este amplasat pe versantul vestic al Văii Jiului, la o altitudine de 750-800m, pe muntele Gropul din masivul Vâlcan.