Sistemul Big Brother, luat în primire şi pregătit de extindere

m georgescu marinica Sistemul Big Brother, luat în primire şi pregătit de extindere poze

Dispeceratul sistemului de supraveghere video de pe Rocadă a fost inaugurat oficial vineri, deşi este funcţional de câteva luni bune.

Autorităţile judeţene şi cele municipale au vizitat ieri sediul din care se monitorizează bulevardele Dacia-Decebal şi au văzut cu ochii lor ce poate sistemul de supraveghere. Întreaga Rocadă e supravegheată acum de poliţişti comunitari, agenţi de la Rutieră şi angajaţi ai RAADPFL.
m marinica sas zuican Sistemul Big Brother, luat în primire şi pregătit de extindere poze
Popularea dispeceratului cu agenţi de poliţie şi poliţişti comunitari vine la o zi după ce s-a reuşit semnarea unui protocol între toate instituţiile implicate. Potrivit oficialilor prezenţi la evenimentul de ieri, Instituţia Prefectului, Primăria Municipiului Craiova, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj, Poliţia Comunitară Craiova, Regia Autonomă de Administrare a Drumului Public şi Fondului Locativ au încheiat joi un “protocol de cooperare în vederea creşterii fluenţei traficului rutier şi a prevenirii şi contracarării fenomenului contravenţional şi infracţional”, act considerat necesar “având în vedere creşterea numărului de autovehicule, coroborată cu evoluţia insuficientă a locurilor de parcare, care a dus la o îngreunare a traficului rutier, precum şi la sporirea indisciplinei praticipanţilor la trafic, în special a conducătorilor auto”. Protocolul a intrat în vigoare la data semnării sale, 22.04.2010, şi este valabil până la 31.12.2010.
m monitorizare trafic Sistemul Big Brother, luat în primire şi pregătit de extindere poze
Prefectul Eugen Georgescu a lăudat dispeceratul montat de cei de la UTI odată cu reabilitarea Rocadei şi uitat apoi de autorităţi până la tragicul episod petrecut în giratoriul de pe Rocadă, soldat cu moartea unui bătrân craiovean. “Implementarea acestui Protocol este facilitată de modernizarea infrastructurii, pe bdul. Dacia şi bdul. Decebal, şi montarea sistemului de supraveghere pe acest sector de drum. Înainte nu s-a ştiut de el. E un sistem performant, care a şi costat destul de mulţi bani, iar acum este pus la muncă la adevărata capacitate. E mai performant decât cel de la Bucureşti”, a spus prefectul. Acesta s-a declarat optimist cu privire la extinderea sistemului de supraveghere şi pe alte artere, mai ales după ce viceprimarul Mărinică Dincă l-a asigurat că în perioada următoare, încă două bulevarde, Calea Bucureşti şi Severinului, vor beneficia de acelaşi sistem. “Sistemul se poate extinde. În curând probabil că vom putea acoperi 75 la sută dintre arterele din Craiova”, a spus Georgescu. Mărinică Dincă a plusat, anunţând că vor fi monitorizate pe final, nu numai arterele şi intersecţiile aglomerate, ci şi “zonele cu infracţionalitate mai ridicată”.
m ignat uti Sistemul Big Brother, luat în primire şi pregătit de extindere poze
Potrivit directorului UTI Oltenia, Cristian Ignat, principalele funcţionalităţi ale Centrului de control al Sistemului de Management al  Traficului sunt: monitorizarea valorilor ce trafic ş modificarea timpilor de semaforizare în funcţie de acestea, Supraveghere video şi înregistrare a traficului în intersecţiile conectate la sistem (vizualizare 24/24h 365 zile/an şi înregistrare 24h/24h timp de 30 zile), supraveghere şi înregistrare a abaterilor privind depăşirea limitei legale a vitezei de deplasare pe tronsonul de drum monitorizat, informare în timp real a participanţilor la trafic privind condiţiile de trafic, condiţii meteo, lucrări la calea de rulare sau alt gen de eveniment, monitorizarea în timp real a funcţionarii echipamentelor instalate în teren, dispecerizarea echipelor de mentenanta şi service în vederea asigurării unei funcţionări fără întrerupere a sistemului, informarea cetăţenilor asupra condiţiilor de trafic şi a asupra stării infrastructurii de transport, asigurarea de informaţii vizuale (inregistrari video) pentru analiza post-eveniment a incidentelor rutiere din zona intersecţiilor conectate la sistem,  asigurarea de date statistice referitor la valorile de trafic, date utilizate pentru stabilirea programelor de intretinere a suprafeţei carosabile.

Demonstraţia pusă la cale de autorităţi s-a blocat taman la fix, în momentul în care agenţii din incintă încercau să demonstreze câte de operativ pot fi alertaţi poliţiştii din trafic de cei prezenţi în faţa monitoarelor cu privire la incidente, maşini parcate neregulamentar şi altele asemenea. Veriga slabă din tot circuitul s-a dovedit a fi staţia radio pe care o aveau la dispoziţie agenţii poliţiei comunitare, care s-a blocat. În cele din urmă, patrula de la rutieră a fost anunţată prin telefonul mobil, direct de şeful Serviciului pe Craiova, Emil Zuican.