Simpozionul Internațional „Drumuri Brâncușiene” la final. Primăria își ia în primire sculpturile

sculptura 1 Simpozionul Internațional „Drumuri Brâncușiene” la final. Primăria își ia în primire sculpturile poze

Simpozionul organizat anul acesta pentru a doua oară la Craiova a ajuns la final. Cei opt sculptori care și-au petrecut o lună întreagă „traducând în marmură” opera lui Marin Sorescu au finalizat lucrările și le-au predat primăriei Craiova.

sculptura 2 Simpozionul Internațional „Drumuri Brâncușiene” la final. Primăria își ia în primire sculpturile poze

În conferința de presă de final, edilul șef Lia Olguța Vasilescu a mulțumit artiștilor, anunțând în același timp că pentru anii următori are alte provocări pentru sculptorii aduși în Bănie de curatorul simpozionului, Paul Popescu.

sculpturi sorescucraiovadrumuri brancusiene 5 Simpozionul Internațional „Drumuri Brâncușiene” la final. Primăria își ia în primire sculpturile poze

„Mulţumesc celor opt artişti care au reuşit să se exprime artistic cu mult peste aşteptările noastre. Mulţumesc şi familiei scriitorului Marin Sorescu pentru faptul că a fost de acord ca tema simpozionului din acest an să fie opera marelui scriitor doljean. Urmează ca aceste minunate opere de artă să fie amplasate în zone potrivite, considerăm noi. Am ales deja locul de amplasare, pentru o parte dintre ele, urmând ca în anumite cazuri să ne mai consultăm cu sculptorii, dar și cu craiovenii, care se pot dovedi mai inspirați decât noi. Vom continua această tradiție și în anii următori, când temele vor fi Adrian Păunescu, Nicolae Titulescu, Macedonski sau Tudor Gheorghe”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

sculpturi sorescucraiovadrumuri brancusiene 1 Simpozionul Internațional „Drumuri Brâncușiene” la final. Primăria își ia în primire sculpturile poze

Pentru amplasarea celor opt sculpturi, edilii au în vedere, printre altele, giratoriul de la Casa Armatei, parcul Madona Dudu, parculeţul Mihai Bravu, parculeţul din zona Rotonda,  Bulevardul 1 Mai. „Craiova văzută din car” urmează a fi amplasată, potrivit primarului Lia Olguța Vasilescu, la una din intrările în oraș.

sculpturi sorescucraiovadrumuri brancusiene 2 Simpozionul Internațional „Drumuri Brâncușiene” la final. Primăria își ia în primire sculpturile poze

„Ne face plăcere să ştim că prin opera noastră îmbogăţim patrimoniul oraşului Craiova. Ediţia din acest an a fost una de excepţie şi sper ca şi alte festivaluri, cum este cel dedicat lui Adrian Păunescu, de exemplu, să fie traduse în piatră, cum îmi place mie să spun. Îmi doresc şi sunt sigur că în viitor voi vedea Craiova cu adevărat culturală”, a precizat Paul Popescu, curatorul simpozionului.

sculpturi sorescucraiovadrumuri brancusiene 4 Simpozionul Internațional „Drumuri Brâncușiene” la final. Primăria își ia în primire sculpturile poze

Munca sculptorilor participanți la simpozion a fost lăudată și nepoata scriitorului de la Bulzești. Sorina Sofrescu, de șeful Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, Cosmin Dragoste, organizator al manifestării, dar și de președintele Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, Antoniu Zanfir, artiștii primind și diplome din partea municipalității.