Sfântul Nifon, sărbătorit la Craiova

Picture 520 Sfântul Nifon, sărbătorit la Craiova poze

 

Credincioşi din toate zonele municipiului Craiova au venit ieri, 11 august, la Catedrala mitropolitană “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” pentru a-l cinsti pe Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului, ale cărui sfinte moaşte se află în acest sfânt locaş. La ceas de aleasă sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Momentele liturgice dedicate Sfântului Nifon au început de luni seara, când slujitorii Catedralei mitropolitane au săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia. După slujbă, racla în care se găsesc moaştele sfântului şi părticele din moaştele Sfinţilor Serghie, Vah şi ale Sfintei Tatiana Diaconiţa, a fost purtată în procesiune împrejurul sfântului locaş.
Picture 496 Sfântul Nifon, sărbătorit la Craiova poze
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei religioase, Mitropolitul Olteniei a subliniat bucuria cinstirii acestor odoare sfinte. “Este o deosebită bucurie duhovnicească pentru noi să constatăm că în fiecare an, de praznicul Sfântului Ierarh Nifon, numărul credincioşilor sporeşte, pentru cinstirea acestui ierarh al Bisericii noastre, Patriarh al Constantinopolului şi Mitropolit al Ţării Româneşti, sfânt făcător de minuni, mijlocitor şi ajutător tuturor celor care se apropie de sfintele sale moaşte şi Îl roagă pe Bunul Dumnezeu să le împlinească cererile şi mijlocirile lor. Sfântul Ierarh Nifon a fost păstorul şi întemeietorul unor eparhii din ţara noastră, Râmnicul şi Buzăul. A fost unul dintre aceia care a călăuzit pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, cel care i-a fost şi ucenic şi apropiat. Sfântul Nifon a fost cel care s-a rugat pentru poporul nostru şi, prin descoperire dumnezeiască, a lăsat ucenicului său să aibă ca odor nepreţuit capul său şi mâna sa. Sfântul Nifon este printre cei dintâi care au fost canonizaţi pe pământul nostru românesc, încă din secolul XVI, ca un mare apărător al Ortodoxiei şi mijlocitor înaintea lui Dumnezeu”, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit.

 

„Sfinţii sunt purtători de Duh Sfânt”

 

În continuare, Mitropolitul Olteniei a subliniat purtarea de grijă a Sfinţilor pentru credincioşi. “Praznuirea Sfântului Nifon este un moment deosebit să ne întâlnim cu el, pentru că ne întîlnim cu sfinţii. Nu putem cugeta niciodată că sfinţii sunt departe de noi, pentru că sunt în mijlocul nostru, în sufletele noastre, prin numele lor şi prin energia dumnezeiască ce se degajă din sfintele moaşte şi din icoanele lor. Când vorbim despre sfinţi şi când le pronunţăm numele, ei răspund la chemarea noastră şi noi simţim binefacerea lor. Aşadar, chemându-l pe Sfântul Nifon în rugăciunile noastre, avem totdeauna bucuria de a fi prezent împreună cu noi şi ştim precis că sfinţii sunt întotdeauna în prezenţa lui Dumnezeu, iar Dumnezeu este prezent în viaţa lor şi în numele lor. Mai mult, sfinţii sunt aceia care ne împărtăşesc din harul lor. Bine-nţeles că ei au fost în lumea aceasta purtători de Duh Sfânt, purtători de Dumnezeu, şi rămân în continuare. Nu-şi pierd harul pe care l-au avut în lumea aceasta, ci dimpotrivă, îl înmulţesc. Căci nu se opresc niciodată sfinţii să-L iubească pe Dumnezeu”, a adăugat ÎPS Irineu.