Senator Mario Ovidiu Oprea (PNL): Prea săraci să locuim la oraş!

mario Senator Mario Ovidiu Oprea (PNL): Prea săraci să locuim la oraş! poze

Declaraţie politică sustinuta de la tribuna Senatului in data de 6.03.2019. Declaraţia politică de astăzi pleacă de la o realitate care speram să se schimbe în urmă cu ani de zile când foarte multe comune din ţară au început să ceară să devină oraşe şi au şi devenit mare parte din ele.  Părea atunci că este începutul unui proces de dezvoltare obligatoriu pentru o localitate care trece în categorie administrativă superioară.

Ei bine, aflaţi că ajunşi în prezentul plin de noroaie, fără canalizare, fără apă curentă sau încălzire altfel decât cu tradiţionala sobă de lemne, orăşenii cer să redevină ţărani! Este cazul mai multor localităţi din ţară, inclusiv în Oltenia care a trimis miniştri în Guvern. Nu a adus vreun plus acest amănunt în viaţa oltenilor, din contră, au fost amăgiţi cu un viitor luminos marca PSD, pe care nu l-a mai livrat nimeni…

Oraşul Potcoava, judeţul Olt, aşteaptă un referendum prin care locuitorii să-şi exprime voinţa în legătură cu oraşul lor. Presa a expus deja părerea fermă a mai multor potcoveni: nu mai vor taxe de oraş şi confort de ţară! Nu mai vor să fie orăşeni doar în buletine.

Este incredibil că la 15 ani de când Potcoava a devenit oraş lucrurile au rămas neschimbate iar trecerea timpului nu i-a adus pe localnici în civilizaţia urbană. Din contră! Au devenit mai săraci, împovăraţi fiind de taxele şi impozitele mai mari, trăind în aceleaşi condiţii fără un confort minim.

Trecerea de la oraş înapoi la sat, cu tot regresul pe care îl simbolizează, reprezintă adevărata faţă a României. Localităţile din mediul rural înregistrează decalaje uriaşe faţă de mediul urban. Noroaiele reprezintă laitmotivul ruralului românesc, spre deosebire de imaginea idilică pe care prim-ministrul Viorica Dăncilă a încercat să o descrie de curând.

Agricultura şi creşterea animalelor sunt singurele care îi mai ţin în viaţă pe orăşenii care vor să revină la statutul de sat şi comună, speranţa în creşterea nivelului de trai a murit demult, iar titulatura de oraş nu le-a adus nimic bun. Emblematică pentru aceste localităţi rămâne toaleta în curte, indiferent că vorbim despre gospodăriile private sau despre şcoli, grădiniţe, dispensare…

Suntem în anul 2019, deţinem preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi vom dezbate în Parlament, alături de chestiuni ce ţin de acest statut special, şi trecerea mai multor localităţi din România de la statutul de oraş înapoi la cel de sat. Să reţinem această imagine în oglindă ale aceleiaşi Românii!

Vă mulţumesc!

Senator Mario Ovidiu Oprea,

PNL Craiova