Seminar dedicat bolnavilor de Parkinson la prefectura Dolj. Mesajul prefectului Sorin Răducan

prefectura parkinson 10 Seminar dedicat bolnavilor de Parkinson la prefectura Dolj. Mesajul prefectului Sorin Răducan poze

Mesajul Prefectului judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, cu prilejul celei de-a şaptea ediţii a simpozionului pacienţilor cu boala Parkinson, organizat la Craiova în data de 3 iulie 2015:
“Instituția Prefectului Județului Dolj urmăreşte realizarea politicilor şi programelor naţionale de sănătate, elaborarea programelor locale şi organizarea structurilor sanitare, precum şi planificarea şi derularea investiţiilor finanţate de la bugetul de stat pentru sectorul de sănătate din județul Dolj, colaborând permanent în acest sens cu Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi autorităţile publice locale care au în administrare unităţile sanitare publice.
Asigurarea accesului la asistenţa medicală de calitate a oricărei persoane de pe raza judeţului reprezintă principalul nostru obiectiv, astfel că în Dolj funcţionează o puternică reţea de cabinete de medicină de familie – 421 la număr, neexistând localitate fără o astfel de unitate sanitară.
Asistenţa medicală de urgenţă este asigurată de serviciul SMURD şi Staţia Judeţeană de Ambulanţă cu 12 substaţii distribuite echilibrat pe toată suprafaţa judeţului, în aşa fel încât timpul mediu de sosire la urgenţă este, în condiţii normale, de 25 minute. De asemenea, din luna decembrie a anului 2012 punctul de salvare aeriană SMURD de la Craiova a devenit funcţional fiind dotat cu un elicopter.
Casa de Asigurări de Sănătate Dolj are încheiate contracte de furnizări de servicii medicale cu 32 de spitale (20 particulare), 337 farmacii, 107 cabinete medicină dentară, 121 ambulatorii de specialitate, 27 de reabilitare şi recuperare medical, 39 laboratoare de analize şi 6 de imagistică medicală. Prin aceste unităţi sanitare se derulează 6 Programe Naţionale de medicină preventivă (17 subprograme) coordonate şi monitorizate de DSP Dolj, în valoare de 6.741.000 lei şi 10 Programe Naţionale de medicină curativă coordonate şi monitorizate de CAS Dolj în valoare de 44.373.889 lei.
Totodată, doresc să menţionez că reţeaua sanitară doljeană se va completa în anii următori cu un Spital Regional de Urgenţă cu 900 de paturi, a cărei construcţie a fost aprobată de Guvernul României.
Un alt obiectiv important al autorităţilor locale este reprezentat de creşterea calităţii actului medical prin dotarea unităţilor sanitare cu aparatură performantă şi crearea de condiţii hoteliere decente. Astfel, Consiliul Judeţean Dolj s-a implicat în reabilitarea unităţilor sanitare din subordine (Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Spitalul Dăbuleni, Unităţile medico-sociale), în prezent fiind concentrat pe reabilitarea treptată, extinderea şi dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Craiova.
Este de remarcat, de asemenea, schimbarea la faţă a spitalelor din Craiova. După mulţi ani în care investițiile în acest segment au lipsit, Primăria Municipiului Craiova a demarat o amplă acţiune de renovare, dotare şi reabilitare, reușind astfel să creeze condiţii civilizate de desfăşurare a actului medical. Acelaşi lucru se întâmplă şi în celelalte oraşe din judeţ – Băileşti, Calafat, Filiaşi şi Segarcea, unde primăriile care au în adminstrarea unităţi sanitare se implică pentru îmbunătăţirea condiţiilor.
Iniţiativa dumneavoastră de a organiza un astfel de eveniment de informare asupra bolii Parkinson este lăudabilă, dat fiind faptul că este cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvenţă şi afectează din ce în ce mai mulţi tineri. Vă urez succes în toate activitățile întreprinse!”

 

Biroul de presă
Instituţia Prefectului – Judeţul Dolj