Ședință solemnă a CLM. Caporal Marius Cănuci, român prin naștere, oltean prin grație divină, cetățean de onoare al Craiovei: Cât cerul e albastru, suntem deasupra tuturor!

IMG 7155 Ședință solemnă a CLM. Caporal Marius Cănuci, român prin naștere, oltean prin grație divină, cetățean de onoare al Craiovei: Cât cerul e albastru, suntem deasupra tuturor! poze

Vineri seară a avut loc, la Filarmonica Oltenia, Sedinta Solemnă a Consiliului Local Craiova, organizată cu ocazia zilelor orașului. Titlul de CETATEAN DE ONOARE al Municipiului Craiova a fost decernat următoarelor personalităti: caporal Marius Cristian CĂNUCI, scriitor Daniela CRĂSNARU, actorul Valeriu DOGARU, academicianul Basarab NICOLESCU si parintele MIHALACHE TUDORICĂ.

Oficiile de gază au fost îndeplinite de primarul interimar Adrian Cosman și de consilierul local Lucian Dindirică, mesajul Consiliului Județean DOlj fiind prezentat de vicepreședintele Cosmin Vasile.

Au fost prezenți la ceremonie numeroși consilieri locali și județeni, parlamentari de Dolj, dar și ex-primarii Mihail Genoiu și Lia Olguța Vasilescu.

IMG 7170 Ședință solemnă a CLM. Caporal Marius Cănuci, român prin naștere, oltean prin grație divină, cetățean de onoare al Craiovei: Cât cerul e albastru, suntem deasupra tuturor! poze

Peste 100 de elevi craioveni au primit premii în bani și diplome din partea consiliului local municipal.

IMG 7174 Ședință solemnă a CLM. Caporal Marius Cănuci, român prin naștere, oltean prin grație divină, cetățean de onoare al Craiovei: Cât cerul e albastru, suntem deasupra tuturor! poze

Punctul de forță al serii l-a constituit însă acordarea titlurilor de Cetățean de Onoare al Craiovei. A impresionat în mod deosebit cel mai tânăr dintre omagiații serii, caporalul Marius Cristian Cănuci, care a venit să-și ridice titlul însoțit de camarazi.

IMG 7167 Ședință solemnă a CLM. Caporal Marius Cănuci, român prin naștere, oltean prin grație divină, cetățean de onoare al Craiovei: Cât cerul e albastru, suntem deasupra tuturor! poze

„Pot să afirm cu tărie că iubesc acest oraș ca pe propria familie. Iubesc culorile alb-albastru. Nu sunt erou, dar cred că am luptat alături de eroi. Sunt român prin naștere, oltean prin grație divină și, cât cerul e albastru, suntem deasupra tuturor”, a spus Cănuci.

     „RAPORT Privind conferirea titlului CETĂŢEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI CRAIOVA Caporalului MARIUS-CRISTIAN CĂNUCI

Marius-Cristian Cănuci s-a născut la data de 04 iulie 1986 la Craiova. A absolvit în anul 2004 Colegiul Național „Ștefan Velovan” din Craiova, Facultatea de Științe Sociale, secţia Societate comunicare și mass-media în anul 2008, Facultatea de Economie și Administrare a Afacerii în anul 2015. A obţinut masteratul în ”Economie și afaceri internaționale” în anul 2015. În perioada ianuarie – aprilie 2009, a urmat cursurile de formare a Soldaților Gradați Profesioniști ale Școlii de Aplicație pentru Sprijin de luptă “Eremia Grigorescu” din Sibiu, arma Artilerie Antiaeriană.

A fost caporal la Batalionul 20 Infanterie Dolj, supranumiți “Scorpionii Negri”. Ca soldat, a participat la două misiuni internaționale în Afganistan. Prima misiune a avut loc în perioada decembrie 2010- iulie 2011 în provincia Zabul, unde a îndeplinit funcția de armurier. A doua misiune a avut loc în perioada ianuarie – iunie 2014, tot în Zabul. În data de 30 martie 2014, a fost implicat într-un atac cu mașină capcană asupra unei patrule românești, primul de acest tip asupra unei patrule din România. Acel accident nu avea să îl uite niciodată. Un coleg și-a pierdut viața în timp ce el și alți 2 colegi au fost grav răniți. În urma atacului, a rămas cu o invaliditate de gradul III, cu grave probleme la nivel cervical și o semipareză permanentă la nivelul brațului stâng.

A fost decorat cu “Emblema Militară în Slujba Păcii cls. a III-a” pentru că a reușit să salveze viața unui camarad în atacul cu mașină capcană. Potrivit art. 36 alin. (8) din Legea nr. 215/2001 „Consiliul Local poate conferi persoanelor fizice române sau străine cu merite deosebite titlul de Cetăţean de Onoare al comunei, oraşului sau municipiului, în baza unui regulament propriu.”

Pentru întreaga activitate în serviciul militar, pentru curajul, sacrificiul și devotamentul demonstrate față de națiune și comunitate, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2), art. 36 alin. (8) și art. 44 (1) din Legea Administraţiei Publice Locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare și având în vedere HCL 292/2010, prin care s-a aprobat Regulamentul cadru pentru acordarea titlului de “Cetățean de Onoare” al Municipiului Craiova, propunem, spre aprobare proiectul de hotărâre privind conferirea TITLULUI DE CETĂŢEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI CRAIOVA – Caporalului MARIUS-CRISTIAN CĂNUCI”.