Scoala altfel la Filarmonica Oltenia, 6 – 9 aprilie 2015

Manuela Enache Maestru de Cor Scoala altfel la Filarmonica Oltenia, 6   9 aprilie 2015 poze

În perioada 6-9 aprilie 2015, Filarmonica ”Oltenia” propune elevilor două programe atractive, prezentate de Orchestra Simfonică dirijată de Alexandru Iosub și Corala Academică pregătită de maestrul de cor Manuela Enache.

Alexandru Iosub dirijor permanent Scoala altfel la Filarmonica Oltenia, 6   9 aprilie 2015 poze

Sub genericul ”Iubiti muzica clasică”, cei mici sunt invitați să guste savuroasa poveste muzicală ”Petrică și lupul” și concertul coral interactiv ”Spune-ți povestea”.

scoala altfel 2015 400 copy copy Scoala altfel la Filarmonica Oltenia, 6   9 aprilie 2015 poze

*****************

Povestea muzicala ”Petrica si lupul”

Prokofiev a inventat povestea si a scris singur textul care sa-i ilustreze muzica, pornind de la cateva franturi de amintiri din propria sa copilarie. Continutul melodic al lucrarii este perfect adaptat pentru a releva caracterul ludic al naratiunii: fiecare personaj din poveste individualizat si evidentiat pana la cele mai fine trasaturi descriptive de caracter, de cate un instrument diferit sau grup de instrumente: Petrica este reprezentat prin vocea instrumentelor cu coarde, pasarea – de flaut, rata – de oboi, pisica – de clarinet, lupul – de partida cornilor.

Savuroasa Poveste muzicala Petrică si lupul s-a bucurat imediat de un covarsitor succes de public, devenind preferata copiilor din lumea intreaga. Dar stilul ei componsitic este totusi destul de sofisticat pentru ca lucrarea sa fie gustată inclusiv de publicul matur. Iar morala din finalul povestii poate reprezenta oricand o lectie de etica si de demnitate pentru orice om: nu poti fi cu adevarat un erou fara asumarea unor riscuri.

Temele muzicale ale Poveştii muzicale Petrică şi lupul:

1. Tema pasarii este interpretata de flaut;

2. Tema ratei – oboiul;

3. Tema pisicii – clarinetul;

4. Tema bunicului – fagotul;

5. Tema lupului – partida de corn francez;

6. Tema vanatorilor – instrumentele de percutie;

7. Tema lui Petrica – grupul instrumentelor cu coarde din orchestra.