Scandalul (ne)Clariant Podari ajunge la prefectură și la Parlament. Senatorul Mario Ovidiu Oprea cere autorităților să intervină pentru limpezirea situației

Scandalul provocat de eșecul dezbaterii publice pe tema viitoarei fabrici de bioetanol din comuna Podari a celor de la Clariant continuă, liberalii doljeni intervenind în dispută cu acuze către instituțiile județene cu atribuții în protecția mediului și sănătații publice.

Senatorul Mario Ovidiu Oprea cere transparentizarea procedurii și asigurarea unei reale dezbateri publice, acuzându-i pe responsabilii județeni din domeniu că, prin fuga de raspundere și secretomanie, sunt pe cale să pună bețe în roate investiției.

„Vreau să vorbim despre așa zisa dezbatere publică de la Podari. Am înţeles că s-a amenajat o sală cu doar 20 de scaune, deci era foarte clar că nu aveau unde să încape toţi cetăţenii interesaţi de acest subiect şi drept urmare această dezbatere, dacă se poate numi dezbatere, a avut loc afară la 40 de grade. Aşadar,  totul a fost un fiasco, nu a rezultat nimic din acest demers care este unul absolut obligatoriu pentru bunul mers al construirii acestei fabrici. Noi plecăm din start de la premiza că această firmă este o companie internaţională de foarte bună reputaţie, care respectă normele de protecţia mediului, o firmă care lucrează cu UE după reguli stricte şi pe care le respectă cu fermitate. Plec de la premiza că noi, liberalii, încurajăm crearea de noi locuri de muncă, încurajăm dezvoltarea industriilor, mai ales că această investiţie ar putea atrage imediat şi investiţii în domeniul farmaceutic sau în agricultură. Iar ceea ce se întâmplă, nu face altceva decât să  creeze alte suspiciuni şi tot acest demers să se transforme într-un eveniment negativ, ceea ce nu ar fi de dorit. O lipsă de transparenţă totală din partea instituţiilor îndrituire şi mă refer desigur, la Agenţia de Protecţia Mediului, la Direcţia de Sănătate Publică. Mă refer la intenţia de a informa cetăţenii din localitatea Podari, despre ce urmează să se întâmple. Era în interesul tuturor să se facă acest lucru. Cât de greu era să se tipărească nişte pliante şi să se răspundă la toate întrebările? S-a spus atunci că dezbaterea se amână. Eu, de exemplu, nu cred că se va mai relua această dezbatere. Suspiciunea provine din faptul că directorul APM s-a sustras în tot timpul, a aruncat vina pe firma beneficiară şi spus că Agenţia nu este decât mediatorul discuţiei, ceea ce înseamnă că fie nu ştie ce înseamnă mediator, fie ştie şi asta înseamnă că există în mod clar o dispută. Dar nu ştim între cine şi cine! Eu spun că instituţiile judeţene nu îşi asumă nicio responsabilitate. Consiliul Judeţeean îşi arogă meritele că a adus această investiţie şi nu neg, poate aşa este, dar de ce nu au fost invitaţi şi consilierii judeţeni la această dezbatere? De ce nu au fost invitaţi parlamentarii?. Eu o să reacţionez. Solicit prefectului judeţului Dolj să ia măsuri și să organizeze o dezbatere civilizată, iar când începe sesiunea parlamentară voi face şi o interpelare la Ministerului Mediului pentru a cere Agenţiei Protecţiei Mediului Dolj stadiul investiţiei, la ce nivel suntem cu avizele,  să le prezentăm după presei”, a declarat senatorul Mario Ovidiu Oprea, la conferința de presă a PNL Craiova.