“Satul românesc în zi de sărbătoare”, joi, la Muzeul Olteniei

muzeul olteniei noaptea muzeelor 1 “Satul românesc în zi de sărbătoare, joi, la Muzeul Olteniei poze

Proiectul multilateral Comenius “Wanderungen”(Drumeţiile) se desfăşoară între 2011-2013, este finanţat din fonduri europene şi la aceste  activităţi participă şcoli din 6 ţări:  Colegiul Naţional “Elena Cuza”, din Craiova, România, Realschule Zusmarshausen din Germania, Liceul Inkilap Lisesi din Kocaeli, Turcia,  Zespol szkot Lzcealnizch w Lezajsku din Polonia, Şcoala primară de Arte Rymarov din Cehia  şi  Liceul Clasic ”Alfredo Oriani” din Corato, Italia.

Numele proiectului este foarte interesant, deoarece cuvântul “Wanderungen” (Drumeţiile) are foarte multe semnificaţii: drumeţia, migraţia popoarelor,  răspândirea cunoştinţelor în spaţiu şi timp (teorema lui Pitagora) şi emigrarea.

Coordonator al proiectului din partea României este Camelia Cristea, profesor de limba germană la Colegiul Naţional “Elena Cuza”.

Până acum au avut loc două întâlniri în cadrul proiectului: în luna octombrie în Germania şi în luna martie în Polonia, la care România a fost reprezentată de 10 elevi şi profesori. În perioada 5-8 iunie are loc întâlnirea cu elevi şi profesori în România, la care participă 60 de invitaţi din toate ţările.

Joi, pe 7 iunie, grupul va poposi şi la Muzeul Olteniei, mai precis la Secţia de Etnografie de la Casa Băniei unde va fi în desfăşurare acţiunea “Satul românesc în zi de sărbătoare”. Ziua de joi se anunță plină. Formații și ansambluri folclorice, Grupul satiric popular de la Școala Generală Coțofenii din Față, Dolj, Ansamblul folcloric „Mugurașii“, Școala Generală nr.32 Craiova, Feraru, Ansamblul folcloric „Alunelul“ din comuna Pielești, Dolj, Ansamblul folcloric „Mugurelul“ de la Școala Generală Leșile, Dolj și Formația de călușari a Școlii speciale „Sfântul Vasile“ Craiova, vor delecta spectatorii locali dar și grupul de invitați străini amintit mai sus. De asemenea, un meșter olar, adus special de Muzeul Olteniei pentru această ocazie îi va introduce pe aceștia în arta meşteșugului.