SĂPTĂMÂNA MARII BRITANII LA FILARMONICĂ 19-22 aprilie 2016

SĂPTĂMÂNA MARII BRITANII LA FILARMONICĂ

19-22 aprilie 2016.  Stagiunea „Europa” se apropie de final, patru săptămâni ne mai despart de închiderea oficială a celui mai ambiţios proiect dedicat muzicii simfonice europene. Marea Britanie este reprezentată de trei tineri muzicieni, dirijorul Christopher Petrie şi violonistele Tanya Sweiry şi Naori Takahashi. Concertul de vineri seara, inclus în programul Festivalului Internaţional “Shakespeare” aduce două lucrări în primă audiţie, alături de „Ciocârlia în zbor” de Ralph Vaughan Williams (care se regăseşte pe coloana sonoră a filmului australian The Year My Voice Broke) şimisterioasele variaţiuni “Enigma” de Edward Elgar.

 Chris Petrie Anglia M SĂPTĂMÂNA MARII BRITANII LA FILARMONICĂ  19 22 aprilie 2016 poze

Recital şi concert Marea Britanie:

MARȚI, 19 APRILIE 2016, ORA 19:00, MUZEUL DE ARTĂ

Convorbiri muzicale” (recital neconvențional):

Întâlnire cu violonista Naori Takahashi, studentă la Academia Regală de Muzică – Londra

Îşi dă concursul pianista Corina Stănescu

* Intrarea liberă

Tanya Sweiry Anglia M SĂPTĂMÂNA MARII BRITANII LA FILARMONICĂ  19 22 aprilie 2016 poze

VINERI, 22 APRILIE 2016, ORA 19:00 – MAREA BRITANIE

Concert simfonic în cadrul Festivalului Internaţional “Shakespeare” – Craiova (ediţia a X-a)

ORCHESTRA FILARMONICII „OLTENIA”

DIRIJOR CHRISTOPHER PETRIE 
SOLISTĂ 
TANYA SWEIRY (vioară)

În program:

Robert Matthew-Walker: Symphonic Variations (Variațiuni simfonice)

Ralph Vaughan Williams: Five Variants of „Dives and Lazarus” (Cinci versiuni pe tema parabolei „Bogatul nemilostiv și sărmanul Lazăr”) pentru harpă şi orchestră de coarde (primă audiţie)

William Walton: „Henri V“ – Două piese pentru orchestră de coarde (primă audiţie)

Ralph Vaughan Williams: “The Lark Ascending” („Ciocârlia în zbor”) pentru vioară şi orchestră

Edward Elgar: Variaţiunile “Enigma”, op. 3

* Preţuri bilete: 35 lei; 25 lei (elevi, studenţi, pensionari)

 

Pe scurt, despre invitaţii britanici:

Dirijorul Christopher Petrie este un muzician inovator, care desfăşoară o importantă carieră artistică în dubla ipostază de compozitor şi dirijor. Concertele şi compoziţiile sale au fost descrise ca “… memorabile, debordând de vitalitate, de o autenticitate primordială” (Max Reinhardt, BBC Radio 3). Christopher Petrie a colaborat cu unele dintre cele mai prestigioase ansambluri instrumentale europene, precum: BBC National Orchestra of Wales, Tonkünstler Orchestra (Austria), Philharmonisches Kammerorchester Berlin. Proiectele sale curente vizează promovarea creaţiei muzicale româneşti în Marea Britanie şi crearea unor compoziţii solicitate de diferite ansambluri. În 2013, a fondat Philharmonic Chamber Orchestra, ansamblu ce reunește tineri muzicieni de top din capitala Regatului Unit.

Violonista Tanya Sweiry a studiat la prestigioasa Academie Regală de Muzică din Londra, perioadă în care a avut privilegiul de a realiza înregistrări din creaţia compozitorilor Bach şi Enescu, cântând pe vioara Stradivarius Viotti Ex-Bruce 1709. În 2014 Tanya a fost selectată pentru a fi concertmaestru şi solist al Festival Orchestra Academia Lucerna. De asemenea, este solistă a Orchestrei de Cameră din Londra, din anul 2013, când a fost inaugurat acest ansamblu.