Salonul Internaţional de Caricatură „Nicolae Petrescu Găină”

AFIS Salonul Internaţional de Caricatură „Nicolae Petrescu Găină” poze

Miercuri, 14 noiembrie 2012, ora 12:30, Muzeul de Artă şi Muzeul Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, vernisează la sala “Ştefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei – clădirea nouă – Salonul Internaţional de Caricatură „Nicolae Petrescu Găină”.

În anul 2005 s-a reuşit organizarea la Craiova, prin eforturile Muzeului de Artă şi ale cunoscuţilor artişti Ştefan Popa Popa’S şi Gabriel Bratu, organizarea primului Salon Naţional de Grafică Satirică, ce a devenit în anul  următor Salon Naţional de Caricatură, cu participare internaţională, pentru ca, începând din 2007, oraşul Craiova să fie gazda Salonului Internaţional de Caricatură „Nicolae Petrescu Găină”.

În scurt timp, acest Salon Internaţional de Caricatură a devenit tradiţional, organizându-se în fiecare an la Muzeul de Artă din Craiova şi itinerându-se la Muzeul de Artă din Calafat, Muzeul de Artă Slatina sau Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea.

Pentru a nu întrerupe evoluţia firească a acestei valoroase iniţiative şi pentru ca oraşul Craiova să rămână un punct de reper, atât în ceea ce priveşte evoluţia graficii satirice şi caricaturii româneşti, dar şi ca un centru expoziţional important internaţional, este necesar să se organizeze şi în acest an Salonul Internaţional de Caricatură „Nicolae Petrescu Găină”, chiar dacă Muzeul de Artă se află în plin proces de restaurare. Astfel, de data aceasta, salonul va fi găzduit de  Muzeul Olteniei, care în acest scop, va pune la dispoziţia organizatorilor sala de expoziţie “Ştefan Ciuceanu” din clădirea nouă.

La salon participă salon 20 de artişti din 11 centre din România şi 20 de artişti străini din 10 ţări: Belgia, Bulgaria, Serbia, Iran, Ucraina, Rusia, Germania, Ungaria, Cuba şi Franţa. În afara concursului Gabriel Bratu şi Ştefan Popa-Popa’S vor fi prezenţi cu câte două lucrări

Juriul Salonului este format din Ştefan Popa Popa’S, preşedintele Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România, Gabriel Bratu,  vicepreşedintele Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România şi Mihai Truică, caricaturist. Ca în fiecare an, vor fi acordate 6 premii, purtând numele marilor caricaturişti olteni: Premiul Nicolae Petrescu Găină, Premiul Nicolae Drăgulescu Drag, Premiul Francisc Şirato, Premiul Eugen Taru, Premiul Benedict Gănescu şi Premiul Silvan Ionescu.

Vă aşteptăm cu drag!

 Manager,

Dr. Florin Ridiche