“Să trezim Bazarul!”, manifestări dedicate tinerilor

bazar 1 “Să trezim Bazarul!”, manifestări dedicate tinerilor  poze

Asociatia CAROUSEL PROJECT a organizat astăzi, 9 mai, la ora 11.00, pe strada Lipscani, din Craiova, diverse manifestări pentru a sarbatori Ziua Europei.
Atmosfera a fost una animata, dinamica: zeci de tineri, implicati in proiecte cofinantate de Uniunea Europeana prin Programul “Tineret in Actiune”, au dansat, cantat, pictat, s-au plimbat cu rolele, au executa coafuri extravagante ori make-up-uri sofisticate, au oferit “consultatii medicale” gratuite, au confectionat bijuterii, au modelat lut.
In toata aceasta joaca de-a culoarea, muzica, fotografia si traditia populara, care i-a implicat atat pe participanti, cat si pe invitati ori simpli trecatori, s-au intamplat si lucruri serioase: a fost finalizat proiectul “Sa trezim Bazarul!” si au fost lansate altele trei: “Creator”, “RE-INVENTEAZA-te!” si “Ne tesem viitorul”.
Va rezumam, mai jos, cele 4 proiecte.
1.“Sa trezim Bazarul!” este un proiect pe care Asociatia CAROUSEL PROJECT l-a implementat, prin Programul Tineret in Actiune, in perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2013, in parteneriat cu Muzeul Olteniei, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Dolj, Ordinul Arhitectilor – Filiala teritoriala Oltenia, Uniunea Arhitectilor din Romania, filiala Craiova si Asociatia “Streets”.
Obiectivul principal al proiectului a fost acela de a readuce in actualitate un fragment din trecutul orasului – Bazarul vechi al Craiovei (straduta/gangul care face legatura intre strada Lipscani si strada Mihail Kogalniceanu), loc de intalnire pentru mesterii si negustorii sfarsitului de secol IX si inceputului de secol XX. Supus trecerii timpului, vremurilor, epocilor, Bazarul si-a schimbat permanent infatisarea, pe de o paret degradandu-se din pricina dezinteresului proprietarilor de cladiri, iar pe de alta parte din prea mult interes , imbracand straie spoite la intamplare, din plastic si alte materiale neinspirate de secol XXI.
In cadrul proiectului, Asociatia CAROUSEL PROJECT a instalat mesuri imprimate cu fotografii vechi ale Craiovei si felinare din fier forjat. Nu pentru a ascunde ruina zidurilor. Ci pentru a incerca sa aduca aminte de vremurile demult trecute. Si pentru a atrage atentia asupra acestui spatiu care apartine centrului istoric al Craiovei, dar care nu e lasat sa arate ca-i apartine.
Joi, 9 mai, la ora 11.00, bataia gongului va anunta ca Bazarul s-a trezit. El va fi redesteptat de tineri, care vor face legamant sa ii respecte trecutul si sa il transforme intr-un spatiu cultural al lor.

2.Proiectul “Creator” a inceput la 1 mai 2013 si va fi implementat de catre Asociatia CAROUSEL PROJECT in decurs de patru luni, prin Programul “Tineret in Actiune”. Aceasta initiativa presupune organizarea unor expozitii ale tinerilor artisti din Craiova – de sculptura, pictura, grafica, fotografie -, dar si a unor ateliere de creatie in care tineri atrasi de design vestimentar, hairstyling sau make-up sa isi valorifice talentul in fata publicului larg. Proiectul va fi finalizat cu un concurs care va purta numele “Original” si la care vor putea participa tinerii din Craiova care vor sa-si exprime artistic ideile, trairile ori nevoile.

Parteneri in proiectul “Creator” vor fi Asociatia EUROPROTECTOR, Muzeul Olteniei si Asociatia Fotografilor si Cameramanilor din Oltenia.

3.Proiectul “RE-INVENTEAZA-te!” a fost initiat de patru tineri din Craiova: Alexandra Stelea, Sebastian Viscol, Onut Anghelina si Raluca Chirea. Deopotriva inspirati si copilarosi, cei patru au cazut de acord ca rasul si jocul pot face minuni, mai ales in cazuri in care boala, suferinta reteaza orice umbra de speranta. Nu le-a luat multa vreme sa se hotarasca asupra temei proiectului: terapia prin arta. Iar grupul tinta a fost ales pe loc: micutii internati la sectia de Oncopediatrie din Spitalul de Urgenta Craiova.
Acest proiect pe care grupul de initiativa il va lansa maine, 9 mai, va incepe pe 1 iunie 2013 si se va realiza pe parcursul a 6 luni. Cei patru tineri vor organiza ateliere de creatie la sectia de Pediatrie, la care vor participa atat micii pacienti, cat si personalul medical si parintii. Sub indrumarea tinerilor, copiii vor picta halate, bonete, seringi si medicamente, vor insira margele din pilule colorate, isi vor colora peretii saloanelor si mobilierul. Vor “re-inventa” spatiul rece si infricosator de spital, transformandu-l intr-unul familiar, vesel, in care sa-si regaseasca, firesc, copilaria. Prin activitatile derulate in proiect – atelierele de creatie, expozitie – copiii vor depasi frustrarile relatiei medic-pacient si vor deveni camarazi in joaca de-a arta cu personalul medical. In acelasi timp, cei patru tineri din grupul de initiativa isi vor pune in valoare talentul, creativitatea, spiritul de echipa, gandirea pozitiva si dragostea pentru cei in nevoie.
Partenerii in acest proiect vor fi: Primaria Municipiului Craiova, Spitalul de Urgenta Craiova, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Dolj, Teatrul pentru Copii si Tineret “Colibri”, Asociatia CAROUSEL PROJECT.

4.Cum se strecoara suveica printre itele razboiului, gasind copacul, floarea, rombul sau pasarea dragastoasa, tot asa sa se strecoare tineretea printre itele vremilor prezente, gasindu-si calea si rostul!
“Ne tesem viitorul” este proiectul implementat de Grupul Informal “Tineri pentru Europa”, prin Programul “Tineret in Actiune”, subactiunea 1.2 Initiative ale tinerilor.
Proiectul se va derula in perioada 1 iunie – 31 octombrie 2013. Cei patru tineri initiatori, membri ai grupului informal – Marian Valentin Nicolin, Doina Zevedeanu, Diana Maria Diaconu si Manuel Dogaru – vor reinvia unul dintre mestesugurile traditionale oltenesti: tesutul la razboi. Pe parcursul celor 5 luni de proiect, tinerii vor deslusi tainele acestei indeletniciri stravechi, luand lectii de la putinii mesteri populari care ne-au mai ramas. Vor tese covoare oltenesti. Le vor scoate la licitatie mai apoi, doar in scop caritabil. Vor indemna alti tineri sa le urmeze exemplul, convinsi ca intoarcerea la traditii nu este o rusine. Nu vor lasa traditia sa piara. O vor duce mai departe, generatiilor urmatoare, cu certitudinea faptului ca nimic nu dainuie fara dragoste si daruire.

Tags: ,