Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” continuă seria activităților culturale, organizate în cadrul proiectului „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”, proiect prin care dorim să fim cât mai aproape de utilizatorii noștri, cu o acțiune inedită, intitulată „Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban”.

În cadrul acestei noi acțiuni, pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, precum și pe pagina de facebook a Muzeului Cărții și Exilului Românesc, vom oferi posibilitatea de a viziona în premieră în România spectacole de teatru și operă ce poartă amprenta marelui regizor Andrei Șerban, spectacole care nu au fost până acum accesibile publicului din țara noastră.

Deschidem această serie a vizionărilor pieselor regizate de Andrei Șerban cu piesa „L’Avare(Avarul), comedie satirică în cinci acte a dramaturgului francez Molière, care va putea fi vizionată miercuri, 25 martie 2020, începând cu ora 20.00. Piesape care o oferim spre vizionare a fost jucată în limba franceză pe scena teatrului „Comedie-Française” din Paris, în anul 2000.

Înregistrarea acestui spectacol face parte dintr-o colecție extrem de valoroasă, care a intrat în patrimoniul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” grație amabilității regizorului Andrei Șerban. Domnia sa a donat peste 1000 de unități de bibliotecă, ce constau în cărți, reviste, ziare, fotografii, casete video, dvd, cd cu piese de teatru și spectacole de operă, caiete de regie, precum și obiecte personale, care se regăsesc în fondul „Andrei Șerban”, fond deținut de Muzeul Cărții și Exilului Românesc.

În cadrul acestei acțiuni, vom pune la dispoziția utilizatorilor pe pagina de facebook a instituției și alte spectacole de teatru, jucate pe marile scene ale lumii. Pe langă spectacole de teatru, vom oferi spre vizionare și spectacole de operă, puse în scenă de marele Andrei Șerban, spectacole la care publicul din România va  avea pentru prima dată acces, precum și interviuri și filme documentare dedicate carierei regizorului american de origine română. Difuzările vor fi disponibile în direct, de la ora 20.00, lunea și miercurea, pe pagina de facebook a Bibliotecii Aman, iar marțea și joia, de la ora 11.00, pe pagina de facebook a Muzeului Cărții și Exilului Românescu. De asemenea, Biblioteca oferă televiziunilor locale acordul de preluare și difuzare a acestor materiale în cadrul programului propriu”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

InițiativaBiblioteciiJudețene „AlexandrușiAristia Aman” de difuzareaacestorspectacole a fostprimită cu entuziasm deregizorul Andrei Șerban. AflatînStatele Unite ale Amercii, domniasa ne-a transmis un mesaj: „Niciodată nu am crezutînteatrulfilmat TV. Îilipseșteoxigenul, care e contactul direct cu publiculșispontaneitateareacțiilor, adică a treiadimensiune. L-am folosit eu însumi, dar ca o utilitatedocumentară. Șitotuși, înacest moment special, susținentuziastinițiativalui Lucian Dindiricăși a BiblioteciiJudețene „AlexandrușiAristia Aman” Dolj.

Trăimclipeunice, ni se cere săfimsolidari, dar ne regăsimdimpotrivăsolitari, iarteatrul care ne ajutăsăfimîmpreună, ca săieșim din singurătate, și-a închisporțile (spertemporar).

Deși nu e directă, cred cătotușimerităavutăexperiența de a vedeanișteactori de excepție ai unorcompanii cu renumeinternațional, precum ComediaFranceză (șialtele care vorurma) și a fi martori ai unormontări de maritexteclasiceîntr-o viziune pe care am dorit-o nouășicâtmai vie. M-am întrebat des de celucrez in teatru. Unuldintrerăspunsuriar fi: ca să transmit bucuriealtora. Deșirefugiați la domiciliu, spersăbeneficiemîmpreună de energiavitală a teatrului.”

Dintre spectacolele pe care le oferim spre vizionare în perioada urmatoare, amintim: „Îmblânzirea  scorpiei”- William Shakespeare, „Neguțătorul din Veneția”- William Shakespeare, „Peer Gynt”- Henrik Ibsen, „Regele cerb”- William Shakespeare.

 

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”