S-a semnat primul contract pentru Izvarna II

olguta dasoveanu primarie 4 S a semnat primul contract pentru Izvarna II poze
Primarul Lia Olguța Vasilescu a anunțat semnarea primului contract din seria celor dedicate realizării firului II al aducțiunii de apă Izvana – Craiova.
„Azi s-a semnat contractul de servicii vizând obiectivele prezentate prin CAO SA, în calitate de beneficiar și asocierea SC Fishner Environment SRL și SC Interdevelopment SRL, în calitate de prestator. Valoare acestui prim contract de servicii este de 9.750,553 lei fără TVA și se va realiza proiectarea firului II Izvarna-craiova și completarea Sistemului de canalizare menajeră în Craiova. Investiția alimentare cu apă a orașului Craiova din Sursa Izvarna  își are originile la nivelul anilor 1957-1958, când s-au făcut demersurile necesare în scopul realizării acesteia, pentru nevoile orașului. În cadrul acestei investiții s-au realizat, între 1964-1967, lucrări de anvergură, cuprinzând, în principal, captarea celui mai mare izvor de formațiuni costice din România, 1.000-1.100 de litri/sec și o magistrală cu diametrul de 1 m și lungime de 117 km, care era la vremea respectivă cea mai mare din țară. Astfel, realizarea Firului II de aducțiune din sursa Izvarna, ce va asigura apă de calitate suficientă cantitativ, pentru 385.933 de locuitori, reprezintă cea mai mare investiție pentru Craiova din ultimii 60 de ani. Valoarea investiției este de 123.640.000 de euro, fără TVA. Un astfel de contract, de o asemenea valoare, vizând aducțiuni de apă, nu s-a mai semnat în alte localități din România. Sursa Izvarna constituie varianta de asigurare a deficitului pentru Craiova și alte localități din județele Dolj și Gorj, cea mai bună din punct de vedere cantitativ, calitativ și economic. Sursa Izvarna are o calitate superioară a apei, având un chimism apropiat de cel al apei plate, nu necesită tratare, ci dezinfecție cu doze reduse de clor pentru a fi distribuită ca apă potabilă.La ora actuală, nimeni nu bea apă de Izvarna în Craiova. Mulți cetățeni își închipuie că la ei în cartier se bea apă de Izvarna de la robinet. Nu bea nimeni, este o singură fântână, cea de la Marlorex, pe care noi am inaugurat-o acum trei ani, unde există apă de Izvarna și Fabrica de bere, dar, în rest, cetățenii sunt alimentați cu o combinație între Izvarna și apă din Jiu. Așadar, în 2017, la robinetele tuturor craiovenilor va curge apă de Izvarna. De anul viitor va începe și execuția acestei lucrări, care este cea mai importantă din România, pe finanțarea Ministerului Mediului. Aproximativ 12% din banii care s-au alocat României ajung la Craiova, ceea ce este foarte mult, e o sumă mare”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Edilul șef a precizat că investițiile în rețeua de alimentare cu apă și în cea de canalizare vor continua în Craiova.
„Reamintesc că am început lucrările pentru conformarea municipiului Craiova pentru alimentare cu apă care vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an. Până acum, s-au executat 60 de km de canalizare și 34 de km de apă, așadar până la finalul acestui an, toată Craiova va fi conformată cu apă, în proporție de aproape 90% va avea canalizare, urmând ca din anul următor să intrăm pe Masterplanul II de canalizare și să mergem în forță până la finalizarea acestuia, astfel încât fiecare gospodărie din Craiova să fie racordată la apă potabilă și servicii de canalizare. Totodată, în etapa de programare 2014-2020, am propus ca investiții prioritare, ce se vor realiza, conformarea municipiului Craiova de 100% pentru sistemul de canalizare, cuprinzând lucrări pentru toate cartierele municipiului, în care nu există în prezent canalizare menajeră, aproximativ 140 de km, plus stații de pompare. Valoarea investiției este estimată la 25.231.277 euro fără TVA. Termenul de finalizare pentru proiectarea obiectivelor menționate este trimestrul I al anului 2016, urmând să înceapă lucrările de execuție până la sfârșitul mandatului meu”, a afirmat Lia Olguța Vasilescu.