S-a înființat Asociația “Părințí pentru Ora de Religie”, filiala Dolj

S-a înființat Asociația “Părințí pentru Ora de Religie”, filiala Dolj

 Infiintare APOR Dolj S a înființat Asociația “Părințí pentru Ora de Religie”, filiala Dolj poze

 

Aula „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Arhiepiscopiei Craiovei a găzduit în această săptămână întâlnirea de constituire a grupului de iniţiativă pentru filiala de Dolj a Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR). Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare. Astfel, peste o sută de părinţi şi bunici din Craiova s-au întrunit în vederea constituirii unui grup de iniţiativă pentru susținerea şi promovarea orei de Religie. În acest sens, dr. Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, conf. dr. Gabriela Rusu Păsărin, cadru didactic la Facultatea de Litere din Craiova, prof. Silvia Cârţu, director la Şcoala Ginazială „Mihai Eminescu” din Craiova,  prof. Carmen Daşoveanu, director al Colegiului Tehnic „Constantin Neniţescu” şi prof. Iulia Manda, profesor de religie la Colegiul naţional „Gheorghe Chiţu” din Craiova, au  iniţiat constituirea filialei doljene a APOR.

Infiintare APOR poza 2 S a înființat Asociația “Părințí pentru Ora de Religie”, filiala Dolj poze

În acest context, ÎPS Părinte Mitropolit a evidenţiat responsabilitatea pe care o au părinţii pentru copiii lor, ca datorie sfântă şi binecuvântată de Dumnezeu. „Dacă ar trebui să luăm cuvintele de la Sfânta Liturghie, pe care episcopul le spune preotului la Taina Hirotoniei sale: «Primeşte odorul acesta şi-l păzeşte pe el până la a doua venire a Domnului», considerăm că în fiecare familie, cu fiecare copil, Dumnezeu se adresează mamei cu aceste cuvinte. Aşadar, avem aceste odrasle pe care noi ni le-am dorit şi ne rugăm din tot sufletul să se păstreze, să crească şi să se desăvârşească în toate domeniile, nu numai în religie. Evident că religia este mama a ceea ce noi gândim despre educaţie, întrucât ea nu se opreşte numai la anii de şcoală, ci merge mai departe, formează caracterul, formează personalitatea, formează omul bun, omul care are valoare. Religia dă posibilitate saltului calitativ, pentru că degeaba unii oameni sunt savanţi, dar sunt imorali, degeaba unii învaţă mult şi ajung pe culmile înalte ale societăţii, dar dacă nu au sufletul curat, dacă nu îi iubesc pe cei de lângă ei, dacă nu sunt jertfelnici şi pregătiţi ca să dăruiască ceva din viaţa lor, în zadar le este întreaga lor ştiinţă. Sunt pe deplin îndreptăţit să mulţumesc celor care s-au ocupat de strângerea acestor adeziuni, întrucât au demonstrat că sunt ataşaţi vieţii spirituale, culturale, bisericeşti, valorilor ortodoxe ale acestor tineri“, a subliniat ÎPS Irineu.

 

La finalul întâlnirii, corul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, condus de prof. dr. Victor Şapcă, a interpretat un buchet de compoziţii bizantine, specifice perioadei Postului Mare.