Revistele de cultură, sponsorizate de Moş Nicolae

ramuri Revistele de cultură, sponsorizate de Moş Nicolae poze

Guvernul a alocat 25 de miliarde de lei vechi pentru suplimentarea veniturilor revistelor de cultură. Banii vin din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului şi au fost alocaţi la ultima şedinţă a Executivului. Printre revistele sponsorizate pe final de an de GUvern se află şi revista craioveană “Ramuri”, care tocmai sărbătoreşte azi 105 ani de existenţă.

“Guvernul a aprobat  suplimentarea bugetului Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional cu 2,5 milioane de lei şi a bugetului Academiei Române pe anul 2010 cu 50.000 de lei, pentru susţinerea financiară a revistelor culturale din România, conform celor convenite cu prilejul întâlnirii pe care primul-ministru Emil Boc şi vice-premierul Marko Bela au avut-o, în luna august a.c., cu reprezentanţii Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori. Atunci s-a convenit ca, pe baza unui inventar realizat în colaborare cu reprezentanţii Uniunii Scriitorilor, Guvernul să susţină financiar revistele de cultură consacrate în România.
Cele 2,5 milioane de lei alocate suplimentar Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional vor fi utilizate pentru finanţarea unor publicaţii culturale ale uniunilor de creatori din domeniul literaturii, arhitecturii, artei plastice, muzicii şi dramaturgiei, precum şi publicaţii în limbile maghiară şi germană, în cadrul Programului de susţinere a editării revistelor culturale. Vor beneficia de aceste fonduri suplimentare următoarele publicaţii: „România Literară”, „Luceafărul”, „Ramuri”, „Orizont”, „Apostrof”, „Helikon”, „Convorbiri literare”, „Viaţa Românească” şi „Steaua” (editate de Uniunea Scriitorilor din România); „Arhitectura” (editată de Uniunea Arhitecţilor din România); „Arta” (Uniunea Artiştilor Plastici din România); „Muzica” şi „Actualitatea Muzicală” (editate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor); „Semnal teatral” (Uniunea Teatrală din România – UNITER); „Contemporanul – Ideea europeană”; „Látó”; „Vatra”; „Korunk”; „Székelyföld”; „Echo der vortragsreihe”.
Cele 50 mii de lei alocate suplimentar bugetului Academiei Române vor fi utilizate pentru a susţine publicaţiile culturale editate de Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” şi de Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”.
Banii vor fi alocaţi din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului pentru anul 2010”, precizează un comunicat al Guvernului.