RAT Craiova şi-a lansat cardurile de călătorie – video

marinica dinca validator RAT Craiova şi a lansat cardurile de călătorie   video poze

Pe liniile 1 R şi 2 R se poate circula de astăzi cu cardurile de călătorie ce pot fi reîncărcate la automatele din staţiile de călători, precum şi la ghişeele regiei locale de transport. Directorul Regiei Autonome de Transport Craiova, Marinel Florescu, a lansat azi noua modalitate de plată a călătoriilor cu mijloacele de trasport în comun alături de viceprimarul Mărinică Dincă.

marinica dinca ghiseu rat RAT Craiova şi a lansat cardurile de călătorie   video poze

Este vorba despre componenta de e-ticketing a proiectului “Modern”, finanţat di fonduri europene pe care îl implementează RAT Craiova.

Cardurile de călătorie pot fi folosite deocamdată doar pe traseele 1 R şi 2 R, unde coexistă cu biletele şi abonamentele clasice vândute de regie, intenţia fiind ca pe viitor plata elecronică să fie generalizată.

Avantajul pentru RAT este că, odată cu trecerea la cardurile de călătorie cu validarea electronică a plăţii, se poate ţine o contabilitate exactă a călătorilor care folosesc la unul din mijloacele de transport ale regiei, dispeceratul unităţii primind informaţii în timp real.

autobuz 1 R drinceanu RAT Craiova şi a lansat cardurile de călătorie   video poze

“Sperăm ca, pe viitor, aceasta să devină metoda generală de plată a călătoriilor. În alte oraşe în care s-a implementat mai de mult acest sistem s-a cosntatat o eficientizare a transportului în comun şi o creştere a încasărilor. În Timişoara de exemplu, există şi opţiunea ca sistemul să anunţe câţi călători au urcat în mijlocul de transport şi câţi au plătit efectiv, aşa sunt impulsionaţi să plătească şi cei care, să zicem, au uitat”, a spus viceprimarul Mărinică Dincă.

marinel florescu autobuz RAT Craiova şi a lansat cardurile de călătorie   video poze

Potrivit reprezentanţilor RAT, cardurile de călătorie pot fin procurate de la casieria centrală a regiei, de pe Calea Bucureşti, bl. 17 A, contra sumei minime de 20 de lei, reprezentând contravaloarea a 10 călătorii, sau suma echivalentă cu preţul unuii abonament.

autobuz rat RAT Craiova şi a lansat cardurile de călătorie   video poze

Ulterior, cardurile pot fi încărcate cu orice sumă la automatele montate în staţiile de călători, precum şi la 10 tonete de pe traseele 1 R şi 2 R: în staţiile 10, 15, 20 şi 30 din Craioviţa Nouă; staţia de pe bulevardul Dacia (complexul vechi); Gară (peronul I); Pasaj Electroputere; Complex Bănie; Parcul Romanescu şi Casa Tineretului – Bulevardul Titulescu.

Cardurile au pe faţă poza şi datele de identificare ale călătorului, iar pe verso sigla RAT Craiova şi inscripţia “Circulă cu RAT”. Pentru validarea unei călătorii se apropie pur şi simplu cardul de validatoarele electornice montate în autobuze şi se îndepărtează după semnalul sonor.

Validatoarele RAT permit şi revalidarea, cu acelaşi card putând fi folosit pentru plata călătoriei pentru mai multe persoane.