RAT Craiova, aproape de a doua invazie “extraterestră”

m nastase sutru RAT Craiova, aproape de a doua invazie extraterestră poze

Licitaţia pentru e-ticketing, monitorizare gps şi supraveghere video a vehiculelor a fost câştigată de orădenii de la Alien Concept SRL, deja cunoscuţi prin Craiova prin automatele de bilete cu apucături de-a dreptul “nepământene”. 

Firma orădeană este cea care şi-a făcut deja simţită prezenţa în Craiova, în staţiile de călători ale Regiei Autonome de Transport (RAT), prin automatele de bilete, ce au dublat raţia de înjurături încasate zilnic de angajaţii RAT. Deşi atribuit, contractul de achiziţie publică de peste un milion de euro nu poate fi semnat până ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) nu rezolvă plângerile celorlalţi ofertanţi.
Directorul interimar al Regiei Autonome de Transport Craiova, Năstase Şutru, a declarat recent că licitaţia pentru implementarea sistemului de e-ticketing s-a finalizat, fără însă ca şefii regiei să poată semna contractul de achiziţie publică. Procedura iniţiată de RAT are în vedere modernizarea sistemului public de transport în comun din Craiova, prin instalarea de automate, de panouri electronice de afişaj în staţiile de călători, de camere de supraveghere video atât în autobuze, cât şi în staţii, de computere de bord în autovehiculele RAT şi de validatoare de bilete electronice şi implementarea unui sistem de gestionare a traficului prin GPS. Valoarea contractului a fost estimată de regie la 1,2 milioane de euro, investiţia urmând a fi finanţată în parte din fonduri europene.
Potrivit lui Năstase Şutru, directorul interimar al RAT Craiova, firma ce a câştigat licitaţia iniţiată de regie este Alien Concept SRL Oradea. “Licitaţia s-a încheiat. Au câştigat cei de la Alien Concept Oradea, însă nu s-a semnat încă niciun contract. Nu vom putea face acest lucru până ce CNSC nu soluţionează contestaţiile depuse anterior”, a afirmat Şutru. Din câte se pare, licitaţia RAT a fost câştigată de singura firmă participantă ce s-a abţinut de la contestaţii, procedura de achiziţie publică fiind renegată de trei dintre societăţile înscrise în cursă. În acest sens, Năstase Şutru a precizat: “Doar două contestaţii sunt de soluţionat. Cealaltă a fost neserioasă. Reprezentanţii firmei contestatare nici măcar nu s-au prezentat la proces.”
Licitaţia RAT a fost contestată la CNSC de RADCOM SRL, prin societatea de avocatură Fenechiu şi Asociaţii, şi de firma LDG Plan Invest SRL. SC Future Expert Consult SRL Bucureşti a mers chiar mai departe, contestând licitaţia şi în instanţă, o acţiune în acest sens fiind depusă la Curtea de Apel Craiova. Comisia de evaluare a ofertelor, constituită la nivelul regiei locale de transport şi condusă de directorul de exploatare Marian Buzilă, a luat act de contestaţiile depuse la CNSC, hotărând să nu suspende procedura de achiziţie publică, finalizată, iată, prin adjudecarea de către Alien Concept.
Firma Alien Concept SRL este ce care a furnizat regiei locale de transport, în urmă cu doi ani, automatele de bilete amplasate în 20 de staţii de călători din Craiova. Încă de la instalare, automatele cu pricina au căpătat o tristă reputaţie printre călătorii care folosesc autovehiculele RAT, regia fiind ţintită mereu de reclamaţii cu privire la faptul că maşinăriile cu pricina fie se blocau din senin, fie îi lăsau pe utilizatori fără bilete ori bani. Mai-marii regiei au pus neregulile semnalate pe seama sabotării automatelor cu cartoane şi coji de seminţe şi pe greşita lor utilizare de către craiovenii încă nepuşi la curent cu minunile tehnologice de tablă, sistemul fiind considerat “experimental”.