Raportul eurodeputatului PSD Victor Boştinaru privind Fondul de Coeziune, adoptat în Comisie

 

 

Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European a adoptat astăzi cu 43 de voturi „pentru” şi o abţinere, raportul eurodeputatului PSD Victor Boştinaru privind regulamentul Fondului de Coeziune, fond care pune la dispoziţia statelor membre peste 66 de miliarde euro în perioada 2014-2020.

Eurodeputatul român şi-a exprimat gratitudinea pentru votul covârşitor în favoarea raportului şi a subliniat importanţa introducerii unor schimbări fundamentale. Conform eurodeputatului, datorită acordurilor la care s-a ajuns în Consiliu şi în Comisie va fi posibilă implementarea proiectelor cheie din statele beneficiare ale Fondului de Coeziune, printre care şi România:

„Adoptarea raportului pentru Fondul de Coeziune vine după o serie de negocieri intense dar şi productive în trialog. Îmi exprim satisfacţia pentru rezultatul pozitiv faţă de aspectele pe care le-am introdus sau pe care le-am modificat şi care vor face diferenţa în viitoarea perioadă de programare. Noul Fond de Coeziune va aduce beneficii mediului şi în acelaşi timp va reduce şi cheltuielile cetăţenilor, în speţă, prin facturi la energie mai mici. Pe lângă acestea, ne-am asigurat că atât Fondul de Coeziune, cât şi Fondul European pentru Dezvoltare Regională vor avea acelaşi conţinut pentru aceleaşi priorităţi de investiţii. Aceasta va fi într-adevăr o simplificare.”

Mulţumită sprijinului obţinut în Parlamentul European, Consiliu şi Comisia Europeană, eurodeputatul Victor Boştinaru a reuşit integrarea un amendamente cheie în textul final al negocierilor. Acestea se referă în special la eligibilitatea proiectelor pentru reabilitare termică şi utilizarea energiei regenerabile în sectorul locuinţelor private, care va fi cuplată cu aceeaşi eligibilitate pentru clădirile publice şi pentru companii. De asemenea, un alt avantaj pentru România va fi şi eligibilitatea centralelor de cogenerare cu randament ridicat, a sistemului de termoficare şi de răcire centralizată. Alte modificări importante privesc investiţiile în sectorul apei şi al deşeurilor în dezvoltarea urbană, care este cuplată cu dezvoltarea zonelor suburbane şi rurale, dar şi chestiuni care ţin de dezvoltarea transportului într-o manieră prietenoasă cu mediul.

„Odată cu raportul adoptat astăzi, Fondul de Coeziune a cunoscut o extindere. Speranţa mea este ca la finalul procedurilor, statele membre să poată implementa noile prevederi în cea mai eficientă cale posibilă. Din acest punct de vedere, coordonarea dintre Fondul de Coeziune şi Fondul European pentru Dezvoltare Regională poate oferi un real ajutor, aşa cum o vor face şi prevederile cheie asupra capacităţii administrative şi instituţionale din acelaşi raport.”