Radu Preda, senator PSD: Moștenirea lăsată de Guvernul PSD este o creștere sustenabilă, echilibrată și incluzivă. Guvernul Orban taie masiv de la investiții!!!

o Conform proiectului de buget pentru anul 2020, Guvernul Orban își propune să aloce doar 5,5 miliarde lei în plus, față de anul curent. Astfel investițiile ar urma să crească de la 43,1 miliarde lei la 48,6 miliarde lei.
o Asta însă numai dacă Guvernul PNL va avea capacitatea să cheltuie cu adevărat acești bani, fiind foarte probabil ca la rectificările din anul următor să se ia de la acest capitol și pentru a se finanța alte domenii, ca urmare a nerealizării planului de investiții.
o Comparând însă această creștere de 5,5 miliarde cu cele circa 68-70 miliarde privind creșterea datoriei, rezultă că cea mai mare parte din împrumuturi va fi folosită pe cheltuieli care nu aduc dezvoltare și profituri viitoare.
o Acest lucru se vede si la tăierea unor sume uriașe pentru investițiile lăsate de PSD
o Diminuarea drastică a finanțării investițiilor prin PNDL, cu 3,9 miliarde lei! (De la 9,1 mld. în 2019, la 5 mld. în 2020)
o Desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții.
o Desființarea programului de investiții în stațiunile balneare.
o Desființarea investițiilor în grădinițele cu profil sportiv.
o Renunțarea la programul Start-up Nation.
#PNLTaieTot
#PNLFriguriGalbene
#PNLdistruge

Moștenirea lăsată de Guvernul PSD este o creștere sustenabilă, echilibrată și incluzivă.
Am avut un plus 18,1% la investiții productive la 9 luni din 2019 față de aceeași perioadă din 2018.
Date INS de azi: O creștere economică de 4%, sustenabilă, cu o contributie echilibrată am consum-investitii. Investițiile productive (FBCF) au crescut cu 18,1% la 9 luni și au contribuit cu +3,8 pp la creșterea economică. Consumul a crescut și el. Contributii negative au venit de la exportul net și variația stocurilor – evoluții care necesită continuarea măsurilor structurale și în 2020.

Pe partea de valoare adăugată creșterea din sectorul Constructii – datorată facilităților fiscale acordate de la 1 ian 2019 (îndeosebi salariul minim brut de 500 euro în acest sector) și mărirea investițiilor publice – a condus la o contributie pozitivă de 0,6 pp la creșterea economică din primele 3 trimestre.