Puzderie de brazi, în Piaţa Centrală: „Ia brăduţu’! Ia brăduţu’!”

brad piata centrala Puzderie de brazi, în Piaţa Centrală: „Ia brăduţu! Ia brăduţu!” poze

Comercianţii de pomi de Crăciun din Piaţa Centrală a Craiovei se întrec în a-şi lăuda marfa, pentru a-i convinge pe potenţialii clienţi să cumpere de la ei.

de Beatrice Francovschi

Crăciunul se apropie cu paşi repezi, iar în Piaţa Centrală din Craiova acest lucru este mai mult decât evident. Încă de la intrarea în piaţă te loveşte un miros puternic de pădure, de lemn proaspăt tăiat şi de răşină de brad. Vânzătorii de pomi de Crăciun, aliniaţi de-a lungul aleilor, în sectoarele special destinate, se întrec în a-şi lăuda marfa. Fiecare  spune că ai lui sunt mai mândri, mai verzi, mai înalţi, mai…, orice ar putea să te convingă să cumperi de la el un brad sau un molid.

Reclama, sufletul comerţului

„Ia brăduţu’! Ia brăduţu’!”, strigă unul dintre comercianţi, gesticulând şi arătînd spre un brad de vreo doi metri: „Brad frumos, des, puternic, adus direct din Danemarca! Ieri au ajuns!”.

„Hai la brazi!”, încearcă să-şi facă reclamă vecinul lui.

„Ieftin şi bun! Din codru de la noi!” – strigă altul.

Prin faţa grămezilor de pomi de Crăciun, unii trec grăbiţi, aruncând doar o privire peste umăr. Alţii se opresc pentru câteva secunde şi îi analizează „din fugă”, apoi îşi continuă drumul. Însă cei cu adevărat decişi să cumpere se opresc, vorbesc cu vânzătorii şi aleg cu grijă pomul pe care îl vom împodobi pentru sărbătorile de iarnă.

Întrebat cum merg vânzările, unul dintre comercianţi a răspuns râzând: „Cum să meargă? Foaaarte biiine! Am vândut 10 brazi în 12 luni!”.  Apoi a redevenit subit serios, explicând că deocamdată nu poate pronunţa clar legat de vânzări, care merg „aşa şi aşa”. „S-au vândut, mai ales sâmbătă şi duminică”, explică altul, susţinând că secretul lui este „să discuţi cu omu’ ca să-i dai ce vrea şi să mai laşi din preţ, dacă vezi că n-are bani”. „Dar abia săptămâna asta o să înceapă să se cumpere masiv brazii de Crăciun, până acum a fost doar încălzirea”, explică alt comerciant.

brad 2 Puzderie de brazi, în Piaţa Centrală: „Ia brăduţu! Ia brăduţu!” poze

De toate pentru toţi

Preţurile afişate sunt diverse, variind în funcţie de înălţimea pomului, de aspect şi, bineînţeles de… specie! Există şi molizi, care pot fi cumpăraţi cu aproximativ 40 de lei. Totuşi, vânzătorul ţine să arate credibilitate şi îţi continuă discursul convingător. „Ăsta e molid, e mai ieftin, că altfel nu se poate. Nu am cum să vând molid şi să spun că e brad. Da’ tot bradul e brad, chiar dacă e mai scump. Avem şi ofertă! Vă dăm şi suportul cadou, nu mai daţi banii pe el!”

Dacă ţineţi la binele pădurilor sau pur şi simplu nu doriţi să daţi banii pe un brad pe care să îl aruncati după sărbători, există şi variante alternative. Bunăoară, brazi de talie mică, în ghivece, stau aliniaţi în spatele cartonului pe care stă mâzgălit preţul: 50 lei. Inventivitatea comercianţilor a dat naştere unor mini-braduţi, confecţionaţi din crengi de brad. Unii dintre ei sunt atât de bine realizaţi, încât ai crede că sunt chiar puieţi. Şi nici preţul nu este unul exagerat, o nimic toată, după cum spune vânzătorul lor. „Ce, e mult 15 lei? Cum să fie? E un pachet de ţigări, aia e!”

brad3 Puzderie de brazi, în Piaţa Centrală: „Ia brăduţu! Ia brăduţu!” poze

Mai există şi varianta cea mai simplă şi ieftină: coroniţele sau crenguţele de brad. Atârnate deasupra uşii sau prin casă pentru o atmosferă festivă şi miros natural de conifere, sunt o alternativă la cumpărarea unui pom. Plus că mai sunt şi persoanele care au ales deja de ceva vreme să împodobească un brad artificial. „Şi mai bine dai 3 sau 5 lei pe o coroniţă drăguţă decât să cumperi ditamai bradul. Te chinui să îl duci acasă, îl împodobeşti şi după câteva zile, îi cad acele şi îl arunci. La ce bun?”, spune vânzătorul.

Ce-i bradul făr-o portocală?

Ce miros mai trezeşte în minte perioada Crăciunului şi a copilăriei în afară de cel de brad? Cel al portocalelor, mandarinelor sau clementinelor! Cel puţin una dintre cele trei e musai să fie sub brad. Precupeţele îşi freacă mâinile de bucurie că le merg bine vânzările. „Că doar nu e Crăciun fără ele. Cum să simtă copiii că sunt sărbători fără portocale sub brad? Nu eşti părinte dacă nu cumperi cel puţin un kilogram sau două!”  spune o vânzătoare către alta. Răspunsul nu se lasă prea mult aşteptat: „Deci, te rog. Nu eşti părinte dacă nu le cumperi de la mine! Preţ mai mic nici că găseşti!” , zice ea hohotind în râs.

Deci, cu brazi artificiali, naturali, de import sau autohtoni, cu crenguţe, coroniţe şi citrice de toate felurile, un lucru e cert: Începe să miroase a Crăciun!