PSD: Orban, agentul 0,07 procente pentru Oltenia. Olguța: Guvernul urăște întreaga regiune, ne scoate de pe harta dezvoltării

În toiul campaniei electorale, pesediștii doljeni și-au făcut timp să citească Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), lansat de liberali săptămâna trecută și, la prima lectură, au simțit că se sufocă. De nervi și indignare, după cum a explicat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, cot la cot cu colegul Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj. 

 

„Putem vedea clar că actual Guvern condamnă Oltenia la izolare. Suntem revoltați și credem că este o bătaie de joc la adresa unei întregi regiuni istorice. PNRR este mecanismul care prevede relansarea economică a țărilor membre ale UE, în contextul pandemiei de COVID-19. Suma alocată României este de 30,4 miliarde euro. După analiza documentelor am tras următoarele concluzii: pentru PNL, Oltenia nu este parte din România. Regiunea noastră a fost eliminată de pe listele cu marile proiecte de infrastructură. Pot sa vă spun că nu a existat nicio consultare a Guvernului cu administrațiile județene. Și noi avem proiecte pe care am fi dorit să le vedem incluse în PNRR, cum ar fi: reabilitarea căii ferate Craiova – Calafat, drumul expres spre Lugoj sau drumul expres Craiova – Calafat. Și vă prezint un studiu de caz. Să luăm exemplul comunei Jucu, din Cluj, cu o populație de 4.700 de locuitori, care are prevazute două drumuri expres, cu o lungime de 37 de kilometri, cu o valoare de 237 milioane de euro. Oltenia, pe de altă parte, cu cinci județe și peste 2,1 milioane de locuitori, are prevazut doar 4 kilometri de drum expres, cu o voloare de 22 milioane de euro. La Jucu sunt 57.000 de euro pe cap de locuitor iar în Oltenia sunt 10 euro”, a declarat Cosmin Vasile, într-o conferință de presă susținută, miercuri, la sediul primăriei Craiova.

„Când am citit documentul ne-am sufocat pur şi simplu de indignare. Este inadmisibil ca ceva ce ar fi trebuit să însemne reducerea dezechilibrelor între regiuni este, de fapt, scoaterea Olteniei de pe hartă. Ca să înţelegem cu toţi cam ce viziune de dezvoltare are actuala guvernare referitor la regiunea noastră vă spun că Oltenia are prevăzuţi zero kilometri de autostradă, zero kilometri de cale ferată modernizată şi doar 4,3 km de drum expres din cei 631,9 km, cât sunt la nivelul întregii ţări!  Olteniei i s-au alocat 0,07% din banii pentru dezvoltarea României! Este inadmisibil aşa ceva! Condamnă Oltenia la subdezvoltare. Pur şi simplu ei urăsc toată regiunea în ansamblul ei. Trebuie să oprim acest document strategic pentru că dacă va rămâne aşa decalajele dintre regiuni se vor adânci! Vom ataca acest document prin toate metodele”, a spus, la rândul său, Lia Olguța Vasilescu.

Edilul șef nu a uitat nici de scandalul declanșat pe tema Târgului de Crăciun din Craiova, umplând masa la conferința de presă cu fotografii reprezentând comercianți vânzând marfă de sezon, în voie, la Iași: „La Iași, după cum puteți remarca, sunt căsuțe deschise unde se comercializează mâncare. Degeaba avem trasee, oameni de ordine, chiuvete etc. La noi nu se poate, că nu vor șefii de instituții deconcentrate și prefectul, reprezentantul Guvernului în teritoriu. Domnule Orban, dacă îl vopsim pe Moș Crăciun în galben, avem voie sa deschidem căsuțele să se bucure și copiii craiovenilor?”