Programul Fiecare Copil în Grădiniță a fost extins la nivel național. Doljul, județ-pionier în susținerea educației preșcolare

Mecanismul central al programului Fiecare Copil în Grădiniță a fost extins la nivel național. Dolj, județ-pionier în susținerea educației preșcolare

 

Dolj, 4 noiembrie 2015. Legea privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate (Nr. 248/2015) a fost recent promulgată de Președintele României. Legea preia, la nivel de metodologie, mecanismul programului Fiecare Copil în Grădiniță (FCG) – tichetul social condiționat de prezența la grădiniță – pilotat în ultimii 5 ani de Asociația OvidiuRo în 43 de comunități din România. Șase dintre aceste comunități aparțin județului Dolj, unde au fost înregistrate rezultate foarte bune în anul școlar 2014 – 2015, când numărul copiilor săraci susținuți să meargă la grădiniță în cadrul programului FCG a crescut de la 157 la 420 (printr-un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România). În prezent, în Dolj, peste 400 de copii au început anul școlar 2015-1016 în cadrul FCG și vin zilnic la grădiniță.

 

,,Viziunea care a stat la baza acestui program a fost ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de educație preșcolară de calitate, iar programul-pilot pe care l-am implementat anul școlar trecut în Dolj, când numărul copiilor a crescut cu 166%, are o contribuție esențială în succesul pe care l-am repurtat, pentru că a demonstrat că programul este scalabil, cu rezultate la fel de bune. Mă bucur că suntem mai aproape ca oricând de momentul în care ușa grădiniței va fi deschisă pentru toți copiii săraci din Dolj și din România. Urmează etapa clarificării normelor de implementare care vor avea la bază metodologia Fiecare Copil în Grădiniță – optimizată prin experiența noastră din ultimii 5 ani – și care, dincolo de tichetul social, angrenează o serie de intervenții foarte importante pentru succesul programului, ca de exemplu rechizite pentru grădiniță sau îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii.”, a declarat Maria Gheorghiu, Cofondator Asociația OvidiuRo.

 

În urma promulgării legii, conform unei evaluări inițiale a Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, 111.000 de copii din familii defavorizare vor putea beneficia de tichete sociale condiționate de prezența la grădiniță, cu un cost anual estimat al tichetelor sociale de 39 de milioane de lei, suportat de la bugetul de stat prin cotele defalcate din TVA . Prin intermediul acestei legi, familiile defavorizate primesc tichete sociale (în valoare de 50 de lei pe lună pentru fiecare copil de vârstă preșcolară), condiționate de prezența zilnică la grădiniţă a celor mici. Stimulentul educațional încurajează comportamentele pro-educație și motivează familiile defavorizate să își înscrie și să își aducă zilnic copiii la grădiniță. Prin facilitarea accesului la educație timpurie, cei mai săraci copii au acum șanse mai mari să se înscrie la școală la momentul potrivit, să aibă rezultate bune și să nu abandoneze timpuriu școala.

 

,,Am avut de la început încredere că programul Fiecare Copil în Grădiniţă poate şi va reuşi să integreze în sistemul educaţional şi să aducă toţi copiii defavorizaţi la grădiniţă. Am început cu doua comunităţi în Dolj, anul trecut am ajuns la șase – Calopăr, Valea Stanciului, Cetate, Maglavit, Podari şi Amărăştii de Jos – iar în scurt timp, toţi copiii săraci din judeţul nostru vor avea o şansă reală la educaţie, prin suportarea costurilor pentru tichetele sociale de către stat.”, a declarat Ion Prioteasa, Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

 

 

Foto OvidiuRo copyright Bogdan Dinca Programul Fiecare Copil în Grădiniță a fost extins la nivel național. Doljul, județ pionier în susținerea educației preșcolare poze

 

 

 

Proiectul de lege a fost votat în octombrie 2015 de plenul Camerei Deputaților cu 289 de voturi ,,Pentru”, 1 ,,Împotrivă” și 5 ,,Abțineri”. Senatul a votat legea în iunie 2015 cu o majoritate la fel de clară: 117 voturi ,,Pentru”, 2 ,,Abțineri” și nici unul ,,Împotrivă”.

 

,,Prin intermediul acestei legi, sprijinim copiii din familiile defavorizate în primii lor pași către educație. Acordarea condiționată a tichetelor, în funcție de prezența copiilor la grădiniță, diferențiază acest beneficiu social de multe altele. Acest aspect, printre altele, a asigurat punctul de vedere favorabil al Guvernului și sprijinul colegilor mei, doamna ministru Plumb și domnul ministru Cîmpeanu.”, a declarat ministrul Daniel Constantin, inițiatorul legii.

 

,,Potrivit studiilor de specialitate, investiţia în educaţia timpurie este cea mai rentabilă investiţie în educaţie pentru că favorizează oportunităţile de învăţare de mai târziu. Deprinderile şi cunoştinţele dobândite devreme favorizează ulterior dezvoltarea competenţelor, crescând șansele de reușită școlară, de acces pe piața muncii și de integrare socială. Acest demers legislativ este încă un pas pe care îl facem alături de partenerii noştri, pentru a sprijini viitorul copiilor României.”, a declarat Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației.

 

“Peste 100 de mii de copii vor beneficia de tichetul social pentru grădinițe în valoare de 50 de lei. Ideea a pornit de la un program pilot al echipei Asociației OvidiuRo, căreia doresc să-i mulțumesc. Știam de mult timp despre această inițiativă și acum câteva luni am avut ocazia să îi cunosc pe câțiva dintre beneficiari. Dincolo de ajutorul pentru familiile aflate în dificultate, e vorba de accesul la educație, care este una dintre căile de a combate sărăcia și de a ajuta copiii să aibă un start bun în viață.”, a declarat Rovana Plumb, Ministrul Muncii.

 

Fiecare Copil în Grădiniță sprijină în acest an școlar peste 2400 de copii din 11 județe să meargă la grădiniță. Pe lângă mecanismul tichetelor sociale condiționate de prezența riguros monitorizată, Fiecare Copil în Grădinițăasigură rechizitele de bază necesare la grădiniță, îmbrăcămintea și încălțămintea acordată de două ori pe an copiilor eligibili, fructe, produse pentru igienă, formarea profesorilor și programe de educație pentru sănătate, etc. Toate aceste componente sunt susținute din donații private ale unor ONG-uri internaționale – The Alex Fund, Fondation Carrefour – sau ale unor mari companii din România,precum: NN România, Dedeman, Cargill, GlaxoSmithKline, Raiffeisen Bank, Romstal, KMG International (fostul Rompetrol), ProTV, Catena, Athenee Palace Hilton, Carrefour România și de primăriile locale care asigură seturile de haine și încălțăminte pentru copii.