Problema romilor discutată de Ion Prioteasa şi ambasadorul Marii Britanii

prioteasa4 Problema romilor discutată de Ion Prioteasa şi ambasadorul Marii Britanii poze

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a primit, joi, vizita Ambasadorului Marii Britanii la București, Excelența Sa Martin Harris, care a venit însoțit de reprezentanții unei delegații din partea Consiliului zonei metropolitane Rotherham cu care a discutat despre realizarea unui parteneriat de colaborare între cele două administrații.

Totodată, în cadrul întâlnirii a fost abordată și o temă socială, referitoare la populația de etnie romă și problemele cu care se confruntă această comunitate, în Rotherham trăind peste 3.000 de romi, care provin din centrul și estul Europei.

„De ieri (miercuri) se află în județul Dolj Excelența Sa domnul Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii, care ne vizitează din nou. Această întâlnire ne onorează și ne face plăcere, pentru că în timp s-au sudat relații foarte puternice între domnia sa și consiliul județean.

Domnia sa vine alături de o delegație din Rotherham condusă de domnul Roger Stone, într-un fel omologul meu din acest oraș al Marii Britanii. Am abordat o paletă mai largă de probleme, însă una a ieșit mai pregnant în evidență pentru că îi preocupă și pe ei. Mai precis, pe teritoriul Rotherham se află o populație de etnie romă de peste 3.000 de persoane, care provin din centrul și estul Europei. Există o preocupare specială pentru modul în care această populație să poată avea acces la educație, la sănătate, la serviciile sociale. Colegii din Marea Britanie au deja o experiență, așa cum, pe plan local, în județul Dolj, există o experiență de lucru cu această comunitate a unor organizații neguvernamentale și a unor primării.

Am discutat cu delegația din Marea Britanie despre ceea ce înseamnă populația romă în județul Dolj și în România. Sunt lucruri pe care nu le putem ascunde. Este nevoie de o implicare mai mare și a noastră, a autorităților publice, este nevoie de mai mulți bani care să se îndrepte către populația romă mai săracă.

Este nevoie de locuri de muncă, poate o fabrică de făcut cărămizi, poate un atelier de împletit coșuri, poate să găsim soluții în care să atragem tinerii de populație romă spre școală. Este o problemă cu care se confruntă și Uniunea Europeană, pentru că acest subiect nu este doar al României, ci al tuturor țărilor europene în care se găsește populație de etnie romă. Credem că un program al UE pentru populația de etnie romă trebuie să se lanseze în anii următori.

Suntem într-un moment în care construim bugetul Consiliului Județean și, cu siguranță, vom aloca fonduri într-un sector în care noi oferim bani în fiecare an, respectiv la colaborările pe care le avem cu ONG-urile. De această dată vom aloca bani și pentru a organiza un concurs de idei pentru organizațiile care vor să abordeze o problemă a etniei rome, idee pe care o vom finanța”, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

Ambasadorul Marii Britanii la București, Excelența Sa Martin Harris, a apreciat că județul Dolj reprezintă un exemplu foarte bun de cooperare între Marea Britanie și România.

„Este un semn bun că sunt din nou la Craiova și în Dolj, o zonă în care am venit atât de des încât am și uitat a câta oară am venit în vizită. Aici, avem parteneri de încredere, o experiență lungă și o bună de colaborare între Marea Britanie și județul Dolj. Mai precis între Yorkshire și județul Dolj. Am realizat în anii trecuți un proiect important în ceea ce privește întreprinderile și dezvoltarea economică. Județul Dolj este un exemplu foarte bun de colaborare între Marea Britanie și România.

În timpul ultimei mele vizite aici am fost foarte impresionat de proiectele din comuna Podari legate de persoanele de etnie romă prin care s-a încurajat participarea la activitatea desfășurată de grădinițele de acolo nu numai a copiilor de etnie romă, ci a tuturor copiilor care provin din familiile sărace.

Când acest subiect a fost ridicat în Marea Britanie m-am gândit prima dată la județul Dolj, pentru că aici avem parteneri de încredere, precum și exemple de bună practică. M-am gândit că putem colabora și pe acest subiect, așa cum am făcut-o și pe altele. Sunt foarte bucuros că am ajuns aici cu o delegație a orașului Rotherham și cu domnul Roger Stone, liderul Consiliului Rotherham pentru a începe această fază de colaborare a noastră. Sunt convins că putem avea un schimb de experiență interesantă și importantă pentru județul Dolj și pentru Rotherham, dar și pentru Marea Britanie și România”, a declarat Ambasadorul Marii Britanii la București, Excelența Sa Martin Harris.

La rândul său, Roger Stone, unul dintre responsabilii pentru problematica integrării sociale a romilor din cadrul Consiliului zonei metropolitane Rotherham, a afirmat: „Invitația de a veni la Craiova, în județul Dolj, a fost făcută în legătură cu populația de etnie romă. Noi avem o populație de 3.000 – 4.000 de persoane de această etnie și putem analiza ce putem realiza în legătură cu populația romă. Odată ce creăm acest parteneriat, putem discuta și de alte aspecte de dezvoltare economică, socială, nu doar de aspecte legate de problemele etniei rome. Vom încerca să creăm un parteneriat iar această vizită este un prim pas în legătură cu realizarea acestei cooperări”.

La întâlnire, organizată în sala de ședințe a CJ, au participat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, vicepreședintele Cristinel Iovan, administratorul public al județului Dolj, Alin Mitrică, și directorul Direcției de Afaceri Europene, Ileana Măjină – pentru partea română, și ambasadorul Marii Britanii, Excelența Sa Martin Harris, Matthew Gladstone, director pentru Proiecte și Politici, Joanne Lees și Roger Stone, responsabili pentru problematica integrării sociale a romilor din cadrul Consiliului zonei metropolitane Rotherham, din partea Marii Britanii.

BIROUL DE PRESĂ