Prioteasa, vicepreşedinte al grupului Dunărea al Comitetului Regiunilor

m prio casti Prioteasa, vicepreşedinte al grupului Dunărea al Comitetului Regiunilor poze

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a fost ales vicepreşedinte al Grupului Interregional Dunărea, constituit în cadrul Comitetului Regiunilor, a cărui şedinţă plenară a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles.

“În perioada 8-11 iunie 2010, s-a desfăşurat la Bruxelles, a 86-a Sesiune Plenară a Comitetului Regiunilor, la care a participat, în calitate de membru cu drepturi depline şi reprezentat al României pentru Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, domnul Ion Prioteasa, Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Joi, 10 iunie 2010, a avut loc şi întâlnirea Grupului Interregional Dunărea din cadrul Comitetului Regiunilor, pe ordinea de zi fiind şi alegerea unui Vicepreşedinte al acestui grup, unde domnul Ion Prioteasa şi-a depus candidatura având sprijinul reprezentanţilor Austriei şi Germaniei. Membrii Grupului Interregional Dunărea, reprezentanţi ai tuturor ţărilor riverane Dunării au votat în unanimitate alegerea domnului Ion Prioteasa în această funcţie, reprezentanţii ţărilor riverane Dunării având mari aşteptări de la Strategia UE pentru zona Dunării, care „trebuie să aibă rezultate cât mai concrete în demersurile pe care le facem”, aşa cum a precizat domnul Ion Prioteasa în cuvântul său.
Înfiinţat la iniţiativa preşedintelui parlamentului landului Baden-Württemberg, Grupul Interregional Dunărea din cadrul Comitetului Regiunilor (CoR) şi-a început activitatea din anul 2009.  Membrii Grupului interregional provin din regiuni dunărene din Germania, Austria, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria şi doresc să acţioneze împreună pentru viitorul spaţiului danubian. Prin activitatea acestui grup se urmăreşte ca spaţiul dunărean să stea în atenţia instituţiilor Uniunii Europene într-un mod mai puternic şi mai integrat. În acest scop trebuie implicaţi cât mai mulţi factori de decizie şi actori afectaţi la nivel european, naţional şi regional.
În primul rând, s-au depus eforturi pentru ca Consiliul European să însărcineze Comisia cu elaborarea unei strategii pentru spaţiul danubian.Pentru ca Uniunea Europeană să acorde cooperării din spaţiul dunărean , în materie de finanţare şi resurse umane, un sprijin similar celui acordat cooperării din cadrul Uniunii pentru Mediterană, de exemplu, este necesar ca autorităţile locale şi regionale din spaţiul dunărean să-şi unească forţele în cadrul Comitetul Regiunilor.
În cursul întâlnirii Grupului Interregional Dunărea, domnul Ion Prioteasa i-a adresat întrebări cu privire la colaborarea româno-bulgară, domnului Ivailo Kalfin, deputat bulgar în Parlamentul European. Această discuţie a avut ca scop întărirea relaţiilor bilaterale şi facilitarea schimbului de idei şi a cooperării între judeţele româneşti şi districtele bulgăreşti. La final, domnul Ion Prioteasa a făcut o informare în plen cu privire la Conferinţa de la Constanţa din 9-11 iunie 2010, care a fost ultima conferinţă din cadrul procesului de consultare publică în vederea elaborării Strategiei UE pentru zona Dunării şi a reunit înalţi reprezentanţi ai Statelor dunărene, beneficiind şi de prezenţa Comisarului European pentru Politică Regională, domnul Johannes Hahn.
În cadrul Sesiunii Plenare  a Comitetului Regiunilor, care s-a desfăşurat în clădirea Charlemagne a Comisiei Europene, domnul Ion Prioteasa a avut amendamente la proiectul de Aviz al Comitetului Regiunilor cu privire la o implicare mai puternică a autorităţilor locale şi regionale în strategia Europa 2020. La această sesiune plenară au fost invitaţi reprezentanţii Comisiei Europene, Comisarul Dacian Cioloş şi Comisarul Michel Barnier.
După susţinerea unei prezentări cu privire la  ultima Conferinţă a actorilor interesaţi de Strategia UE pentru zona Dunării, domnul Ion Prioteasa a avut o convorbire cu Comisarul European Dacian Cioloş în legătură cu situaţia proiectelor depuse în  cadrul  Programului National de Dezvoltare rurală, Măsura 322 – renovarea si dezvoltarea satelor. De asemenea, domnul Ion Prioteasa  a avut o discuţie cu Comisarul European Michel Barnier cu privire la piaţa comună şi servicii, mai precis în legătura cu simplificarea legislaţiei pentru achiziţii publice şi în legătură cu aşa-numitul single market act (piaţa unică europeană-comerţ liber între ţările UE).
Domnul Ion Prioteasa a prezentat aspecte importante legate de Strategia UE pentru zona Dunării : „Priorităţile României în cadrul Strategiei Dunării sunt legate de protecţia mediului şi dezvoltarea  economică durabilă, bazată  pe tehnologii verzi, pe cercetare şi inovare, asigurarea navigabilităţii fluviului şi modernizarea infrastructurii portuare. Dezvoltarea turismului şi creşterea atractivităţii, dezvoltarea rurală şi competitivitatea duc la crearea de noi locuri de muncă şi, implicit, la creşterea prosperităţii regiunii. Cooperarea teritorială are o importanţă majoră în identificarea şi implementarea de programe şi proiecte de interes comun.”
Valoarea adăugată a Strategiei va consta în întărirea cooperării interregionale, transfrontaliere şi transnaţionale, precum şi în promovarea, corelarea şi armonizarea numeroaselor iniţiative şi proiecte disparate care au fost deja iniţiate sau care sunt în curs de implementare în regiunea Dunării,  a mai adaugat domnul Ion Prioteasa.
Judeţul Dolj va beneficia de proicte realizate în parteneriat atât cu partenerii tradiţionali din Bulgaria cât şi cu noi parteneri din statele dunărene”, precizează un comunicat al CJ Dolj.