Prioteasa: Ne aşteptăm la lucruri spectaculoase în a doua jumătate a anului

decaprioteasaniculescu Prioteasa: Ne aşteptăm la lucruri spectaculoase în a doua jumătate a anului poze

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat, miercuri, cu prilejul unei întâlniri cu primarii de comune, orașe și municipii din Dolj, că administrația județeană încearcă să obțină suplimentarea proiectului „Extindere și modernizare a infrastructurii de apă și canalizare”, în valoare de 185 milioane euro, cu o sumă în plus de peste 200 milioane euro.
Totodată, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că această suplimentare a proiectului vizează în principal realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune cu apă de la Izvarna (Gorj).
„Este o perioadă grea. Este un an în care s-au acumulat datorii, dar cu siguranță în a doua parte a acestui an ne vom aștepta la lucruri spectaculoase. Probabil că săptămâna viitoare vor fi aprobate două ordonanțe de guvern. Una dintre ele reunește actele normative prin care s-au alocat bani pentru investiții, adică Ordonanța 7/2006, HG 577/1997 etc., și, în acest fel, se va face un program mare de dezvoltare a spațiului local prin care apa, canalizarea, drumurile, podurile și podețele să fie tratate în mod special. Și asta în condițiile în care România a semnat memorandumul de aderare la UE, asumându-și două obiective foarte clare: 2015 – data la care toată lumea trebuie să aibă apă și 2018 – anul în care toată lumea să aibă canalizare.
Din acest punct de vedere, vă spunem că, dincolo de masterplanul de apă, în valoare de 185 milioane euro, suntem în negocieri și până în prezent s-a ajuns la o extindere de circa 235 milioane euro. Asta înseamnă alți bani pe care noi îi vom aduce în județul Dolj. Ne dorim în mod special să realizăm prin această extindere a masterplanului de apă cea de-a doua aducțiune a firului doi de la Izvarna, care probabil că va costa în jur de 100 milioane euro.
În momentul în care vom reuși acest lucru, trebuie spus că primul fir de aducțiune de la Izvarna, care în prezent alimentează o parte a Craiovei, o vom duce în nordul județului, pentru că în această zonă exploatările de petrol și gaze au distrus în totalitate pânza freatică și nu se mai poate folosi apa. Pentru sudul județului încercăm să ducem cele două surse de apă de la Marica și Gioroc.
Vă rog să fiți cu mare atenție atunci când se mai fac exploatări la dumneavoastră în comune și să nu lăsați să ducă la analize nu știu ce apă plată, pentru că atunci cu siguranță va ieși că este bună de folosit în gospodărie. Apoi, ne vom trezi că apa este infestată cu nitrați și nitriți și nu poate fi folosită”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Totodată, șeful administrației județene a precizat că au fost inițiate procedurile privind scoaterea la licitație a primelor lucrări în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj”.
„Pe Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP) se găsesc licitațiile în ceea ce privește masterplanul pe deșeuri (Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj). Sperăm să prindem ultimul tren, pentru că dacă nu aveam aceste demersuri inițiate până în luna iunie, atunci pierdeam proiectul în valoare de 48 de milioane de euro. Acest proiect va continua și fiecare dintre dumneavoastră veți beneficia de pe urma acestui masterplan pe deșeuri”, a mai afirmat Ion Prioteasa.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a spus că pentru perioada următoare Guvernul lucrează la modificarea unui act normativ prin care să permită primăriilor să efectueze angajări. „Am avut foarte multe discuții în ultimul timp despre o situație cu care se confruntă fiecare localitate, respectiv lipsa de personal. Sunt foarte multe primării care au deficit de personal. Niciodată nu o să dispară șapte oameni, ca să poată fi angajat unul, așa cum prevede actuala legislație.
Suntem foarte aproape de a obține o modificare a acestui act normativ, astfel încât să aplicăm principiul unu la unu. Adică, pleacă un om, poți angaja altul în locul lui”, a explicat Ion Prioteasa.
În finalul intervenției, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, i-a îndrumat pe primari să nu ezite să solicite sprijinul elicopterului SMURD pentru persoane care au nevoie de ajutor medical de urgență. „Când aveți un om care se află în stare gravă, apelați la 112, pregătiți stadionul sau un loc unde să poată ateriza elicopterul și chemați-l să poată veni la dumneavoastră”, a mai spus președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, alături de prefectul Marius Deca și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate din Dolj, a participat, marți, la o ședință a Colegiului Prefectural la care au mai participat primarii din Dolj.

BIROUL DE PRESĂ