Prioteasa: Miercuri începem discuţiile pe buget cu primarii

guta prioteasa duta Prioteasa: Miercuri începem discuţiile pe buget cu primarii poze

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că, în perioada următoare, va relua întâlnirile cu primarii din Dolj în cadrul cărora se va discuta pe marginea bugetului pe care îl vor avea la dispoziție în acest an, precum și prioritățile financiare ale comunităților locale pe anul 2013.
„Este perioada în care se discută despre buget. Așteptăm și noi să vedem cifrele finale care revin județului Dolj. Din datele pe care noi le avem până acum, bugetul pe 2013 este sensibil egal cu cel pe care l-am avut la dispoziție în anul 2012. Șansa și speranța noastră stau în continuare în fondurile europene. De aceea ne pregătim să abordăm cu toată forța exercițiul financiar 2014-2020, pentru că de la Uniunea Europeană ne-au venit zeci și sute de milioane de euro pe proiecte cu finanțare nerambursabilă și mai puțin de la bugetul de stat.
În tradiția Consiliului Județean Dolj au intrat întâlnirile noastre cu primarii de localități și, începând de miercuri, vom chema prima grupă de primari. Vom invita la aceste întâlniri și consilieri județeni, dar și reprezentanții instituțiilor cu care primarii intră în contact, adică de la Inspectoratul Școlar Județean, de la Direcția Generală a Finanțelor Publice în așa fel încât acolo unde vor fi ridicate probleme punctuale să se poată decide și să se ia o măsură pe loc.
În acord cu solicitările FMI de reducere a arieratelor, există o propunere din partea Guvernului României ca orice primărie sau orice instituție de subordonare locală care are arierate să și le reducă cu cel puțin 85 la sută până la data de 31 martie.
Guvernul Ponta a încercat să vină în sprijinul celor care au arierate și, în data de 30 ianuarie 2013, a emis o ordonanță de urgență prin care stipulează că până în data de 29 martie pot depune cereri toate unitățile administrativ-teritoriale către Ministerul Finanțelor Publice la contractarea de împrumuturi care să fie cu o rată a dobânzii la nivelul ratei dobânzii de politică monetară practicate de Banca Națională a României și care să fie returnate într-o perioadă de cinci ani de zile. Este o măsură foarte bună. Suntem în discuții și cu Direcția Finanțelor Publice să vedem care sunt localitățile care s-au înregistrat cu arierate și care sunt în evidența lor.
La aceste întâlniri cu primarii vom insista și noi ca cei care au datorii, ce se întind pe o perioadă mai mare de 90 de zile, să poată să meargă la un împrumut pe care să-l returneze în cinci ani.
(…) Noi le vom spune primarilor ca banii pe care îi vor primi vor trebui să-i prioritizeze și să-i aloce spre investițiile pe care le au începute, să-și achite arieratele și să-și deschidă investiții noi numai dacă au sursele de finanțare asigurate.
Vor trebui ajutați și primarii care au proiecte cu finanțare europeană. Unii dintre aceștia au proiecte destul de mari. Sunt 18 localități în Dolj care au proiecte pe Măsura 322 – «Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale», cu câte 2,8 – 3 milioane de euro, care vor trebui ajutați. Cofinanțarea pentru aceștia, dar mai ales plata ultimelor facturi sunt împovărătoare pentru bugetele acestor comune, de aceea va trebui să le dăm și noi o mână de ajutor.
Poate se vine cu soluții ca și băncile românești să găsească posibilități pentru a ajuta aceste comunități pentru că de foarte multe ori cofinanțarea de 2 la sută a unui astfel de proiect înseamnă bugetul unei localități pe câțiva ani de zile”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.