Prioteasa: CJ Dolj îşi ia culă la Cernăteşti

dindirica prioteasa Prioteasa: CJ Dolj îşi ia culă la Cernăteşti poze

Construcţia medievală, una din cele două de acest gen care mai supravieţuiesc în judeţ, va fi preluată de administraţia judeţeană pentru a fi reabilitată. 

Potrivit preşedintelui CJ Dolj, discuţiile cu autorităţile locale din Cernăteşti s-au finalizat.

“După cum ştiţi, una dintre temele abordate la recent încheiata bienală de arhitectură de la Craiova a fost şi salvarea culelor din Oltenia. Judeţul nostru are două asemenea construcţii, la Brabova şi Cernăteşti şi credem că ar fi nevoie de o implicare, inclusiv din partea ministerului Culturii, pentru salvarea acestor construcţii. Până atunci, pot să vă anunţ că am discutat cu primarul din Cernăteşti despre preluarea culei de acolo de către CJ Dolj. Noi o vom prelua şi o vom da Muzeului Olteniei pentru a demara un proiect de reparaţie a acestui imobil, aşa cum am făcut şi cu cele din Craiova. Sperăm să o restaurăm şi să o redăm circuitului turistic”, a declarat Ion Prioteasa.

Şeful CJ a precizat că autorităţile judeţene au în vedere o măsură similară şi în ceea ce priveşte cula de la Brabova, în acest caz situaţia fiind însă complicată de faptul că imobilul este revendicat. “Există revendicări, există moştenitori care  cer acest imobil, unii dintre ei stau la Paris şi revendică la Brabova. O să începem în perioada următoare un schimb de scrisori cu ei să vedem ce putem rezolva. Între timp am apelat la primăria din localitate să purceadă măcar la repararea acoperişului pentru ca imobilul să nu se degradeze şi mai mult şi să-l pierdem”, a mai spus Ion Prioteasa.