Prioteasa, CJ Dolj: Investiţii la Biblioteca Aman – unul dintre cei mai buni emisari ai Doljului

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, miercuri, că investițiile care vor fi realizate în acest an la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ vor consolida statutul instituției, apreciată drept una dintre cele mai moderne pe plan național, și vor îmbogăţi gama serviciilor oferite.

În sfera culturală, biblioteca județeană este, fără îndoială, unul dintre cei mai buni emisari ai Doljului în țară, dar și peste granițe. Faptul că, în anul 2013, două mari personalități ale lumii academice, reputații istorici Dan Berindei și Dinu C. Giurescu, ne-au acordat toată încrederea, donându-și valoroasele fonduri de carte acestei instituții din subordinea consiliului județean, ne dă măsura clară a prestigiului pe care și l-a construit ea, fiind una dintre cele mai moderne pe plan naţional.

Sunt două gesturi care ne onorează profund și pe care știm să le prețuim la adevărata lor însemnătate. Pentru noi, reprezintă și un motiv în plus să privim cu toată atenția către biblioteca județeană și să asigurăm în continuare condițiile necesare pentru ca tezaurul scris pe care îl deține să fie pus în valoare cât mai bine.

Cu susținerea plenului CJ Dolj, peste 2 milioane de lei se îndreaptă, în anul 2014, către această instituție de cultură, având ca principală destinație reparații la imobilele în care își desfășoară ea activitatea. Vorbim, în acest sens, despre lucrări la acoperișul şi faţada clădirii noi a bibliotecii, dar şi la corpul de legătură cu depozitul general de carte, depozit a cărui dotare şi reamenajare interioară intră în etapa finală, fiind alocate fondurile necesare încheierii acestei investiţii.

Se vor finaliza în acest an, tot cu bani asiguraţi de consiliul judeţean, şi reparaţiile la sediul propriu-zis al bibliotecii, o investiţie cu atât mai importantă cu cât ea vizează un imobil de patrimoniu. Ducem astfel mai departe un demers pe care l-am început din respect pentru zestrea construită a judeţului Dolj și de-a lungul căruia am reuşit să reabilităm clădiri precum cea a Muzeului Olteniei, precum Casa Băniei, cărora li se va adăuga în curând şi Palatul Jean Mihail.

Pe acelaşi segment se înscrie încă un proiect pe care îl iniţiem în acest an, legat tot de o clădire a bibliotecii judeţene: «Casa Dianu», cea în care a funcţionat Şcoala Populară de Arte şi Meserii «Cornetti», un alt monument de arhitectură care necesită reparaţii. Într-o primă etapă, au fost prevăzute fondurile necesare pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic, care ne vor oferi o imagine clară asupra lucrărilor pe care le presupune acest obiectiv.

Anul 2014 înseamnă şi continuarea proiectului în valoare de peste 3 milioane de euro, cu finanţare nerambursabilă, privind realizarea centrului transfrontalier de informații și comunicații Dolj – Vratsa, pe care consiliul judeţean şi biblioteca îl implementează în colaborare cu partenerii din Bulgaria.

Vom crea, astfel, o importantă punte de legătură între cele două regiuni, în beneficiul tuturor celor interesaţi, fie că ne referim la sfera universitară, la studenți, fie la mediul de afaceri și la persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Pe de altă parte, există şi o componentă prin care vom pune mai bine în valoare cărţile de patrimoniu şi alte înscrisuri vechi şi rare din colecţia bibliotecii judeţene, care vor fi scanate şi oferite apoi publicului spre consultare în format electronic.

Toate aceste investiţii se doresc a fi şi un semnal clar că aici, în judeţul Dolj, există o preocupare vie pentru susţinerea şi promovarea actului de cultură. Este o realitate pe care deja am putut să o vedem recunoscută, apreciată şi, în definitiv, răsplătită. Faptul că «American Corner» de la Craiova este considerat cel mai activ din ţară, că Academia Română a ales biblioteca noastră judeţeană pentru organizarea, în 2014, a unui important simpozion naţional de filosofie sunt doar câteva dintre argumentele cele mai recente“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru și Aristia Aman“, Lucian Dindirică, a subliniat că anul 2014 va presupune nu doar continuarea unor programe de succes, ci și lansarea unor inițiative prin care instituția își va consolida rolul social.

Acest an este unul al marilor provocări, după ce, în 2013, am ridicat ştacheta prin desfășurarea unor evenimente de certă importanţă, punctând o serie de realizări remarcabile atât pentru instituția noastră, cât și pentru comunitatea doljeană. În acest context, m-aş referi la organizarea primei ediţii a Conferinţei Internaţionale «Politică. Diplomație. Cultură 1.0», manifestare care a reunit reputați specialiști în domeniile de referință, la actele de donaţie care i-au avut drept autori pe academicienii Dinu C. Giurescu şi Dan Berindei sau la dobândirea statutului de membru cu drepturi depline al Asociației Bibliotecilor Americane.

Tot la capitolul reușitelor aș adăuga inaugurarea a peste 20 de noi biblioteci comunale prin intermediul proiectului «Biblionet», datorită căruia, în ultimii patru ani, au fost dotate cu echipamente de ultimă generație 73 de biblioteci publice locale și a fost format personalul necesar. Tot prin acest program, în parteneriat cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, am sprijinit fermierii doljeni în atragerea de subvenții agricole în valoare de peste 6 milioane de euro.

Toate aceste acțiuni nu puteau fi duse la bun sfârșit fără susținerea substanţială pe care biblioteca a primit-o, an după an, din partea Consiliului Județean Dolj și a domnului președinte Ion Prioteasa. Strategia de dezvoltare și diversificare a serviciilor pe care dorim să le punem la dispoziția doljenilor în 2014 vizează, printre altele, proiectul «After School la Bibliotecă», dedicat micilor școlari, care vor lua parte la multe activități educative, precum și implementarea unor programe de stimulare a participării romilor în proiecte educative, dar şi a inserţiei tinerilor pe piaţa muncii“, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman“.

BIROUL DE PRESĂ