Prioteasa, CJ Dolj: Curse spre Antalya de pe Aeroportul Internațional Craiova, din vara viitoare

O nouă cursă aeriană va opera anul viitor de pe Aeroportul Craiova, pe durata sezonului estival, asigurând legătura cu o importantă destinație turistică din Turcia – Antalya, declară președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa.

Deschiderea rutei, cu zboruri în regim charter, este posibilă ca urmare a parafării unui contract de operare între agenția de turism „Paralela 45“ și compania low-cost Pegasus Airlines.

Anunțul președintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, este făcut în contextul în care traficul de pasageri a înregistrat un nou record pentru Aeroportul Craiova în luna august, când pe cele șase rute existente au călătorit aproape 23.000 de persoane, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din numărul total înregistrat în 2013.

„Sunt încântat să pot împărtăși câteva veşti cu adevărat îmbucurătoare privind Aeroportul Craiova, un obiectiv a cărui evoluţie continuă frumoasa ascensiune cu care ne-a obişnuit în ultimii ani.

Prima dintre noutăţi mai aşază un punct pe harta oraşelor cu care Bănia va fi conectată prin curse aeriene, o gamă care se îmbogăţeşte într-un ritm tot mai alert. Dacă până acum am reuşit să asigurăm legături rapide cu o serie de metropole din inima Uniunii Europene, de anul viitor ne îndreptăm către o puternică şi importantă destinaţie turistică, către care vom avea zboruri pe durata sezonului estival: Antalya.

Este cunoscut faptul că, de-a lungul timpului, ne-am așezat la masa discuțiilor cu mai mulți operatori de profil, avansându-le propunerea de a studia posibilitatea inițierii unor curse aeriene către locuri de petrecere a vacanțelor pentru care există un interes crescut în rândul oltenilor.

 

Acum suntem, iată, în momentul în care anunțăm o primă reușită în acest sens și putem spune cu toată siguranţa că, începând din luna iunie 2015 şi până către sfârșitul lui septembrie, oltenii care doresc să-şi petreacă vacanţa în Turcia – şi nu sunt puţini – vor putea ajunge la destinaţie mult mai rapid și mai confortabil, cu avionul. Drept urmare, se evită fie o deplasare destul de anevoioasă cu autocarul, fie un drum până la un alt aeroport din ţară, ambele variante fiind mai costisitoare.

Avantajul cursei aeriene către Antalya este dublat de faptul că aceasta va fi asigurată tot de o companie low-cost, astfel încât avem motive să credem că tarifele practicate vor fi, în general, accesibile pentru cei care și-au planificat un sejur peste hotare.

Mai mult, acest eveniment conturează premisele unei evoluții viitoare a aeroportului, din cel puțin două puncte de vedere. În primul rând, un operator important, precum Pegasus Airlines, are șansa de a constata în mod direct condițiile bune pe care le găsește la Craiova, ceea ce ar putea determina lansarea unor noi rute, iar în al doilea rând agențiile de turism au o dovadă în plus că suntem un partener de încredere, care rămâne deschis oricăror colaborări în beneficiul oltenilor.

De altfel, atragerea de noi operatori confirmă reușita demersului nostru și a investițiilor pe care Consiliul Județean Dolj le-a realizat pentru modernizarea aeroportului, succes care se traduce nu doar în îmbogățirea pachetului de destinații către care se poate călători cu avionul de la Craiova, ci și în creșterea pronunțată a numărului de pasageri.

Un motiv de vie satisfacție ni-l oferă, în acest sens, rutele nou lansate, respectiv Barcelona, Roma, Dortmund și Bologna. Cifrele arată, în mod incontestabil, cât de dorite și de necesare erau aceste curse. Este suficient să spunem că în august, când, pe lângă Craiova – Milano și Craiova – Londra, au operat și zborurile pe noile rute, traficul de pasageri a atins un maxim istoric pentru aeroportul nostru: într-o singură lună, s-au înregistrat aproape 23.000 de călători, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din numărul total pe întreg anul 2013.

Este evident, în această lumină, că o investiţie care să conducă la creşterea capacităţii de operare a Aeroportului Craiova, precum şi a gradului de siguranţă era mai mult decât necesară. O astfel de investiţie o vom realiza grație proiectului în valoare de aproape 25 de milioane de euro, pe care, cu sprijinul Guvernului și al prim-ministrului Victor Ponta, reușim să-l punem în operă, cu finanțare europeană“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Vicepreședintele CJ Dolj Cristinel Iovan a afirmat că trendul ascendent pe care se înscrie Aeroportul Craiova se reflectă în creșterea traficului de pasageri, pe care îl estimează la peste 120.000 de persoane la sfârșitul acestui an.

„Marcăm un nou pas înainte în proiectul Consiliului Județean Dolj de dezvoltare a Aeroportului Craiova, odată cu noua cursă care va opera anul viitor către Antalya, destinație intens solicitată și care, din acest motiv, am convingerea că, încă de la lansare, va atrage un număr mare de pasageri din Oltenia și, de ce nu, chiar de peste granițe.

Deschiderea acestei rute estivale reprezintă, din punctul meu de vedere, un succes care cred că va fi cel puțin pe măsura celui înregistrat de cursele aeriene inaugurate la sfârșitul lui iulie. Succes întărit de datele privind traficul de pasageri, care relevă că, în interval de o lună, doar Craiova – Dortmund și retur a însumat peste 5.100 de călători, iar de la și către Roma au zburat peste 4.000 de persoane.

Sunt cifre de natură să ne facă să revizuim estimările noastre pentru anul curent, astfel că acum ne așteptăm ca la finele lui 2014 să contabilizăm chiar peste 120.000 de pasageri“, a declarat vicepreşedintele CJ Dolj Cristinel Iovan.

La rândul său, directorul Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru, a spus: „Pentru Aeroportul Craiova, anul 2014 este, fără îndoială, unul de referinţă în ceea ce priveşte fructificarea eforturilor pe care Consiliul Judeţean Dolj le-a făcut pentru modernizarea acestui obiectiv. Anunţul privind zborurile către Antalya se adaugă unei serii de evenimente marcante, începând cu inaugurarea punctului aeromedical şi a bazei de operare Wizz Air şi continuând cu lansarea unor noi rute directe şi creşterea frecvenţei pe cele existente.

Este o evoluţie pozitivă, care se reflectă în îmbunătăţirea tuturor indicatorilor de activitate şi m-aş opri aici la cel care se referă la numărul de mișcări, respectiv aterizări sau decolări de pe Aeroportul Craiova, care a depășit 2.200 în primele opt luni ale anului. Este un indicator relevant pentru necesitatea proiectului de aproape 25 de milioane de euro care vizează, în primul rând, reabilitarea pistei – strict necesară pentru o operare în siguranță -, dar și extinderea căii de rulare și a platformei de îmbarcare-debarcare, precum și modernizarea sistemului de balizaj. O investiție care întregește demersul inițiat de CJ Dolj pentru a transforma Aeroportul Craiova într-unul de rang european.“

 

BIROUL DE PRESĂ