Prioteasa, CJ Dolj: Bani de sporit tezaurul Muzeului Olteniei

Muzeul Olteniei îşi va îmbogăţi patrimoniul cu unul dintre cele mai importante tezaure monetare descoperite în ultimele decenii în regiune, după ce Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a alocat fondurile necesare acestei achiziţii,a declarat, duminică, preşedintele CJ Ion Prioteasa.

Potrivit şefului administraţiei judeţene, Ion Prioteasa, instituţia muzeală va plăti, în condiţiile legii, pentru cele aproape 1.500 de monede din argint care au fost găsite, în ianuarie 2013, în localitatea doljeană Bulzeşti.

Ne bucură mult faptul că reuşim, încă o dată, să sprijinim Muzeul Olteniei pentru a-şi îndeplini unul dintre cele mai însemnate roluri ale sale, acela de a prelua obiecte de o deosebită importanţă istorică, pentru a le păstra şi a le pune în valoare, prin cercetare şi prin prezentarea lor către publicul larg.

În acest sens, consilierii judeţeni au aprobat, la sfârşitul lunii ianuarie, alocarea unei sume de 100.000 de lei, care va fi folosită de Muzeul Olteniei, în anul 2014, pentru cumpărarea unor obiecte de patrimoniu care vor îmbogăţi colecţiile instituţiei.

Vestea cu adevărat extraordinară este că, având la dispoziţie aceşti bani, muzeul va putea plăti, în condiţiile legii, pentru tezaurul de la Bulzeşti, considerat de specialişti drept una dintre cele mai importante descoperiri făcute în ultimele decenii în regiunea Olteniei şi chiar în întreaga ţară, atât prin numărul de monede, cât şi prin însemnătatea istorică.

Vorbim despre aproape 1.500 de piese din argint, cele mai multe dintre ele turceşti, datând din perioada domniei lui Mihai Viteazul, care au fost găsite de un localnic, în zona comunei Bulzeşti, în primele zile din 2013.

Acest tezaur, foarte valoros, a fost predat în custodia Muzeului Olteniei şi, pe tot parcursul anului trecut, Direcţia Judeţeană de Cultură Dolj s-a ocupat de evaluarea monedelor. În urma expertizei, finalizată acum câteva zile, s-a stabilit că valoarea lui totală este de aproape 43.000 de euro, iar suma cuvenită persoanei care a făcut descoperirea este, așa cum ne-a transmis-o expertul și în acord cu prevederile legale, de 40 la sută din această valoare.

Doresc să subliniez că, în situaţia în care nu am fi ajutat Muzeul Olteniei să plătească aceşti bani în termenul legal, judeţul Dolj ar fi pierdut un bun de o excepţională valoare culturală. În acest caz, Direcţia Judeţeană de Cultură era obligată, prin lege, să anunţe toate instituţiile de profil din România, astfel că orice alt muzeu interesat putea achita suma şi prelua monedele. Iată, însă, că am reuşit să păstrăm aici, în Cetatea Băniei, un tezaur legat de unul dintre cele mai glorioase capitole din trecutul acestei regiuni, parte a identităţii noastre.

Tot în spiritul respectului pentru istorie, continuăm să sprijinim financiar, în anul 2014, şi alte activităţi ale Muzeului Olteniei, o instituţie care a beneficiat, în ultima perioadă, de întreaga atenţie a consiliului judeţean. Investiţii de aproape 12 milioane de euro, atât din fonduri europene, cât şi din bugetul propriu al CJ Dolj, s-au materializat în restaurarea unor imobile de patrimoniu, precum Casa Băniei şi clădirea Secţiei de Istorie-Arheologie, în construirea unui nou corp de clădire, în amenajarea de săli expoziţionale, precum şi asigurarea dotărilor necesare.

A fost un efort notabil, însă şi rezultatele sunt pe măsură, astfel că astăzi vedem recunoscută şi răsplătită preocuparea noastră prin aprecierea de care se bucură Muzeul Olteniei în rândul publicului vizitator, dar şi prin buna reputaţie pe care şi-a câştigat-o în cercurile de specialişti, pe plan internaţional.

Mă voi referi, în această privinţă, doar la faptul că muzeul nostru va fi, în toamna acestui an, gazdă pentru un eveniment cultural de amploare mondială, la Craiova urmând să-şi dea întâlnire membrii Consiliului Internaţional al Muzeelor pentru patrimoniul de sticlă.

Cred că este suficient să spunem că, în ultimii ani, această reuniune anuală a avut loc la Viena, Lisabona, Barcelona şi New York, iar participanţii provin din 25 de ţări, din Statele Unite ale Americii până în China. Organizarea ei în judeţul Dolj reprezintă un semnal clar despre nivelul la care se situează laboratorul de restaurare şi conservare al Muzeului Olteniei şi despre calitatea profesională a celor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul său, oferindu-ne un nou motiv de a fi mulţumiţi că am investit în dotarea lui cu aparatură şi l-am adus printre cele mai moderne din ţară.

Prezenţa atâtor personalităţi la Craiova confirmă şi onorează, deopotrivă, implicarea investiţională a Consiliului Judeţean Dolj la Muzeul Olteniei, în particular, şi în domeniul culturii, în general“, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a precizat că tezaurul monetar de la Bulzeşti areo inestimabilă valoare documentară, în special prin unicitatea unora dintre piesele care îl compun.

Tezaurul de la Bulzeşti conţine 1.473 de monede din argint, datate în secolul al XVI-lea, care provin, practic, din toate regatele şi imperiile medievale europene, majoritatea lor din Imperiul Otoman.

Unele dintre piese sunt rare şi chiar singulare între descoperirile din Oltenia şi, din cunoştinţele noastre, din ţară, amintind aici un teston emis în numele lui Carol al IX-lea, regele Franţei, un taler Johann Wilhelm I sau un ort emis de oraşul Nürenberg.

Cum cea mai recentă dintre monedele descoperite la Bulzeşti datează din 1590, opinia noastră este că tezaurul ar fi fost îngropat în ultimul deceniu al secolului al XVI-lea, în contextul agitat al războiului dintre Liga Sfântă şi Imperiul Otoman, la care au participat şi domnii Ţărilor Române, în frunte cu Mihai Viteazul.

Alocarea fondurilor pentru această însemnată achiziţie marchează debutul fericit al unui an care, pentru Muzeul Olteniei, se anunţă foarte bogat în activităţi şi evenimente culturale, puse în scenă cu susţinerea consiliului judeţean. Cap de afiş este, fără îndoială, reuniunea «ICOM GLASS» din luna octombrie, dedicată punerii în evidenţă a patrimoniului de sticlă din România, însă vom da curs şi manifestărilor deja tradiţionale, precum Salonul Naţional de Minerale, Geme şi Fosile, Salonul Naţional de Restaurare sau Târgul Meşterilor Populari.

Un alt eveniment de excepţie va avea loc tot în toamnă, când Muzeul Olteniei va vernisa o expoziţie specială despre arta brâncovenească, pentru a comemora 300 de ani de la moartea domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Tot în acest an vor fi achiziţionate, pentru Planetariul de la Secţia de Ştiinţele Naturii, noi filme specifice, cu mare audienţă pe plan european. Apreciem în mod deosebit sprijinul financiar pe care CJ Dolj ni l-a asigurat de-a lungul timpului, sprijin fără de care nu puteam să ne implicăm în organizarea atâtor manifestări de înaltă ţinută şi să îmbogăţim patrimoniul Muzeului Olteniei şi al întregului judeţ cu una dintre cele mai importante descoperiri făcute în ultima vreme pe teritoriul României“, a afirmat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

BIROUL DE PRESĂ