Prioteasa, CJ Dolj: 9 oferte pentru modernizarea celor 2 tronsoane din drumul județean 561A Giurgița – Băilești – Plenița – limita județului Mehedinți

 

Licitațiile deschise organizate în vederea atribuirii contractelor de modernizare a celor 2 tronsoane din drumul județean 561A Giurgița – Băilești – Plenița – limita județului Mehedinți au intrat în etapa evaluării, până la expirarea termenelor limită fiind depuse 5 oferte pentru primul sector și 4 pentru cel de-al doilea, a anunțat președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa.

Investiția este susținută prin două proiecte cu finanțare europeană, cu o valoare cumulată de 47,8 milioane de euro, implementate printr-un apel al Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

„Ne bucură faptul că există interes din partea firmelor pentru ambele tronsoane ale DJ 561A, cel mai lung drum județean din Dolj, măsurând aproape 70 de kilometri, și iată că putem vorbi despre cinci ofertanți pentru primul dintre contractele de modernizare și de patru în cazul celuilalt. Avem, așadar, motive să sperăm că vor fi desemnați constructorii cât mai curând și că vom putea lansa în lucru una dintre cele mai ambițioase investiții ale Consiliului Județean Dolj în domeniul infrastructurii rutiere.

Desigur că, în lipsa Programului Operațional Regional, în lipsa acestui apel dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care a fost, de altfel, inițiată de țara noastră, în colaborare cu Austria, nu am fi putut vreodată să ne gândim la abordarea unui demers de asemenea proporții, a cărui valoare totală se apropie de 48 de milioane de euro. Să avem în vedere faptul că, potrivit bugetului pentru 2020, în afara sumelor aferente proiectelor finanțate din fonduri ale UE și din Programul Național de Dezvoltare Locală, Consiliul Județean ar fi avut la dispoziție mai puțin de 7 milioane de euro pentru investiții, ritm în care, chiar dacă direcționam toți acești bani doar către DJ 561A, abia am fi reușit să-l finalizăm în 7 ani.

Am avut însă șansa uriașă ca ambele proiecte pe care le-au elaborat colegii noștri pentru modernizarea celor două sectoare de drum să fie acceptate pentru finanțare prin POR, astfel că a fost posibil ca, la construirea bugetului, să includem o prevedere generoasă, de 18,5 milioane de euro, pentru a putea demara lucrările în acest an.

De aceea, doresc să adresez sincere felicitări tuturor celor care s-au implicat în pregătirea și în buna desfășurare a acestor demersuri, precum și mulțumirile noastre către echipa și conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, care și-au dat concursul în vederea accesării acestor fonduri.

Așa cum am enunțat în mod frecvent, prioritatea actuală a instituției noastre o constituie infrastructura de transport, aspect care se reflectă și în programul de investiții pentru 2020, din care cea mai mare sumă, reprezentând peste 80 la sută din total, este dedicată acestui domeniu strategic“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a evidențiat ponderea considerabilă pe care o dețin fondurile nerambursabile în finanțarea investițiilor derulate în domeniul transporturilor, în mod special.

„Modernizarea drumului județean 561A – la fel ca alte investiții de amploare ale Consiliului Județean Dolj, precum DJ 552 Craiova – Cetate ori extinderea Unității de Primire a Urgențelor – reprezintă materializarea unei politici pe care am urmat-o în mod consecvent, aceea de a ne îndrepta către fiecare program și fiecare axă de finanțare nerambursabilă pe care am avut posibilitatea de a le accesa, ca autoritate publică.

Astfel se explică faptul că, într-un an care altminteri stă sub semnul austerității, noi reușim să avem pentru capitolul prioritar al transporturilor cea mai consistentă alocare din ultima perioadă, cu 15 obiective de investiții, pentru realizarea cărora sunt prevăzute peste 86 de milioane de euro. În proporție de peste trei sferturi, această sumă provine tocmai din surse nerambursabile, fie că se numesc Programul Operațional Regional, Programul Interreg V-A România – Bulgaria, fie Programul Național de Dezvoltare Locală II.

Sunt bani cu care, în 2020, ne putem îndrepta către proiectarea și executarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a unor artere rutiere care măsoară peste 300 de kilometri, dar și către extinderea Aeroportului Internațional Craiova și a parcării aferente acestuia“, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cosmin Vasile.

Primul contract pentru executarea lucrărilor de modernizare a drumului județean 561A, pe tronsonul Giurgița (DJ 561) – Urzica Mare – Urzicuța – Afumați – Boureni – Băilești – Balasan – Moțăței Gară – Moțăței (intersecție DN 56), în lungime de 39,367 kilometri, are o valoare estimată de 99.402.464,15 lei, fără TVA.

Cel de-al doilea contract de executare a lucrărilor de modernizare, care vizează segmentul Moțăței (intersecție DN 56) – Dobridor – Unirea – Plenița – limita județului Mehedinți, cu lungimea de 30,55 kilometri, are o valoare estimată de 71.102.447,31 lei, fără TVA.

 

BIROUL DE PRESĂ