Primul lot de autobuze noi a ajuns la RAT Craiova

autobuz olguta 1 Primul lot de autobuze noi a ajuns la RAT Craiova poze

Primele 7 din cele 5o de autobuze contractate de primăria Craiova au ajuns în parcul auto al regiei locale de transport, alte 10 urmând să ajungă în oraș săptămâna viitoare.

 

Autobuzele Solaris, de proveniență poloneză, au fst prezentate azi de mai marii RAT Craiova, alături de primarul Lia Olguța Vasilescu.

autobuze rat craiova Primul lot de autobuze noi a ajuns la RAT Craiova poze

Potrivit celor de la RAT, mașinile reprezintă o noutate pentru municipiul Craiova și chiar pentru România, fiind dotate cu motor care respectă norma de poluare Euro 6. Sunt autobuze de 12 metri, cu aer condiționat atât pentru conducătorul auto, cât și pentru călătorii din municipiul Craiova, sunt dotate cu rampă pentru persoanele cu dizabilități fizice, cu sistem de informare al călătorilorexterior și interior, plus sistem audio și sistem video.

olguta genoiu autobuz Primul lot de autobuze noi a ajuns la RAT Craiova poze

Primarul Lia Olguța Vasilescu a ținut să precizeze că municipalitatea va continua investițiile în parcul auto al RAT Craiova.

„Capacitatea autobuzului este de 100 de locuri, 27 pe scaune și restul în picioare. Noi am făcut o licitație pentru 50 de autobuze, primele șapte au venit acum și probabil că vor fi introduse de săptămâna viitoare după ce ele vor fi înmatriculate. Următoarele 10 sunt așteptate săptămâna viitoare, restul în funcție de cum va avea municipalitatea bani. Dacă vom avea bani anul viitor, atunci le vom și cumpăra. Acestea au fost cumpărate cu banii jos, dar anul viitor, dacă se dă drumul la axa pe transport, sperăm să putem achiziționa autobuze pe fonduri europene. Asta a fost și ideea, nu am mai așteptat să achiziționăm pe fonduri europene pentru că știm că durează. S-ar putea ca abia din 2016 să putem să accesăm și, la cum se circulă în Craiova, chiar era o urgență până la urmă. Și așa licitația a durat destul de mult, aroximativ un an de zile, cu tot cu contestații și procese”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

autobuz 1 Primul lot de autobuze noi a ajuns la RAT Craiova poze

Potrivit directorului RAT Craiova, regia mizează pe o reducere semnificativă a costuilor de exploatare, odată cu înnoirea parcului auto. ”Valoarea totală a contractului este de 15 milioane de euro pentru 50 de autobuze, în jur de 200.000 de euro pe bucată. Autobuzele au garanție de 2 ani sau în limita a 120.000 de kilometri. Săptămâna viitoare vor fi introduse pe trasee, după ce vom face și identificarea la RAR, să le înmatriculăm. Aparatele de taxare pentru bilete vor fi montate pe autobuze de către regie. Avem în plan, pentru anul viitor să ne prevedem în buget și sistemul de e-ticketing. Reducerile de costuri sunt mari pentru că sunt autobuze noi și nu mai trebuie să mai înlocuim piese din cauza uzurii. Un autobuz înseamnă doar costuri de întreținere care sunt destul de reduse în cazul de față”, a precizat Marcel Tănăsescu.