Primiţi cu bauxita? Cinci zile până la intrarea în ţară a undei roşii

m pod calafat dunare Primiţi cu bauxita? Cinci zile până la intrarea în ţară a undei roşii poze

Valul de poluare a ajuns în Dunăre şi în cinci zile va intra pe teritoiul României, anunţă ABA Jiu. 

“Conform ultimelor informaţii primite de la partea ungară, unda de poluare a trecut de râul Raba şi a ajuns în fluviul Dunărea astăzi, la ora 14.30. Se estimează că, datorită capacităţii de diluţie a apei, ph-ul Dunării este sub valoarea de 9,00. Conform prognozelor INHGA, unda poluantă ajunsă amonte de Budapesta va parcurge circa 5 zile până la intrarea în ţară.
În momentul de faţă, debitul Dunării la confluenţa cu râul Raba este de circa 2400 mc/s. Datorită măsurilor de decontaminare luate de autorităţile ungare, precum şi datorită capacităţii de diluţie a apei, specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române”-  estimează că ph-ul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş,  se va încadra în jurul valorii de 8,5.
Administraţia Naţională „Apele Române” a constituit un grup de lucru, la nivel central şi local, formată din specialişti, biologi şi chimişti, iar la nivelul unităţii sale teritoriale, Administraţia Bazinală de Apă Jiu s-a constituit un serviciu de permanenţă. Încă din cursul zilei de ieri, s-a început monitorizarea calităţii fluviului Dunărea la intrarea în ţară, PH-ul fiind măsurat din trei în trei ore. Ultimul ph înregistrat la intrarea în ţară pe fluviul Dunărea, recoltat astăzi dimineaţă, 7 octombrie, era de 8,5, indicator care se încadrează în parametri normali de calitate. În cazul în care se va observa o creştere a valorii PH-ului, Administraţia Naţională „Apele Române” va dispune măsuri suplimentare de monitorizare.
În funcţie de informaţiile ce vor veni dinspre partea ungară, vom reveni cu date suplimentare.
Conform prognozei Sistemului Hidroenergetic Portile de Fier, debitul afluent prognozat in sectiunea Bazias pentru intervalul 06.09 – 07.10.2010, ora 07.00 =  6150 mc/s. Debite instantanee la ora 06.00:
Debitul defluent la PF1 =  1515 mc/s.
Debitul defluent la PF2 =  5112 mc/s.
In urmatorul interval debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) conform prognozei elaborate de INHGA-CNPB va fi in scadere pana la valoarea de 6300 mc/s. Pentru intervalul 09.10.2010 – 13.10.2010 conform prognozei elaborate de INHGA-CNPB, debitul Dunarii la intrarea  in tara (sectiunea Bazias) va fi in scadere pana la valoarea de 6100 mc/s la sfarsitul perioadei de prognoza, situandu-se peste media multianuala a lunii octombrie (3850 mc/s).
Se monitorizeaza evolutia nivelurilor si debitelor la statiile hidrometrice pe fluviul Dunarea, aval de PF II. Aceste valori vor fi direct influentate de debitul Dunarii la intrarea in tara – sectiunea Bazias, precum si de debitele  deversate din Sistemul Hidroenergetic Portile de Fier”, precizează un comunicat al ABA Jiu.