Primăria Craiova, stânga-împrejur cu taxa de parcare

ridicari auto primaria craiova Primăria Craiova, stânga împrejur cu taxa de parcare poze

 

Încă un episod din epopeea minut cu minut a parcărilor din Craiova. După ce au instituit mai întâi taxa de parcare generalizată, apoi taxa de parcare specială pentru zona centrală, edilii fac un pas înapoi şi introduc excepţii la regulă. Scapă de taxa de parcare pompierii şi autobuzele RAT, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local din această lună. În principiu, căci documentul supus votului aleşilor locali lasă loc de interpretări.

Taxa de parcare curentă are o carieră de ani buni în documentele administraţiei locale craiovene. Încă de la început, aleşii locali au prevăzut excepţii de la plata acesteia, scutind de la plată instituţiile publice. Asta până la finele anului trecut, când, prin hotărârea privind taxele şi impozitele locale pe 2017, au fost eliminate excepţiile, taxa de parcare fiind astfel generalizată. Măsura a fost menţinută şi în regulamentul părcărilor, adoptat ulterior de consiliul local, care prevedea la art. 13 că „persoanele fizice şi juridice cu domiciliu/sediu/reşedinţă în municipiul Craiova care au în proprietate autovehicule înregistrate în evidenţa fiscală a Direcţiei Impozite şi Taxe a Municipiului Craiova, au obligaţia de a solicita şi achita contravaloarea taxei vinietei”. La pachet, prin acelaşi proiect de hotărâre, aleşii locali aprobau, luna trecută, deja celebra taxă de parcare cu plata prin SMS pentru vreo 150 de locuri de parcare amplasate pe trei străzi din zona centrală.

RAT-ul, scutit de taxa de parcare

Generalizarea taxei de parcare curentă a generat discuţii la nivelul aparatului Primăriei Craiova şi al instituţiilor publice vizate, în premieră, de mai sus pomenita taxă, printre entităţile transformate în contribuabili aflându-se instituţiile de ordine publică, dar şi unităţile subordonate Consiliului Local Municipal, care şi-ar fi plătit, inevitabil, taxa către bugetul local din veniturile alocate din aceeaşi sursă. Rezultatul „dezbaterilor” este un nou proiect de hotărâre a consiliului local, care reinstituie scutirile la plata taxei de parcare, pentru două categorii de contribuabili. În primul rând, scapă de plata taxei SRL-ul municipal de transport, după cum arată unul dintre paragrafele propuse spre a fi introduse în regulamentul parcărilor.

INTEGRAL ÎN INDISCRET