Primăria Craiova: Craiova face pași siguri spre un transport public electric!

Primul din cele 16 mijloace autobuze furnizate de firma poloneză Solaris a sosit deja în Bănie și urmează să preia pasagerii craioveni în cel mai scurt timp posibil.

Primarul Lia Olguta Vasilescu:
„Orașul Craiova se modernizează și ține pasul cu Uniunea Europeană sau mai precis cu directivele acesteia, în sensul că beneficiem, în sfârșit, ca și achiziție proprie, de primul autobuz 100% electric. Au mai fost două care au rulat în probe prin oraș, dar nu au fost ale noastre. Am achiziționat 16 autobuze care trebuie să vină până în luna iulie a acestui an. Luna viitoare, de exemplu, mai așteptăm patru autobuze, în martie încă patru patru și tot așa până când vor fi 16 în total.
Între timp, suntem în licitație cu alte 30 de autobuze, tot electrice, pe fonduri europene. Sperăm, de asemenea, ca până la finalul acestui an să înceapă să se deruleze și acel contract.
De asemenea, pe fonduri europene, lucrăm la un proiect care se referă la achiziția a 200 de autobuze, tot electrice și acestea. 100 vor fi pentru zona metropolitană și 100 pentru transportul școlar. Vrem ca în tot municipiul Craiova să introducem transport școlar. Așteptăm ghidurile de finanțare despre care știm că vor fi gata abia în luna iulie.”
Autobuzele electrice au 18 metri lungime, 2,55 m lăţime şi 3,48 m înălţime, capacitatea de 40 de locuri pe scaune şi 94 locuri în picioare, un loc pentru persoanele cu dizabilităţi, sunt dotate cu aer condiţionat, cu 8 camere de supraveghere video, cu prize de încărcare pentru dispozitive electronice.
Vești bune vin și dinspre proiectul privind tramvaiele, proiect derulat de Ministerul Dezvoltării.
„În ceea ce privește tramvaiele, achizița este făcută de Ministerul Dezvoltării și a fost blocată mai bine de un an din cauza contestațiilor. Am ținut legătura cu cei de la Ministerul Dezvoltării și veștile sunt bune, în sensul că a fost finalizată procedura de evaluare a ofertei tehnice. Urmează evaluarea ofertei financiare, după care va mai fi o perioadă de contestații și sperăm că după aceea putem să semnăm contractul. Acest lucru înseamnă că mai devreme de anul viitor nu vom avea niciun tramvai pentru că nicio fabrică nu are tramvaie pe stoc. Important este însă că se finalizează și această procedură”, a precizat primarul Vasilescu.
Autobuzele vor fi folosite pe 3 trasee de pe raza municipiului, după cum urmează:
– traseul 1: Gară – Olteț – Spitalul Județean de Urgență – Romanești și Retur, cu o lungime de 11,4 Km și un număr de 21 stații de îmbarcare – debarcare călători;
– traseul 3b: stația 15 (plecare) – Amaradia – Olteț – Caracal – Bănie și Retur, cu o lungime de 19,7 km și un nr. de 32 de stații îmbarcare – debarcare călători;
– traseul 9: Craiovești – Calea Severinului – Calea București – Hanul Doctorului – Metro și Retur.