Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, miercuri, contractul de finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea Policlinicii Sportive din Craiova

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, miercuri, contractul de finanțare din fonduri europene pentru un proiect cu valoarea totală de peste 550.000 de euro, care vizează creșterea eficienței energetice a Ambulatoriului de Specialitate pentru Sportivi din Craiova, structură care oferă servicii medicale pentru sportivi din 7 județe – Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Vâlcea, Argeș și Teleorman.

„Suntem în faza în care semnăm documentele de finanțare pentru un nou proiect european, un proiect prin care ne dorim să abordăm unul dintre obiectivele aflate în patrimoniul Consiliului Județean – ambulatoriul pentru sportivi. Este o instituție în care ajung sportivi din 7 județe, pentru a primi viza de sănătate. Ea funcționează într-o clădire veche și am găsit, ca și în alte cazuri, soluția fericită pentru a o reface prin intermediul fondurilor europene.

Ne propunem ca, odată finalizat acest demers, să identificăm resursele financiare necesare, fie din fonduri nerambursabile, fie din bugetul județului, în vederea dotării ambulatoriului cu echipamentele de care este nevoie pentru a-și desfășura activitatea în cele mai bune condiții. Ne dorim cu adevărat să rezulte o clădire foarte modernă, mai ales că aici ajung și sportivi din alte state, care activează la cluburi fie de fotbal, fie de handbal sau de baschet din cele 7 județe. Este, practic, o carte de vizită pentru România.

Trebuie să se cunoască faptul că participarea noastră financiară la acest proiect este de 50 la sută, însă ne bucurăm pentru orice sumă pe care o putem obține din fonduri europene, întrucât ea vine să completeze bugetul pentru investiții de care dispune CJ.

Dacă ne uităm puțin în urmă, la momentul aderării României la Uniunea Europeană, în 2007, putem vorbi și de renașterea județului Dolj, pentru că de aici ne-au venit cei mai mulți bani. Consiliul Județean și-a făcut o strategie din a aborda orice program cu finanțare nerambursabilă în care este eligibil“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

În cadrul conferinței de presă, vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a evidențiat faptul că noul proiect se înscrie într-o serie de investiții pe care Consiliul Județean Dolj le derulează, cu fonduri europene, pentru refacerea unor clădiri publice.

„Imobilul în care funcționează ambulatoriul pentru sportivi avea nevoie de reabilitare, iar intervențiile care se vor realiza aici sunt menite să creeze condiții de lucru mai bune pentru angajați, dar și să aducă acest obiectiv într-o clasă superioară de eficiență energetică, pentru că vor fi refăcute fațadele, termoizolația, precum și tot ceea ce înseamnă instalații electrice și termice, urmând să fie montate sisteme de alimentare cu energie electrică și de încălzire bazate pe utilizarea panourilor solare. Este un demers în valoare totală de 2,7 milioane de lei, jumătate din sumă fiind asigurată din surse europene, iar restul din bugetul Consiliului Județean.

Acesta este doar unul dintre proiectele axate pe creșterea eficienței energetice la clădirile publice pe care noi le-am abordat în acest exercițiu financiar. Spre exemplu, avem în desfășurare licitația pentru imobilul în care funcționează Clinica de Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență și am depus cererea de finanțare pentru o investiție similară la Liceul Tehnologic Special «Beethoven»“, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cosmin Vasile.

La rândul său, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a afirmat: „Consiliul Județean Dolj a depus, în actualul exercițiu financiar, 9 aplicații de finanțare, în valoare totală de 93 de milioane de euro, sume nerambursabile, fiind vizate 3 domenii majore: reabilitări de drumuri județene, eficiență energetică și monumente istorice. Conducerea CJ insistă foarte mult pentru un proiect de reabilitare a Palatului Administrativ, pentru care urmează a fi realizată o expertizare a structurii de rezistență, pentru a vedea dacă este nevoie de consolidare.“

Proiectul „Creșterea eficienței energetice, a rezistenței și a stabilității clădirii publice situate în str. Aleea Voinicului, nr. 14, Orașul Craiova, Județul Dolj“, care vizează reabilitarea Ambulatoriului de Specialitate pentru Sportivi, are o valoare totală de 2.757.067,6 lei, inclusiv TVA, fiind finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Celelalte 8 demersuri pe care Consiliul Județean Dolj le implementează deja prin intermediul POR 2014 – 2020 urmăresc modernizarea drumului județean 552 Craiova – Cetate și a DJ 561A Giurgița – Plenița – limita cu județul Mehedinți (2 proiecte distincte, unul pentru fiecare tronson al drumului), modernizarea și extinderea Unității de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, reabilitarea termică a imobilului Clinicii de Oncologie, restaurarea culelor din comunele Brabova și Cernătești și crearea Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

În total, în actualul exercițiu financiar, Consiliul Județean Dolj a obținut finanțare nerambursabilă, fie prin programe ale Uniunii Europene, fie de la bugetul de stat, pentru un număr total de 22 de proiecte, cu o valoare cumulată de peste 190 de milioane de euro.

 

BIROUL DE PRESĂ