Prefectura Dolj: Videoconferință cu prefecții – Măsuri impuse de avertizările meteo

Prim-ministrul României, Victor-Viorel Ponta, a desfăşurat vineri, 24 octombrie 2014, o videoconferință cu prefecţii judeţelor şi prefectul municipiului Bucureşti, în cadrul căreia au fost analizate măsurile luate şi necesar a fi aplicate potrivit avertizărilor meteorologice şi hidrologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

videoconferinta1 Prefectura Dolj: Videoconferință cu prefecții   Măsuri impuse de avertizările meteo poze

În cadrul videoconferinţei desfăşurată vineri, 24 octombrie 2014, Prefectul Judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a dat citire Ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat:„Având în vedere prognoza meteorologică pentru perioada următoare, în vederea analizării la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a stadiului pregătirii acţiunilor de răspuns în situaţii de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase, vă adresez rugămintea de a ne comunica până la data de 28 octombrie 2014 ora 14.00, gradul de pregătire la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale pentru gestionarea fenomenelor meteo specifice sezonului rece: căderi masive de zăpadă, înzăpeziri, îngheţ, viscol, polei, etc. Prin ordinul comun al ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, şi al viceprim-ministrului, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 289/2170 din 2013 cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României partea 1 nr. 395 din 2013, a fost aprobată reglementarea tehnică normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice – indicativ AND 525/2013 care stabileşte modul de organizare a intervenţiilor pentru combaterea poleiului şi înzăpezirii drumurilor publice, precum şi modul de conducere şi coordonare a acestei activităţi în vederea asigurării viabilităţii drumurilor publice pe timp de iarnă. Reglementarea include şi un calendar privind îndeplinirea sarcinilor referitoare la pregătirea activităţii pe timpul iernii, care este obligatoriu pentru toţi administratorii de drept ai drumurilor publice, inclusiv pentru autorităţile administraţiei publice locale care trebuie să finalizeze acţiunile organizatorice la termenele stabilite în calendar. În calitate de Preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, veţi dispune realizarea unei sinteze privind stadiul îndeplinirii măsurilor stabilite potrivit calendarului de către autorităţile şi entităţile nominalizate. În sinteză vor fi prezentate elemente cu privire la stabilirea entităţilor care vor realiza lucrările de deszăpezire, respectiv că acestea revin exclusiv administratorului drumului sau sunt executate integral sau parţial de către terţi prestatori de servicii. În cazul încredinţării serviciilor de deszăpezire unor prestatori de servicii, se vor face precizări cu privire la stadiul încheierii contractelor. Datele privind cantităţile prevăzute şi stocurile de materiale antiderapante existente, panouri parazăpezi, baze de deszăpezire a utilajelor şi a stocurilor de carburanţi de care dispun administratorii drumurilor şi prestatorii de servicii de deszăpezire cu care se află în relaţii contractuale. Sinteza însoţită de machete completate va fi comunicată departamentului pentru Situaţii de Urgenţă până la data de 28 octombrie 2014”.

De asemenea, prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a subliniat faptul că este necesar datele solicitate să fie comunicate cel târziu luni, 27 octombrie 2014 „pentru a ne încadra în termen”.

Potrivit prognozei estimată de Centrul Meteorologic Regional Oltenia, în judeţul Dolj temperaturile rămân în continuare scăzute până în zilele de 28-29 octombrie 2014. „Următoarele 36 de ore vor fi critice pentru noi. Nu va fi aceeaşi situaţi ca în Moldova, acolo unde temperaturile vor scădea sub limita gerului. În judeţul Dolj precipitaţiile s-au restrâns ca arie, astfel că nu au fost probleme, cantităţile cele mai mari fiind sub 15 L/mp. Zilele următoare precipitaţiile vor dispărea aproape complet, concomitent cu acestea vremea se va răci şi vor fi temperaturi minime noaptea în jur de 0 grade Celsius, iar în timpul zilei temperaturile vor ajunge la 6-7 grade Celsius. Acest proces de răcire va dura până pe 28-29 octombrie, însă la noapte şi mâine încă vom avea ploi slabe. Există posibilitatea ca pe linia Dunării precipitaţiile să fie mixte sau chiar ninsoare, dar nu vor fi probleme”, a declarat Cristina Burada, şef serviciu Centrul Meteorologic Regional Oltenia

Totodată, în cadrul videoconferinţei de vineri 24 octombrie 2014, Prefectul Judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan a solicitat reprezentanţilor Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri să fie pregătiţi cu materialele şi utilajele necesare, având în vedere prognoza meteorologică, astfel încât în judeţul Dolj să nu fie întâmpinate situaţii deosebite.

 

 

 

 

 

Biroul de presă

INSTITUŢIA PREFECTULUI  JUDEŢULUI DOLJ