Prefectura Dolj: Videoconferință cu prefecții. MAI, pregătit de alegeri

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a desfășurat vineri 31 octombrie 2014, o videoconferință cu Instituțiile Prefectului, din județe și municipiul București, în cadrul căreia a fost analizat stadiul activităţilor desfăşurate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale potrivit Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul  2014, aprobat prin H.G. nr.521/2014.

video prefectura Prefectura Dolj: Videoconferință cu prefecții. MAI, pregătit de alegeri poze

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a anunţat că MAI şi-a îndeplinit atribuţiile privind organizarea alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie.  „Vreau să subliniez că până la acest moment MAI și-a îndeplinit în totalitate și conform termenelor stabilite atribuțiile care-i revin potrivit prevederilor legale în materie electorală. Așadar, toate materialele necesare desfășurării procesului de votare au fost realizate, au fost distribuite deja fiecărei primării, urmând ca mâine (sâmbătă – 1 noiembrie) să fie predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare. Pentru asigurarea condițiilor de legalitate, prefecții împreună cu președinții Birourilor Electorale Județene și reprezentanții Autorității Electorale Permanente au efectuat instruirea de specialitate cu președinții Birourilor Electorale ale secțiilor de votare”, a spus Gabriel Oprea.

Ministrul a apreciat că a fost una dintre cele mai liniştite campanii electorale, numărul de incidente înregistrate fiind de cinci ori mai mic faţă de campania din 2009. “În ceea ce privește asigurarea climatului de ordine publică, pot să vă spun că am avut una din cele mai liniștite campanii electorale. Comparativ cu campania electorală din 2009, numărul de incidente înregistrate a fost de cinci ori mai mic. Dacă în anul 2009, la finalul campaniei electorale aveam înregistrate 936 de incidente, în prezent sunt înregistrate numai 182. Vreau să subliniez că în toată această perioadă nu au avut loc evenimente grave care să perturbe ordinea publică, majoritatea situațiilor vizate referindu-se la afișajul electoral. În această campaniei electorală s-au aplicat 85 de sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor fiind de 46.100 lei. De asemenea, în urma verificărilor efectuate au fost constatate 58 de infracțiuni pentru care sunt cercetate 25 de persoane. Pentru că au rămas mai puțin de 24 de ore până la încheierea campaniei electorale nu cred că vom înregistra schimbări semnificative față de aceste date. Pe toată această perioadă dreptul la libera exprimare a opiniilor a fost pe deplin respectat nefiind semnalate evenimente deosebite la adunările publice care au avut loc la nivel național. Pe parcursul acestei campanii electorale s-au desfășurat 654 de manifestări electorale în 424 de localități din 39 de județe printre care și municipiul București. Forțele Afacerilor de Interne au asigurat măsurile de ordine publică la toate aceste manifestări.  Această radiografie pozitivă din punct de vedere a ordinii publice a celor 30 de zile de campanie demonstrează că a existat o atitudine fermă și responsabilă a tuturor structurilor MAI”, a mai spus viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Pentru buna derulare a acţiunilor specifice organizării Alegerilor pentru Preşedintele României, din data de 2 noiembrie 2014, Instituţia Prefectului Judeţului Dolj a desfăşurat activităţi în conformitate cu calendarul alegerilor aprobat prin HG 521/2014.

Prin ordin al Prefectului au fost stabilite măsurile de ordine şi siguranţa publică premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor pentru preşedintele României. La nivelul judeţului Dolj nu s-au semnalat incidente deosebite.

Prefectul județului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a precizat în cadrul videoconferinței de vineri, 31 octombrie 2014, că pe parcursul campaniei electorale, la nivelul județului Dolj nu au fost înregistrate evenimente deosebite: “La nivel judeţului Dolj nu am avut incidente deosebite. Sper că în continuare, cu atenţia cuvenită pe care o acordăm alegerilor prezidenţiale, să trecem cu bine peste acest moment şi să nu avem nici un fel de problemă”.

 

Biroul de presă

INSTITUŢIA PREFECTULUI  JUDEŢULUI DOLJ