Prefectura Dolj: Raportul intervenţiilor la inundaţii

digsaciinundatii Prefectura Dolj: Raportul intervenţiilor la inundaţii poze

Prin prezenta vă informăm asupra situaţiei existente, la nivelul judeţului Dolj, ca urmare a fenomenelor meteorologice înregistrate în ultima perioadă constând în ploi abundente:

Evoluţia nivelurilor în judeţul Dolj la staţiile hidrometrice este următoarea:

Pe Râul Jiu nivelurile la staţiile hidrometrice au fost în creştere cu 20 cm până la 102 cm, situându-se sub COTELE DE ATENŢIE.

Nivelurile înregistrate la celelalte staţii hidrometrice pe râul Jiu sunt:

-la sh Filiaşi H = 230 cm creştere CA= 300; CI= 400; CP= 460

-la sh Racari H= 376 cm creştere CA= 330; CI= 430; CP= 485

-la sh Podari H = 332 cm creştereCA= 300; CI= 400; CP= 460

-la sh Zaval H = 232 cm creştere CA= 350; CI= 450; CP= 550

COTA DE ATENŢIE la staţiile hidrometrice :

-Răcari, cota mira H = 376cm ;(CA + 46 cm), tendinţă de creştere.

-Podari , cota mira H = 332cm ;(CA + 32 cm), tendinţă de creştere.

Pe afluenţi şi pe celelalte râuri interioare nivelurile au fost in creştere cu 13 cm până la 272 cm, situându-se sub COTELE DE APĂRARE, cu excepţia următoarelor râuri la staţiile hidrometrice:

COTĂ DE PERICOL la staţia hidrometrică: pr.Raznic/s.h.Breasta, cota mira H = 555 cm; Q = 156 mc/s; (CP + 5 cm), tendinţa este de scădere.

COTE DE INUNDAŢIE la statiile hidrometrice:

-pr.Desnăţui / s.h. Drăgoia, cota mira H = 470 cm, Q = 36.1 mc/s; (CI + 20 cm ), tendinţa este de scădere

-pr.Terpeziţa /s.h. Gabru, cota mira H = 270 cm ; Q = 20.10 mc/s; (CI = 270 cm), tendinţa este de scădere.

COTE DE ATENTIE la staţiile hidrometrice:

-pr. Desnăţui / s.h.Călugarei, cota mira H = 240 cm, Q = 15.8 mc/s; (CA + 90 cm), tendinţa este de scădere

-pr.Argetoaia / s.h. Scăieşti, cota mira H = 365 cm (CA +15 cm), tendinţa este de creştere.

Ca urmare a instituirii CODULUI PORTOCALIU pe Desnăţui, Raznic, Teslui, Terpeziţa, Prefectul judeţului Dolj a dispus următoarele măsuri:

  • monitorizarea situaţiei nivelurilor şi debitelor pe râurile din întreg bazinul aflat în administarea A.B.A.Jiu.

  • luarea masurilor privind monitorizarea evolutiei situatiei hidrometeorologice, in conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si poluari accidentale”

  • A.B.A Jiu să fie este pregatită pe sectoarele neindiguite, daca situatia o impune, cu formatii de interventie operativa ale S.G.A.Dolj, fiind asigurate materiale si mijloace de interventie pentru ajutorarea Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta prin Serviciile de Voluntariat ale localitatilor din arealul afectat, in actiunile de limitare si inlaturare a efectelor inundatiilor , până la indepartarea pericolului si revenirea situatiei la normal.

ABA Jiu prin SGA Dolj împreună cu efective MAI au actionat in cursul zilei de ieri 06.03.2014 in urmatoarele puncte critice:

Com Pielesti sat Parsani:

Cresteri de niveluri si debite s-au produs pe paraul Teslui ceea ce a dus la inundarea partii carosabile a DJ 641 Mischii – Caracal, in localitatea Pielesti, sat Parsani, zona de sub traversarea podului de cale ferata, pe o lungime de 90 m cu o inaltime a lamei de apa de 80 cm Drumul este inchis.

Echipe de interventie din cadrul ABA Jiu – SGA Dolj impreuna cu reprezentanti ai CLSU-SVSU Pielesti cu 1 buldoexcavator sunt pregatiti sa actioneze pentru deblocarea albiei in zona pod si aval de acesta, de eventualele resturi de material lemnos si vegetal si asigurarea sectiunii optime de scurgere a apei.

Com.Sopot

Drumul comunal Belot-Bascov a fost distrus pe o portiune de 20 m in zona CAP Belot si a fost inchis, în prezent se lucrează şi se circulă pe un fir.

In intravilanul satului Sopot, pârâul Meretel a iesit din matca pe o lungime de 800 m, inundand 18 gospodarii. Au fost evacuate 3 locuinte (4 minori si 5 adulti). Persoanele au fost cazate la şcoala din comună.

La ora actuala sunt inundate 150 ha teren agricol cultivat (extravilan) si 15 ha teren intravilan (grădini).

Comitetul local pentru Situaţii de Urgenţă Sopot a solicitat 150 saci goi pentru intervenţie la un podeţ subdimensionat.

În zona satului Pereni sunt căzuţi 2 stâlpi de energie electrică. Furnizorul de energie electrică acţionează în zonă pentru asigurarea realimentării cu energie electrică.

Com Vârvorul de Jos :

-sat Dragoia

Datorita cresterii nivelului si debitului raului Desnatui au fost inundate lunca paraului Putinei in amonte si a raului Desnatui din aval

-sat Gabru

Datorita scurgerilor de pe versanti este inundata lunca paraului Terpezita si exista pericolul de a fi inundate doua gospodarii situate in zona statiei de epurare a primariei.

Com Bralostita

Formatia Scaiesti cu o echipa formata din 6 muncitori actioneaza pentru deblocarea unui podet situat peste paraul Racovita

Oras Filiasi

– pe cursul de apa Cârneşti s-a suprainaltat malul drept al paraului cu 200 saci cu nisip si 8 kg folie cu o formatie de interventie alcatuita din 6 muncitori.

sat Fratostita:se actioneaza pentru deblocarea podurilor si podetelor in intravilanul localitatii

Comuna Cernatesti

-sat Raznic s-a trimis o basculantă cu nisip pentru a acţiona,daca situatia o impune, in comunele Cernatesti si Bucovat. Apa paraului Raznic s-a revarsat in satul Raznic pe raza localitatii in zona inundabila.

– sat Cornita, pe raul Raznic s-a actionat in zona unui pod subdimensionat si s-au evacuat animale si pasari dintr-o gospodarie

Com Breasta

Datorita scurgerilor de pe versanti s-a procedat la izolarea unei gospodarii cu 100 saci plini cu nisip

În satul Cotu accesul la 15 case cu 60 de persoane este îngreunat. În acest moment se circulă greu pe un drum de exploatare.Prefectul judeţului Dolj şi reprezentantul Crucii Roşii s-au deplasat la faţa locului fiind asigurate alimente – pâine, ulei, zahăr, conserve precum şi apă plată.

Com Dragotesti

sat Popanzalesti

Pentru asigurarea liniei de aparare a digului in zona unui pod situat sub cota coronamentului digului se intervine cu o formatie de interventie alcatuita din 7 muncitori, 2 tesa si 200 saci incarcati cu nisip, 25 m folie si un incarcator, pentru a preantampina patrunderea apei spre incinta si asigurarea continuitatii liniei de aparare

sat Viisoara

In cursul serii de 06.03.2014 s-a creat o bresa naturala in dig mal drept pr. Teslui. S-a actionat de catre echipe ale ABA Jiu ,SGA Dolj, IJSU, Jandarmerie pentru executarea unui de protectie a caselor situate in zona, existand pericolul ca pârâul Teslui sa inunde 36 de case si gospodarii. În prezent sunt afectate 15 gospodării dintre care 9 locuinţe puţin inundate. Se acţionează cu motopompe pentru evacuarea apei.

În dimineaţa zilei de 07.03.2014, la ora 07.00 s-a creat o noua bresa în aval de prima, care permite intrarea apei din incinta aparata a albiei Tesluiului intrucat nivelul apelor este in scadere. Echipe ale ABA Jiu ,SGA Dolj, IJSU, Jandarmerie şi CLSU -SVSU Dragotesti, actioneaza in continuare pentru inchiderea breselor create.

Au fost afectate de creşterea nivelurilor si debitelor pe rauri suprafetele riverane situate in zonele joase, neindiguite, predispuse la inundatii in cazul revarsarii apelor, fiind inundate pasuni si fanete naturale, teren agricol, drumuri nationale si judetene.

Com. Ghercesti parau Teslui

ABA Jiu a trimis 600 saci, si o autobasculantă cu nisip la solicitarea CLSU-SVSU pentru suprainaltarea malului stang al paraului Teslui

Com. Mischii, sat Motoci

ABA Jiu a trimis 200 saci, si o basculantă cu nisip la solicitarea CLSU- SVSU si a Jandarmeriei

Com Robanesti sat Lacrita

S-a actionat cu o echipa alcatuita din 7 muncitori, o autobasculanta cu nisip si 300 saci pentru suprainaltare maluri parau Vlasca

În continuare se monitorizează permanent zonele critice precum şi evoluţia debitelor şi nivelurilor pe râul Jiu şi pe celelalte cursuri de apă de pe raza judeţului Dolj.