Praznicul Înălțarea Domnului în Mitropolia Olteniei

 

    Sarbatoarea Inaltarii Domnului in judetul Gorj  Praznicul Înălțarea Domnului în Mitropolia Olteniei poze

 Praznicul Înălțarea Domnului în Mitropolia Olteniei. Mii de credincioşi au fost prezenţi în bisericile de mir şi mănăstirile din cuprinsul Mitropoliei Olteniei de praznicul Înălţarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos, iar în cimitirele şi la monumentele eroilor au avut loc ceremoniale militar-religioase întru pomenirea eroilor neamului care s-au jertfit pentru credinţa ortodoxă strămoşească, pentru neam şi ţară. În Arhiepiscopia Craiovei, credincioşii din Parohia Arcani II, Filia Câmpoşeni, Protoieria Târgu Jiu Nord au trăit bucuria duhovnicească a participării la Sfânta Liturghie arhierească şi la slujba de resfinţire a Bisericii cu hramul “Sfântul Ierarh Nicolae”, săvârşite de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

 Evenimentul a încununat munca depusă aici în ultimii ani pentru consolidarea şi restaurarea sfântului locaş, monument istoric ridicat între anii 1870-1872. Pentru implicarea deosebită în realizarea acestei sfinte lucrări, preotul paroh Florian Radu Drăgulescu a primit rangul bisericesc de iconom, iar mai multe persoane au primit Gramate de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei. În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi hirotonia întru preot a diaconului Adrian Nicolae Calotă, pe seama Parohiei Buzeşti, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. La final, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre sărbătoarea Înălţării la cer a Mântuitorului. “Sărbătoarea Înălțării Domnului este praznicul mult așteptată după Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos de întreaga creștinătate, care de fiecare dată, cu fiecare sărbătoare călătorește cu Mântuitorul Iisus Hristos, cu evenimentele care s-au scurs din viața Lui de la Naștere la Înviere și apoi la Înălțarea la ceruri și la Pogorârea Sfântului Duh. Serbăm aceste momente și le trăim pe fiecare în parte cu intensitatea potrivită momentului. Dacă la Înviere ne-am bucurat laolaltă, am primit Lumina Sfântă și ne-am salutat toți cu salutul: «Hristos a înviat!», astăzi, după patruzeci de zile, noi ne bucurăm iar pentru că Mântuitorul Iisus Hristos s-a Înălțat la ceruri și mărturisim că: «Hristos s-a înălţat!>>. Sfinții Apostoli, imediat după ce S-a Înălțat Domnul, au trăit bucurie mare, iar Mântuitorul le-a dat sfat: «Să nu vă îndepărtați de Ierusalim, până ce nu vă veți umple de Duhul Sfânt!» Reţinem de aici că nici noi nu trebuie să ne îndepărtăm niciodată de Biserică, căci Biserica este «mama» noastră, este «plămânul» care respiră și «inima» ce bate în fiecare credincios. Așa cum cărămizile fac parte din biserică și nu poți să scoți un stâlp sau un perete pentru că biserica pică, așa și dumneavoastră faceți parte din biserică și niciunul nu este de neluat în seamă, ci trebuie considerat de mare importanță înaintea lui Dumnezeu. De aceea, vi se cuvin felicitări astăzi pentru această lucrare și să continuați pe mai departe în credința noastră sfântă ortodoxă, în dragostea unii față de alții și în preamărirea lui Dumnezeu, așteptând învierea morților și viața veacului ce va să fie, Amin!”, a încheiat IPS Irineu.

La final, IPS Irineu, alături de preoţii şi diaconii slujitori, a oficiat slujba de Parastas pentru eroii români căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe.

        Printre locaşurile de închinare din Mitropolia Olteniei ce au ca hram praznicul Înălţării la cer amintim Biserica “Înălţarea Domnului” din Râmnicu Vâlcea, unde Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinşitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, precum şi noua Catedrală episcopală din Slatina, unde a slujit chiriarhul locului, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor. De asemenea,bisericile „Eroii neamului” din cartierul craiovean Lăpuş, „Înălţarea Domnului” din cartierul craiovean Craioviţa Nouă şi „Înălţarea Domnului” din Târgu Jiu şi-au sărbătorit hramul.