„ Practica se face în parteneriat cu peste 100 de agenți economici” – Interviu cu Gabriela Iacobescu, decan al Facultății de Științe din Craiova

poză decan Științe „ Practica se face în parteneriat cu peste 100 de agenți economici”   Interviu cu Gabriela Iacobescu, decan al Facultății de Științe din Craiova poze

Practica se face în parteneriat cu peste 100 de agenți economici”

  • interviu cu Gabriela Iacobescu, decan al Facultății de Științe din Craiova –

Teodora Argint, Adriana Chiriac*: Care sunt punctele tari ale Facultății de Științe?

Gabriela Iacobescu: Facultatea de Științe este o facultate complexă, în care științele exacte și științele naturii se îmbină sub forma a cinci departamente: Chimie, Fizică, Geografie, Informatică, Matematică. Eu cred că punctul forte al facutății este diversitatea, și anume, tot ce presupune științe exacte, împreună cu geografia, ca știință a naturii.

T.A: Ce abilități sau competențe dobândesc studenții dacă urmează cursurile acestei facultăți?

G.I: Competențele sunt legate de domeniul pe care îl urmează. Facultatea noastră oferă studenților cunoștințele necesare să predea în școli și licee. Dar studenții noștri pot să-și aleagă multe alte domenii în care să profeseze. De exemplu, Chimia le oferă competențe în domeniul cercetării chimice, farmaceutice, în domeniul mediului. Fizica oferă competențe de fizicieni medicali, ceea ce oferă șansa de a lucra în spitale. Sau pot dezvolta competențe de fizicieni informaticieni, prin care studenții pot lucra în bănci. Geografia turismului oferă competențe în domeniul turistic. Studenții pot deveni ghizi, manageri de instituții, inspectori de mediu. Geografia oferă competențe în domeniul cartografierii, cercetării diferitelor aspecte geografice. Informatica este la ora actuală cel mai dorit domeniu al facultății noastre, pentru că IT-ul este în plină dezvoltare. Competențele digitale pe care le vor avea studenții după ce termină facultatea le oferă șansa de a lucra în instituții de specialitate, de dezvoltare software, hardware, în industrie. La matematică, prima competență este aceea de profesor în acest domeniu. Dar cercetarea matematică este în mare dezvoltare și în institute industriale, în industria de asigurări și în bănci.

fizica 6 „ Practica se face în parteneriat cu peste 100 de agenți economici”   Interviu cu Gabriela Iacobescu, decan al Facultății de Științe din Craiova poze

A.C.: Ce oportunități oferă facultatea în ceea ce privește practica de specialitate?

G.I: Practica se face în parteneriat cu peste 100 de agenți economici în întreprinderi și în institute de cercetare repartizate pe domenii. Studenții beneficiază de practică prevăzută în planul de învățământ, continuă sau în module de practică, la partenerii noștri. Un student la informatică face practică în firme IT, un student la fizică medicală face practică la firme de optometrie, în spital, în institute de cercetări. Un student la chimie face practică la agenția de mediu etc. Practica este prevăzută în planul de învățământ, în anul II.  Prin aceste parteneriate, dezvoltăm și vizite de studiu și oferim și posibilitatea ca partenerii noștri să investească material în pregătirea studenților, prin burse, premii oferite la concursuri. Agenții economici sunt partenerii noștri și în devoltarea curriculară. Ei ne ajută să înțelegem și să adaptăm programa școlară, în funcție de necesitățile pe piața muncii.

T.A: La ce concursuri sau proiecte pot participa studenții din cadrul Facultății de Științe?

G.I: La fiecare dintre domeniile facultății avem conferințe studențești regionale, naționale, la care studenții pot participa cu lucrări. De exemplu, la Fizică este concursul Dragomir Hurmuzescu. Acesta se desfășoară în cinci centre mari ale țării, în care fizica ocupă o poziție importantă. Studenții noștri de la anul II au câștigat și ei un premiu la acest concurs.  La informatică este conferința națională de informatică. Chimia, Geografia, fiecare dintre departamente are conferințe specifice studenților, la care aceștia pot să participe și să obțină premii. De asemenea, există conferințe itinerante, care se fac în diverse orașe ale țării, în care participăm cu echipaje, unde studenții pot să facă proiecte comune și să le prezinte. Există și concursuri la care se participă prin Asociația de studenți, unde aceștia sunt recompensați cu premii. A mai fost și concursul online, Profiz, care se adresează și studenților, și elevilor. Ei pot să parcurgă cinci etape de răspunsuri online și o etapă de departajare finală, cu premii date de firme din regiune. Mai este un concurs pentru elevi, „Liviu Tătar”, dar organizat de facultatea noastră. Se desfășoară în scopul atragerii spre facultatea noastră a copiilor cărora le place fizica. Este sub forma unei olimpiade, la nivel regional. Avem și conferințe sportive.

T.A: Ce calități ar trebui să aibă un viitor student la Științe?

G.I: În primul rând, acesta ar trebui să fie foarte dornic să învețe. Cred că dorința de a învăța este mai importantă decât baza științifică pe care o are. Avem studenți care au  absolvit un liceu umanist și care se descurcă foarte bine la Facultatea de Științe. Chiar am un exemplu de studentă care a venit de la uman și care a reușit, printr-o bursă Erasmus, să plece în străinătate, s-a stabilit acolo, a performat în domeniu și a rămas ca profesor. În al doilea rând, contează perseverența. Orice pauză în care lași garda jos este un moment în care pierzi, nu mai câștigi nimic și greu te mai întorci. Deci calitățile cele mai importante ar fi dorința și perseverența.

A.C.: Ce sfat i-ați da unui absolvent de liceu care vrea să se înscrie anul acesta la Științe în Craiova?

G.I: Pentru că în sistemul de învățământ românesc nu există persoane abilitate în a-i orienta în carieră, să se uite, atunci când își aleg o meserie, la ce înseamnă studiile în acel domeniu și ce înseamnă profesia în sine. Cu siguranță, dacă se vor uita la domeniul nostru de Științe, vor vedea câte oportunități au și cât se vor dezvolta intelectual după ce vor absolvi.

* Teodora Argint şi Adriana Chiriac sunt studente la Specializarea Jurnalism