Ponta şi Borisov şi-au făcut încălzirea pentru inaugurarea podului de la Calafat. Recordul lui Apolodor rezistă

calafat2 Ponta şi Borisov şi au făcut încălzirea pentru inaugurarea podului de la Calafat. Recordul lui Apolodor rezistă poze

Premierul României a bătut la pas podul Calafat-Vidin, alături de omologul său bulgar.

Investiţia va fi finalizată abia în primăvara anului viitor, cei doi şefi de Guvern efectuând ieri o vizită de lucru la obiectivul aflat pe ultima sută de metri a execuţiei.

Victor Ponta s-a simţit dator să marcheze importanţa podului pentru România în general şi pentru Oltenia în special, nelăsând însă la o parte nici tergiversarea întregii operaţiuni, începută cu vreo cinci premieri în urmă şi nici “progresul” tehnico-birocratic din Balcani, de la execuţia într-un an pe vremea războaielor daco-romane, la aprobarea unui memorandum în doi ani în perioada actuală.

“În viziunea mea acest proiect este extrem de important pentru întreaga zonă a Olteniei. A trecut mult timp de când s-a luat decizia de a începe lucrările, domnul Isărescu era premier când a semnat actele, deci sunt 12 ani de atunci.  Trecând peste toate acestea este foarte important că la ora actuală suntem într-o fază foarte avansată. Ca şi termen de finalizare mai exact de dare în funcţiune a podului, amintim perioada aprilie – mai a anului 2013. Este foarte important să avem în vedere toate celelalte lucrări care ţin de infrastructură, să se facă în aşa fel încât şoseaua dintre Calafat şi Craiova să fie decentă, şi de asemenea şi linia de cale ferată. Trebuie să recunoaştem că în prezent conexiunea Craiova-Calafat prezintă mari probleme. Transportul pe calea ferată se face ca în secolul trecut iar compania care se ocupă de drumul care face legătura între cele două oraşe are mari întârzieri, motiv pentru care săptămâna viitoare o să cer o situaţie cu privire la acest aspect. Proiectul ar fi trebuit realizat mai devreme şi chiar mai repede. Cu 2000 de ani în urmă, romanii au construit un alt pod peste Dunăre şi au avut nevoie de un singur an pentru asta. Administraţia română a avut nevoie de doi ani doar pentru a aproba un memorandum în Guvern. Din fericire, prietenul meu premierul bulgar mi-a spus cu două săptămâni în urmă de acest memorandum. Astăzi l-am aprobat şi sunt convins că în câteva săptămâni vom putea înfiinţa compania comună care va trebui să se îngrijească de exploatarea podului. Am înţeles că am pierdut doi ani pentru a decide unde va fi sediul companiei. Eu am întrebat doar cine a cheltuit mai mult şi răspunsul a fost ‘Bulgaria’. Este onest ca sediul să fie pe partea cealaltă. Desigur că sperăm că toate veniturile vor ajunge în altă parte , în România”, a declarat Ponta.