PNL Dolj nu-şi poate recupera mandatele în CJ Dolj. Mărul otrăvit din listele USL

prefectura cj dolj 1 PNL Dolj nu şi poate recupera mandatele în CJ Dolj. Mărul otrăvit din listele USL poze

Liberalii doljeni se află într-o postură inedită, odată cu anunţul trecerii a trei dintre consilierii judeţeni ai partidului în tabăra PSD. Toate variantele de lucru dau avantaj adversarilor. 

Teoretic şi legal, problema înlocuirii unor consilieri judeţeni e cum nu se poate mai simplă. E suficient ca organizaţia de partid să le retragă sprijinul politic sau să-i declare excluşi şi să ceară apoi ca plenul CJ Dolj să ia act de invalidarea mandatelor celor trei, urmând ca în locul lor să acceadă în consiliul judeţean supleanţii de pe lista de partid.

Practic însă, problema este una extrem de complicată. Asta pentru că “lista de partid” este în acest caz lista USL din 2012, liberalii participând la alegerile pentru consiliul judeţean alături de pesedişti şi conservatori. Lista cu pricina a fost semnată la vremea respectivă nu de unul, ci de toţi cei trei lideri ai organizaţiilor judeţene ce compuneau USL Dolj, fapt ce deschide o discuţie extrem de interesantă despre cine ar trebui să semneze cererea de revocare din funcţie a celor trei consilieri judeţeni: şeful organizaţiei PNL, sau toţi cei trei preşedinţi de filială din care doi nu au nicio tragere de inimă să facă pe plac liberalilor.

supleanti usl PNL Dolj nu şi poate recupera mandatele în CJ Dolj. Mărul otrăvit din listele USL poze

În plus, chiar dacă PNL Dolj decide excluderea celor trei transfugi, iar cererea de revocare trece fără probleme prin CJ Dolj, mutarea nu ar face decât să ofere un plus de mandate în consiliul judeţean adversarilor de la PSD şi PC. Motivul e aceeaşi listă comună de candidaturi a USL din 2012 pe care liberalii, pesediştii şi conservatorii au fost trecuţi alternativ.

La ora actuală, ultimul supleant de pe lista USL care a acces în consiliul judeţean este peseditul Florea Găină, ocupantul locului 23. Întâmplare face ca, din următoarele trei poziţii, una singură să fie ocupată de un liberal. Ordinea pe lista supleanţilor e următoarea: 24. – Lucian Scărlătescu (PSD), 25. – Florin Cică (PC), 26. – Radu Chifu (PNL). Deci din trei locuri vacantate în CJ, liberalii ar putea ocupa unul singur. Mai mult, nici pe prezenţa lui Radu Chifu în CJ nu se prea poate conta, acesta fiind incompatibil cu calitatea de ales judeţean atâta vreme cât este angajat al cancelariei prefectului de Dolj. Iar următorii doi supleanţi, Constantin Mateiţă şi Alexandru Răguşilă, sunt tot de la PSD.