PNL Dolj: Conferință de presă cu Eugen Călinoiu și Marian Vasile

vasile calinoiu PNL Dolj: Conferință de presă cu Eugen Călinoiu și Marian Vasile poze

Duminică, 30.08.2015, la sediul PNL Dolj, a avut loc o conferință de presă susținută de Dl. Eugen Călinoiu și de Dl. Marian Vasile.

Temele abordate au fost următoarele
:

Orașul Craiova riscă sa piardă milioane de euro din cauza proiectelor cu finanțare Europeană nefinalizate până la 1 Ianuarie 2016.

Lipsa de viziune în conducerea municipiului Craiova a dus în 3 ani la declinul acestui oraș care se află acum pe locul 4 din 5 municipii reședință de județ din regiunea S-V Oltenia.

 

În ultimii ani, nu doar în mandatul actual, tot ce s-a construit în municipiul Craiova s-a bazat pe un plan integrat de dezvoltare urbană conceput pentru execuția bugetară a Uniunii Europene 2007 – 2013 (cu extindere până la finalul anului 2015), plan ce se regăsește și pe pagina Primăriei Craiova (http://www.primariacraiova.ro/ro/strategia-de-dezvoltare). Toate proiectele de anvergură sunt publicate acolo acestea fiind gândite, proiectate, finanțate și unele chiar începute înainte de actualul mandat de primar al D-nei Olguța Vasilescu. Din păcate însă ne aflăm în situația de a pierde milioane de euro din finanțare de la U.E. din cauza nefinalizării acestor proiecte până la finalul anului 2015.

Termenele pe șantiere sunt depășite deși, precum se obișnuia și în epoca de aur, au fost anunțate finalizări ale șantierelor înainte de termenele programare inițial. Spre exemplu, darea în folosință a parcării subterane de la Teatrul Național, a fost anunțată pentru luna Septembrie, după cum se vede însă acest lucru este imposibil a fi realizat, lucrările fiind în toi acolo. Aceeași situație este și în parcul Nicolae Romanescu la Teatrul de vară, la linia de tramvai de pe Calea București sau în Bariera Vâlcii unde locuitorii de acolo sunt pur și simplu disperați din cauza lucrărilor care nu se mai termină.

Cu parcul Nicolae Romanescu situația este și mai gravă, municipalitatea accesând fonduri pentru refacerea acestuia, dar lucrările nici măcar nu au început, acestea trebuind să fie finalizate până la sfârșitul acestui an.

Astfel, a precizat Dl. Călinoiu, dintr-o contribuție de la bugetul Municipiului Craiova de 2% și 98% de la Uniunea Europeană, riscăm să avem o contribuție de 100% pentru toate aceste proiecte, bani ce vor fi dați din buzunarele noastre ale tuturor, din bugetul local, din taxele și impozitele noastre.

Ne amintim cu toții data de 7 Aprilie 2015 când, la inaugurarea unui obiect de investiții în parteneriat public-privat pe strada Caracal, domnul Prim Ministru Victor Ponta, flancat de către doamna Primar Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că până la sfârșitul lunii Mai va fi anunțat câștigătorul licitației pentru construirea autostrăzii Craiova-Pitești. Care autostradă? Nici măcar studiul de fezabilitate nu este început iar conform masterplanului nicio autostradă ce ar putea lega Craiova de un alt oraș nu este o prioritate până în anul 2020” a mai precizat Dl. Eugen Călinoiu.

Amatorismul, ignoranța, lipsa de viziune și transparență a conducerii acestui oraș, s-a văzut pe Calea București unde situația de acolo a supărat pe aproape toți cetățenii acestui oraș săptămâni bune. În plină vară, pe coduri galbene și chiar portocaliu de caniculă, a trebuit să suportăm acest șantier făcut și fără cap.

 

Există însă un șantier în acest moment, o investiție privată dar garantată de către Primăria Craiova, unde introducerea utilităților inclusiv pe verticală sunt suportate de către Primărie, unde sute de craioveni angajați ai firmelor de construcții locale ar fi trebuit să lucreze, șantier în care lucrările sunt oprite, subcontractorii nu sunt plătiți iar oamenii riscă să nu-și primească salariile. Este vorba despre cartierul chinezesc, unde 1800 de familii și-au pus speranța în promisiunile Primăriei că vor putea achiziționa locuințe la un preț avantajos. Doar datorită unei intervenții într-o ședință a Consiliului Local Craiova a domnului Marian Vasile care a solicitat Primăriei să nu se transforme în agent imobiliar pentru această firmă din China și să ceară celor care doresc să achiziționeze un apartament acolo un avans de 3000 Euro, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Cum ar fi justificat oare Primăria acest lucru în momentul în care banii dați ca avans ar fi rămas la firma chineză iar construcțiile s-ar fi oprit cum se întâmplă în acest moment?

 

Ceea ce este și mai grav însă este faptul că orașul Craiova se află în plin declin economic și social. Toți consilierii locali au primit în această săptămâna o adresa de la Institutul pentru Politici Publice București în care se specifica faptul că Târgu Jiu este orașul cu cea mai bună performanță în managementul serviciilor de utilități publice locale din regiunea de dezvoltare sud vest.

Municipiul Târgu Jiu, spre deosebire de alte orașe din regiunea Sud Vest, înregistrează cea mai largă acoperire cu serviciul de iluminat public precum și cel mai mic cost al serviciului/capita, un nivel redus al tarifului pentru serviciul de salubrizare în raport cu gradul colectării selective a deșeurilor. Craiova, într-un asemenea clasament, se află pe locul 4, în principal din cauza unui management defectuos în domeniul alimentării cu apă și canalizare și al termoficării publice precum și al iluminatului public. (Puteți citi întregul raport în documentul atașat acestui comunicat)

Craiova, din păcate, se află într-o situație extrem de gravă din cauza managementului defectuos al acestui oraș. Am colegi de facultate care pleacă din oraș nu în alte țări ci în alte orașe dar cel mai grav este că pleacă în orașe care odată erau ca și dezvoltare sub Craiova precum Slatina și chiar Balș. Suntem într-o plină criză de resurse umane, oamenii valoroși părăsesc orașul și vom ajunge în situația în care și să ne dorim să realizăm ceva nu vom reuși din cauza lipsei oamenilor de valoare care au migrat către orașe vecine precum Slatina sau Târgu Jiu, orașe care invidiau Craiova în trecut”  a spus Dl. Marian Vasile.

Lipsa unei strategii de regenerare urbană s-a văzut chiar în ultima ședință a Consiliului Local Craiova unde, după 9 luni, se introdusese pe ordinea de zi spre dezbatere un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) dar acesta s-a retras chiar înaintea ședinței. Orașul nu se poate dezvolta deoarece se ghidează după un Plan Urbanistic General (PUG) învechit, lucrurile schimbându-se mult de când acesta a intrat in vigoare nemaifiind conform cu realitatea iar PUz-urile zac în sertarele funcționarilor din Primărie. Mai mult, acest PUG urmează să expire peste doar 2 luni”, a mai menționat acesta