PNL: Avem cu cine să guvernăm. Reducem deficitul cu linguriţa

m voicu mihai PNL: Avem cu cine să guvernăm. Reducem deficitul cu linguriţa poze

Liberalii se declară gata de guvernare în cazul unui succes al moţiunii de cenzură. Mihai Voicu spune că PNL are şi oamenii şi programul cu care să atingă ţinta de deficit impusă de FMI, fără tăierea salariilor şi pensiilor. 

Liderul PNL Dolj spune că miliardele căutate cu disperare de Guvern pot fi economisite din reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, mai ales a cheltuieilor care nu-şi au rostul pe timp de criză.

“Cel mai important pentru un guvern este programul de guvernare, mai ales în această situaţie. Nu este o problemă să furnizăm persoane competente pentru ministere, mai ales că discutăm de o iniţiativă a PNL-ului pentru o schemă redusă a Guvernului, atât din punct de vedere al miniştrilor, cât şi al secretarilor de stat, agenţiilor şi aşa mai departe. Se pune întrebarea legitimă dacă acest Guvern ar cădea, dacă FMI ne va mai acorda tranşele. FMI nu cere măsuri, cere cifre. Reducerea de pensii şi salarii aduce o economie de 2,8 miliarde de euro. Aceasta este ţinta oficială a Ministerului de Finanţe pe aceste reduceri. Ştim, tot din gura domnului Vlădescu, că proporţia din PIB a cheltuielilor cu bunurilor şi serviciilor reprezintă 10 la sută, adică 11,5 miliarde de euro. Vă garantez că FMI nu are nimic împotrivă să constate că am atins ţintele de deficit bugetar şi prin alte mijloace. Dacă scădem această proporţie de la zece la opt la sută, total fezabil după calculele tuturor analiştilor, economia realizată este de 2,3 miliarde de euro. Din start, cu această măsură reducem 2,3 miliarde de euro din cele 2,8 miliarde pe care Guvernul vrea să le taie din pensii şi salarii. “Când ne referim la reduceri de cheltuieli ne referim de exemplu la achiziţiile de imobile, clădiri noi, cum ar fi sediul SPP, achiziţiile de maşini, mobilier, dotări de birouri, închirieri de clădiri, precum şi cheltuieli absurde ca acele linguriţe de 100 lei de la Apele Române Someş. În primul rând că nu ştiu de ce ar avea nevoie de linguriţe, dar, dacă chiar au nevoie, puteau să spună şi le luam eu de la Carrfour cu 1,5 lei”, a declarat Voicu.